středa 6. září 2017

Penne s cukinami, šunkou a smetanou (Penne con le zucchine, prosciutto e panna)

Máte málo času a chuť na něco chutného a barevně zajímavého? Dnešní recept je pro vás, suroviny které budete potřebovat pravděpodobně máte už doma - cukíny, česnek, trochu šunky nebo slaniny či libového uzeného,rajský protlak nebo zralá čerstvá rajčata a penne, které můžete nahradit i jiným typem těstovin...hrnec, pánev, 15 minut času ...můžeme začít!
**********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
320 gr těstovin (penne, vřeténka, mašličky)
300 gr cukínek
100 gr šunky, pancetty nebo libového uzeného krájené na kostičky
2 stroužky česneku
300 gr dobře vyzrálých rajčat nebo rajský protlak
kelímek smetany
olivový olej
strouhaný sýr Parmezán
sekaná petrželka
sůl a pepř (nebo peperoncino)
******************************************************************************************************************************************
Nejdřív dejte vařit dostatek vody, osolte jí až když dosáhne bodu varu, pak vhoďte těstoviny. Promíchejte aby se neslepily, dále stačí zamíchat jen občas během vaření.
Omyjte a očistěte cukínky, nastrouhejte na hrubém struhadle a dejte na stranu. Pak si připravte větší pánev, tak velkou aby se do ní vešla i uvařená "pasta", vlejte tam olej a když se zahřeje, vložte do něj stroužky česneku, nechte jen lehce osmahnout a vyjměte jej. Lépe se to podaří když nahnete pánev tak, aby byl česnek ponořený v oleji.
Vložte na kostičky nakrájenou uzeninu, mírně opečte, přidejte cukíny, zvyšte plamen a za občasného míchání nechte odpařit vodu.
To vše trvá jen pár minut, potom vlijte rajský protlak (neochucený) nebo máte-li zralá rajčata, předem je spařte horkou vodou, oloupejte a nakájejte na kostičky. Nechte opět chvilku povařit, ochuťte solí a pepřem nebo peperončínem. Nakonec odstavte z plotny, vmíchejte smetanu na vaření, přidejte scezené těstoviny (neproplachovat!) a míchejte až se obalí hotovou směsí. Na závěr posypejte sekanou petrželkou a strouhaným parmezánem a horké podávejte. BUON APPETITO!Usmívající se

5 komentářů:

  1. Těstoviny mám ráda v jakékoliv podobě. Tvůj rychlorecept je přímo ideální pro nás důchodce, co věčně nemáme čas. Indegrience mňam, jen se pustit do vaření. Ochladilo se, ráno až moc, tak si udělám chutný oběd. Díky  🍝 🙋

    OdpovědětVymazat
  2. Oběd byl za chvíli hotový, jen jsem přidala nasekanou čerstvou bazalku. Bylo to móóóc dobré. Už se těším na další receptík. 🙋

    OdpovědětVymazat
  3. Ty jsi rychlík! To mám nejradši když se recept hned vyzkouší a navíc i  chutná 😜 Bazalka se tam bezvadně "šikne" 😊

    OdpovědětVymazat
  4. Těstoviny v létě nikdy nezklamaly, vypadají skvěle!

    OdpovědětVymazat
  5. Jsou moje záchrana, v létě i v zimě!🌞❄

    OdpovědětVymazat