pátek 1. dubna 2016

Bábovka plněná tvarohem

Dostala jsem novou silikonovou formu a zároveň mi přišel recept na plněnou tvarohovou bábovku... přijala jsem hozenou rukavici a hned vyzkoušela obojí! Myslím že místo tvarohu by se dal použít např. i pudink nebo nutella ale musím vyzkoušet tak zas někdy příště...
*****************************************************************************************************************************************INGREDIENCE:
2 vejce
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 necelý hrnek oleje
1 hrnek mléka
1 prášek do pečiva
špetka soli
kakao
NÁPLŇ:
250 gr tvarohu
1 vanilkový cukr
hrozinky nebo čokoládové pecky či kousky čokolády
trochu mléka
*****************************************************************************************************************************************
Pokud použijeme hrozinky namočíme je do teplé vody. Smícháme tvaroh s cukrem a pokud je potřeba zředíme trochou mléka (náplň by měla být spíše hustší) a přidáme podle chuti hrozinky nebo čokoládu.
Těsto: v míse nejprve ušleháme bílky se špetkou soli. Žloutky vyšleháme v jiné míse s cukrem, postupně přidáme olej, mouku smíchanou s práškem do pečiva,mléko a nakonec opatrně vmícháme tuhý sníh.
Těsto můžeme nechat světlé nebo do poloviny vmíchat asi 2 lžíce kakaa. Do formy na bábovku dáme nejdřív polovinu těsta, pak náplň tak, aby se nedotýkala okrajů formy a dala se zalít druhou plovinou těsta. Nejlepší je dávat těsto opatrně nejdřív po stranách náplně a nakonec navrch aby byla úplně pokrytá.
Pečeme raději pomaleji (zhruba na 160 stupňů) aby se bábovka nepotrhala a náplň nevytekla.
Z toho samého důvodu po upečení necháme nejdřív trochu prochladnout a pak opatrně vyklopíme a cukrujeme.

12 komentářů:

  1. Růženko, vypadá to moc dobře, podobný recept na bábovku mám, ale s tou náplní to je super nápad!

    OdpovědětVymazat
  2. Chystám se k nákupu na vikend a lámala jsem si hlavu, co upeču. Teď už vím, že to bude tvá bábovka. Mám také nedávno novou silikonovou formu, tak se určitě povede jako tobě. Vypadá báječně, děkuji za inspiraci. Hezký vikend.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Myslím že se dá použít jakékoliv těsto na bábovku i různé náplně - musím vyzkoušet

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Já jsem pro jistotu formu vymazala a vysypala i když se to prý nemusí. Ale lépe se pak vyklápěla i myla!   
    Přeji hezký víkend ..a dobrou chuť!   

    OdpovědětVymazat
  5. Jsem oslintaná až na zádech, určitě vyzkouším, je to ideální pro všechny, co si stěžují, že klasika je moc "suchá "     

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Na bábovku přijde řada zítra, potom napíšu, jak se povedla. Já jsem měla u nové silikon formy v návodu, že se při prvním použití musí vymazat a víckrát už ne. Vždy se mi vyklopí dobře.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]:To je pravda, tady taky říkají že klasická bábovka dusí. Italové to řeší tak, že jí namáčejí do kafe (což nemusím). Tahle je vláčná a "mokřejší" tak jí aspoň jedí jak normální lidi!   

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Já tu formu použila poprvé, tak to třeba bude stačit. Ale pamatuji si že u formy na muffiny se sice vyklopily dobře ale špatně se pak myla. Kdežto teď zůstala skoro suchá.. Těším se až jí vyzkoušíš co tomu budou říkat   

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: vydrž do zítra, ale nemám obavy, že by se nesnědla.

    OdpovědětVymazat
  10. Díky, už vím, co dneska upeču!

    OdpovědětVymazat
  11. [10]:Myslím že si jí brzy zopakuji, je velice jedlá   

    OdpovědětVymazat
  12. Růženko, ta bábovka vypadá výborně.   

    OdpovědětVymazat