Šlehačkové těsto se velmi dobře zpracovává, vyvaluje, tvaruje a má všestranné použití. Není mastné jak by se z receptu zdálo (aspoň se mastně netváří a po upečení je povrch krásně suchý)) a mohu říct že jsem s ním byla velice spokojená. Patří do kategorie univerzálních těst protože ať jsem vyzkoušela sladkou nebo slanou náplň, nikdy nezklamalo a hodí se především na rohlíčky nebo šátečky, prostě cokoliv zabaleného.
Dokonce když jsem jich část zamrazila a pak nechala rozmrznout při pokojové teplotě, nikdo nic nepoznal
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1/4 L šlehačky
250 gr másla nebo tuku (jako vždy dávám od každého něco)
1 vejce
větší špetka soli
400 gr hladké mouky
náplň podle chuti - sladká nebo slaná
vejce na potření
******************************************************************************************************************************************
Do mouky přidáme sůl a rozsekáme tuk. Pěkně promneme až se drolí. Do šlehačky rozkvedláme vejce a vypracujeme těsto. Dáme asi na půl hodinky do lednice a mezitím si připravíme náplně. Já použila na sladké rohlíčky tužší povidla a také tvarohovou náplň (klasika - utřený tvaroh s cukrem, trochu rozinek nebo čokoládových peciček) a slané jsem udělala část se šunkou a sýrem (typu eidam nebo jiný tvrdší sýr aby nevytékal - stejně trochu vyteče ale není na škodu :-)) a pak jsem smíchala zbytek rikoty se salsicciou (italská čerstvá klobása - můžete použít jiný druh uzeniny) a trochou strouhaného parmezánu.
Těsto vyndáme a rozdělíme na 4-5 dílů. Každý rozválíme na kolo a uděláme 8 dílků - trojúhelníků. Na širší konec dáme lžičku náplně, přehneme těsto a kolem náplně přitlačíme. Pak zarolujeme jako rohlíčky a těsto po stranách přitiskneme. Potřeme vejcem a slané rohlíčky můžeme posypat kmínem, sezamem, mákem nebo jiným "zrním" podle chuti. Sladké cukrujeme až po upečení.
Pečou se ve středně teplé troubě až zezlátnou.
Už vím, co budu dělat na další rodinné oslavě...to je totiž přímo ideální na takové to zobání a ještě lepší je, že mohu použít obě formy, jak sladkou pro mlsaly, tak slanou pro popíjení
OdpovědětVymazat[1]: Taky mám nejraději univerzální těsta. Tohle se mi zdá ještě lepší než kynuté protože vydrží i pár dní a nezvlhne. I když většinou je snězené dříve než se to dá ověřit!
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, podobné těsto znám, dělávali jsem z něj trubičky a bylo fakt moc dobrý
OdpovědětVymazat[3]: Ahoj Alenko, to je dobrý nápad - trubičky Příště vyzkouším a přijdu si pro radu čím je plnit
OdpovědětVymazatTy šikulko!!!! Rohlíčky znám, mám vyzkoušené na sladko a můžu jen chválit. Jsou lahodné. Moc zdravím, hezký víkend.
OdpovědětVymazat[4]:Ahoj Růženko, plnily se bílkem šlehaným v páře.
OdpovědětVymazat[5]:Taky vím ke komu si chodit pro recepty Víkend deštivý po dlouhé době nezvyklého tepla
OdpovědětVymazat[6]: Díky za radu!
OdpovědětVymazatÚplně je před sebou vidím v ořechovém provedení, mňam!
OdpovědětVymazatPodobné pečivo se u nás peče na vánoce, říká se mu šlehačkové cukroví, mám pocit, že to je něco na ten způsob.
[9]:Asi ano, původní recept byl s ořechovou náplní ale neměla jsem ořechy Ale chuť je neutrální tak se hodí pro všechny náplně
OdpovědětVymazat