středa 6. ledna 2016

Zeleninové rizoto podle Ivanky

Především ještě jednou vše nejlepší do nového roku! Pokud jste (tak jako já) hřešili u vánočně prostřeného stolu a nepočítali kalorie přijde vhod tento recept na rizoto plné zeleniny. Nevařila jsem jej tentokrát já, i když se na to co nejdříve chystám ale moje místní česká kamarádka která se mnou sdílí už přes 30 let radosti i starosti ...a lásku k dobrému jídlu!
Takže přidávám její recept tak, jak mi jej poslala mailem (poté co jsme si několikrát zavolaly a napsaly jak je naším zvykem :-))
........................................................................................................................................
INGREDIENCE pro 4 osoby:
350 gr rýže pro rizota (NE PŘEDVAŘENÉ!)
směs zeleniny - v našem případě to byly artyčoky, mrkev, cibulka, porek, řapíkatý celer, cukiny.Lze použít i zmrazenou zeleninu.
asi 3/4 l zeleninového vývaru
půl sklenky suchého bílého vína (není nutné, lze vypít během vaření :-))
kousek sýru typu Hermelín (Brie nebo Camembert pokud chcete dát mezinárodní šmak)
strouhaný parmezán podle chuti (aneb čím víc tím líp!)
trochu anglické slaniny nebo pancetty (lze též vynechat ale s ní je to lepší :-))
lžíce másla
......................................................................................................................................
"Dala jsem do kastrolu co dům dá...mrkev, artyčoky,porek, jarní cibulku, stonku celeru, zucchina... Vse podusila na oleji a troše másla najednou....5min.
Zvlášť v kastrolu jsem podusila cibulku na oleji. Měla jsem doma otevřenou konfekci se slaninou - 2plátky-tak jsem je prihodila k cibulce....jinak by letěly do koše a risoto by riskovalo být příliš zdravé! Vsypala jsem rýži, nechala orestovat a začala podlévat zeleninovým vývarem. Kdybych mela otevřenou flašku bílého vína, asi bych před vývarem podlila vinkem.....ale na to se dostalo až při obědě...
Za mírného ohně dusila 10 min, a pak prihodila zeleninku. Chtěla jsem si nechat trochu na záverecnou ozdobu, ale to jsem si vzpomněla ve chvíli, kdy už bylo vše v hrnci , flaška prosecca byla již otevřená a já měla upito!...
Minutu před dokončením dochutila Brie....parmazan....plátek másla.....a risoto, které melo byt původně lehké nabylo správné chuti....!!"

10 komentářů:

  1. Růženko, to bych mohla i já, masožravec, ale dostala jsi mne s tou sklenkou vína - není nutné, lze vypít při vaření!

    OdpovědětVymazat
  2. Vtipně napsáno Růži. Určitě dobrotka.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Ono to vaření pak lépe ubíhá A řekni mi, když se používá do jídla víno, kdo si necucne

    OdpovědětVymazat
  4. [2]:Spolupracovala moje vtipná kamarádka - a taky vařila Dobré to bylo   

    OdpovědětVymazat
  5. Kde je zeleninka, to je dobré. Muž má rád šťavnatou rýži, takže toto mu udělám v lehké verzi bez slaninky, ale přidám k tomu kousek opečené ryb- mňam. Díky za recept.
    Když tukneš ,a moji malou fotečku u článku o Viktorce, dostaneš na mou stránku facebooku, tam je ta Babička- vlastně obě uvedena a stačí kliknout na fu fotku co tam je a jsi v sekci, odkud si můžeš Babičku stáhnout- vlastně obě. Nemusíš to hledat. Je tam totiž těch pohádek a filmů víc.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Růženko díky moc, co nejdřív to zkusím   

    OdpovědětVymazat
  7. Růženko, to je zajímavý receptík. Určitě vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Mohu jen doporučit Moc zdravím !   

    OdpovědětVymazat
  9. Růži,díky za dobrý typ na jídlo,rizoto jsme dlouho neměli,tak určitě vyzkouším Ahoj Alena

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Vyzkoušej, mám v zásobě další recepty Zdravím!!   

    OdpovědětVymazat