pátek 2. září 2016

Panna cotta s omáčkou z lesního ovoce

Panna cotta by v překladu byla vařená smetana ale všichni jí znají pod originálním názvem. Je to druh italského pudinku ze smetany, mléka, cukru a želatiny původem z regionu Piemonte v severní Itálii jehož zrození se datuje kolem začátku 20.století. Servíruje se většinou s rozmixovaným lesním ovocem nebo karamelem či čokoládou. Originál je pouze ze smetany ale někdy se přidává i kakao nebo ovoce.
********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
500 ml smetany 33%
80 gr cukru (uberte pár lžic na ovocnou omáčku)
3 plátky želatiny (nebo přiměřené množství práškové)
1 vanilkový lusk
lesní ovoce, ale můžete použít i jiný druh nebo čokoládu, karamel, marmeládu, Nutellu...
********************************************************************************************************************************
Napsala jsem jen smetanu ale pokud máte balení po 200 ml jako tady, můžete použít 2 balení a 100 ml mléka, nic se tím nezkazí. Dejte nabobtnat želatinu do studené vody. Vypláchněte kastrůlek ve kterém se bude smetana vařit studenou vodou (tak se nepřichytí na dno) a dejte na sporák na mírný plamen. Vařit se vlastně nesmí, jen ohřát k bodu varu. Rozkrojte vanilkový lusk a vyškrábejte semínka, dejte do smetany spolu s luskem který pak vyndáte.
Vymačkejte vodu z želatiny a přidejte do smetany kde jí necháte za stálého míchání úplně rozpustit.
Panna cotta se může servírovat buď v jedné formě např. na srnčí hřbet a pak krájet a dávat na talířky a polít omáčkou, nebo tradičně v jednoporcových skleničkách, miskách, prostě podle zvyku a domácích potřeb. Je lepší když ji vlijete do forem přes sítko.
Poznámka k želatině - nevím jestli máme stejnu gramáž pro jeden plátek, tady jsou to 2 gr a celkem je potřeba 6 gr ale některé recepty uvádějí jen 4 gr.
Pokud chcete udělat ovocnou panna cotta tak dejte 300 - 350 ml smetany a doplňte rozmixovaným ovocem. Nebo čokoládovou - buď nastrouhejte hořkou čokoládu do smetany (asi 50 gr podle toho jaký stupeň "čokoládovosti" chcete, nebo rozmíchejte v troše smetany či mléka 2 - 3 lžíce kakaa).
Na ozdobení se používají různé ovocné omáčky - ovoce rozvaříte s cukrem a když vychladne vlijete nahoru na dezert. Můžete použít i čokoládu, povrch třeba posypat sekanými oříšky, mandlemi, pistáciemi.. Kdo je opravdu na sladké, může dát karamel a posypat např. griliážem. Dětem bude chutnat i s trochou Nutelly..Pokud doma nemáte nic jiného, dobře poslouží i marmeláda, nejlépe domácí, trochu rozehřátá a podle potřeby rozředěná vodou (nebo ještě lépe - rumem!)
Já použila lesní ovoce, ale měla jsem ho málo takže výsledek je poněkud bídný... :-))
Další dilema je, zda dezert vyklopit či ne. Já nevyklápím, někdy to jde svízelně a zbaští se to i tak..
Ale pokud chcete mít úhledné bábovičky, stačí je na vteřinu namočit do horké vody skoro až po okraj - ale pozor, ať se nedostane dovnitř!- a pak se snadno vyklopí. Nebo formičky pokud jsou skleněné nebo porcelánové vypláchnout studenou vodou před naplněním ale já mám pocit že je ta voda pak cítit na jazyku.
Ať tak nebo tak, je to celkem rychlá e jednoduchá záležitost a úspěch zaručený! Rozhodně se to nedá srovnat s pudinkem - zvlášť s těmi dnešními. Nevím, možná jsou to moje chutě, ale dřív se mi zdály pudinky daleko chutnější. A nemyslete si - tady na tom nejsme o nic líp. Taky je ale pravda, že s pudinkem coby náplní do něčeho se v Itálii prakticky nesetkáte - většinou se používá cukrářský krém nebo krém z mascarpone.

15 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, tuhle dobrůtku bych si hned dala     

    OdpovědětVymazat
  2. Vždyť ti pořád říkám že jsi zvána!   

    OdpovědětVymazat
  3. Království za obyčejný vanilkový puding před 30lety...nádherná pohádka mladí     
    Tato prudce dietní laskomina mě hodně nabudila...namazala jsem si o jeden knackebrot víc       

    OdpovědětVymazat
  4. Tý jo, a já bych na to prskla ještě pořádný kopec vanilkové zmrzliny!

    OdpovědětVymazat
  5. A dietka půjde do pryč, je to nádhera!!!!!

    OdpovědětVymazat
  6. [3) Za našich časů se říkávalo : "i ty jedna mlsná hubo!" Myslím jak ses rozšoupla s tím knackebrotem
    A taky byl za našich časů o hodně lepší pudink..Přitom je to škrob, tak nevím proč se teď dělá taková ta rosolovitá hmota - že by je přišla ještě levněji?   

    OdpovědětVymazat
  7. [4]:Tohle je ale opravdu veliké mlsání!    Za pokud by to určitě stálo!!   

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: ...oprava - za pokuS samozřejmě

    OdpovědětVymazat
  9. [5]: Někdy je nutno kapitulovat!   

    OdpovědětVymazat
  10. To beru a malinýýýý k tomu. Jejda, honí mne mlsná, ale musím odolat. Už jsem měla oplatek namazaný  krémem (máslo, cukr, kakao, skořice)obdélníčky z jen tří na sobě slabě natřených oplatek a jak to bylo dobré

    OdpovědětVymazat
  11. [10]:Hmmm.. tenhle krém taky nezní vůbec špatně!!    Třeba na vánoční cukroví bych ho viděla velmi dobře, co říkáš?

    OdpovědětVymazat
  12. Už jsme panna cottu dlouho neměli. Ta tvoje je určitě luxusní.

    OdpovědětVymazat
  13. Díky Ivo Měla jsem trochu strach jak dopadne - hlavně kvůli želatině - ale stačí dobře míchat Je opravdu dobrá, jemné chuti

    OdpovědětVymazat
  14. No, upřímně jsem ji ještě neochutnala, i když bych ráda, budu se muset do toho někdy pustit. Opíši si a zkusím, i když ovoce nevím, kde jaké seženu. Na druhou stranu mne také děsí želatina, tak uvidím.

    OdpovědětVymazat
  15. [14]:Želatiny se neboj, chce to jen namočit, vyždímat a pak dobře míchat v teplé smetaně Místo ovoce můžeš použít i rozředěnou marmeládu nebo dát čokoládu, hodil by se určitě i dobrý sirup

    OdpovědětVymazat