sobota 9. dubna 2016

Treska s hráškem (Merluzzo con piselli)

Treska je vděčná ryba - dá se upravovat na mnoho způsobů, dusit, smažit, opéct jen tak na pánvi nebo vcelku v troubě. Chuť je spíš jemnější takže se dobře spojí s různými druhy zeleniny a existuje velký počet rozmanitých receptů. Pokud máte v lednici (nebo spíš v mrazáku) pár porcí tresky buďte si jistí že dokážete připravit dobrý oběd či lehkou večeři. Záleží jen na vás jakou zvolíte úpravu.
Pro dnešek jsem připravila tresku s hráškem - obojí bylo zmrazené a k přípravě - včetně rozmrazení ryby - vám bude stačit necelá půlhodinka. Samozřejmě pokud použijete čerstvé suroviny výsledek tím neutrpí, naopak! Ale na to si budeme muset ještě chvilku počkat..
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
500-600 gramů zmrazené tresky
300 - 350 gr zmrazeného hrášku
1 menší cibule
2 malé stroužky česneku
malá plechovka drcených rajčat (asi 200 gr)
peperoncino podle chuti
sůl
olivový olej
sekaná petrželka
*****************************************************************************************************************************************
Plátky tresky rozmrazíme v mikrovlnce nebo ponoříme do studené vody. Mezitím nakrájíme na drobno cibuli a dáme zpěnit na olej - musí zůstat světlá. V italské kuchyni se málokdy najde recept s "do zlatova osmaženou cibulkou" protože by se tím pozměnila chuť pokrmu - většinou platí pravidlo, že pokrm má chutnat po základní ingredienci, tudíž v našem případě nelze jemnou rybí chuť přehlušit smaženou cibulí. Z toho samého důvodu se často i česnek osmahne celý a pak vyndá, nebo se dává rozmačkaný ale v malém množství. Pouze tam kde je to vyloženě napsáno, u jídel kde hraje téměř hlavní roli (např. spaghetti aglio olio peperoncino - česnek, olej a peperončino ) se s ním tolik nešetří. Což neznamená že se používá málo, naopak, zvlášť v toskánské kuchyni je hojně používán.
Zpět k receptu - k cibulovému základu přidáme rozmáčknutý česnek a pak vložíme zmrazený hrášek. Dobře zamícháme, osolíme a necháme podusit. Když je hrášek napůl měkký, přidáme rajčata, podusíme dalších asi 5 minut a vložíme osušenou tresku. Zamícháme a dodusíme asi 10 minut, ryba se nemá dlouho vařit, neboť "zcepení" :-)) Příliš nemícháme, spíš protřeseme hrncem protože mražená ryba by se mohla příliš rozkouskovat.
I tak počítejte s tím, že místo celých plátků budete mít větší kousky, ale tak to má být.
Také si dáme pozor aby hrášek s rajčaty nebyl příliš vodnatý, záleží na kvalitě obou. V tom případě dusíme bez pokličky nebo ubereme tekutinu naběračkou.
Když máme hotovo, vyjmeme česnek (pokud se nerozvařil) a dochutíme peperoncinem a sekanou petrželkou.
Podáváme s čerstvým chlebem.

8 komentářů:

  1. Skvělá rychlovka a ještě k tomu opečený toustík a letní obídek je tu   

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, super typ na víkendový obídek :)

    OdpovědětVymazat
  3. Mňamky. Rybu na jakýkoliv způsob, to mám moc ráda. Můžu jen tiše závidět moře a možnost koupit si čerstvou rybu.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:A léto už skoro taky (?)   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]:Ahoj Ali, je to opravdu rychlovka !    Moc zdravím!!!

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Kupodivu i když máme moře kolem dokola, čerstvé ryby jsou poměrně drahé. Tedy jde hlavně o to, jaký je to druh - treska se drží   

    OdpovědětVymazat
  7. Kombinace ryby s hráškem by mě nenapadla ani ve snu, ale podle ingrediencí to vypadá docela chutně!

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Mě by taky nenapadla dokud jsem to neochutnala Je to opravdu dobré!

    OdpovědětVymazat