pondělí 11. ledna 2016

Cizrna (Ceci)


V posledních letech se stále více, zejména na vegetariánských jídelních tabulích, dere do popředí cizrna neboli římský hrách. V našich podmínkách byla domestikována tzv. cizrna beraní. Je však známo kolem 43 druhů této luštěniny po celém světě.
Cizrna k nám přišla z Turecka a Sýrie, pěstuje se zejména na Blízkém východě, ale také v Mexiku či severní Africe. Svou podobou připomíná hrách, ale je větší. Její plody jsou nažloutlé a její chuť je připodobňována k lehkému nádechu oříšku.
Upravuje se podobným způsobem jako hrách. Potřebuje namočit aspoň na 12 hodin do studené vody nejlépe se lžičkou jedlé sody. Potom vodu slijeme, cizrnu propláchneme a dáme vařit mírným varem spolu se lžící olivového oleje do měkka (zhruba 1 a půl hodiny,ale záleží na druhu a stáří luštěniny).
Solíme až těsně před koncem, jinak ztvrdne!
Použití je široké : jako příloha jak k masu tak k rybě (výborná je třeba kombinace s treskou na grilu), pouze uvařená a pokapaná olivovým olejem. Pokud máte kvalitní tlačenku, nakrájejte jí na menší kousky,přidejte jí k horké cizrně a dobře promíchejte.
Toskánská specialita je cizrna s pancettou (slaninou). Osmahněte jí krájenou na kostičky spolu s jedním, dvěma stroužky česneku (ponechaný vcelku, jen oloupaný a rozmáčknutý), snítkou rozmarýnu (pokud nemáte, můžete vynechat) a trochou mletého pepře. Česnek a rozmarýn pak z pánve vyjměte a ke slanině přidejte uvařenou cizrnu a dobře promíchejte. Podobně jí můžete upravit i s italskou klobásou (salsiccia) ale dobře poslouží i kvalitní domácí klobása, cizrna se díky své jemné chuti dobře snoubí téměř se vším.Při této úpravě je nutné aby cizrna byla hodně horká a uzenina měla pokojovou teplotu, aby se tuk v ní rozpustil a omastil celý pokrm.
Další chutná (a rychlá!) kombinace je s tuňákem v konzervě, okapaným a vmíchaným do cizrny, nebo s kousky sardele či ančovičky.
Výborná je v hustých zeleninových nebo luštěninových polévkách, kam jí přidáme už uvařenou vcelku nebo propasírovanou.
Připravuje se též samostatně jako polévka.
POSTUP:
Pro 4 osoby vám postačí zhruba 300 gr suché cizrny.
Cizrnu uvaříte do měkka a propasírujte nebo rozmixujte ponorným mixérem tak, aby vám zbyla asi 1/3 cizrny vcelku.Nechte si stranou i část vody ve které se vařila na eventální zředění.Pak uděláte základ z kořenové zeleniny nakrájené nadrobno (asi šálek). Lehce osmahnete a přidáte uvařenou cizrnu, rozřeďte trochou vody (polévku dělejte spíš řidší) přiveďte do varu, je-li třeba přisolte a vhoďte vhodný druh těstovin - asi hrst na osobu. Já dávám rozlámané tagliatelle - široké nudle, rychleji se uvaří, ale měla by se dávat kolínka. Nezapomeňte míchat, rády se přichytávají! Aby se zabránilo případným "nehodám" tohoto typu, můžete těstoviny mírně ovařit ve vodě a dodělat v polévce.Až jsou téměř uvařené, vypněte sporák a nechte dojít. Vyjde hodně hustá polévka ve které tzv. "stojí lžíce". Na talíři pokapejte nezbytným olivovým olejem a posypte lžící parmezánu.Jídlo je kompletní - dostatek bílkovin, uhlohydrátů, rostlinný zdravý tuk (olivový olej), vápník (parmezán) i vláknina.
Pro milovníky masa můžete vylepšit tak, že k zeleninovému základu přidáte kousky pancetty nebo slaniny nakrájené na malé kostičky.











.

11 komentářů:

  1. Růženko, moc děkuji za tento článek. Cizrnu jsem v životě nejedla a taky jsem o ní moc nevěděla, teď vím, ale bohužel, je to luštěnina a to manžel moc nesmí, je nadměrně citlivý na to, co nadýmá. Ale aspoň vím a co, třeba si ji někdy dám sama a basta!

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Cizrna nenadýmá tolik jako třeba fazole, ovšem záleží na člověku Ale stojí za to vyzkoušet, tak až na ní narazíš, neváhej!

    OdpovědětVymazat
  3. Pěkná exkurze do cizrního světa!
    Cizrnu já můžu, hlavně salát z ní, to je bašta!

    OdpovědětVymazat
  4. Díky za důsledné seznámení s cizrnou. Už moc dlouho jsem ji nejedla. Nejspíš si udělám salát po studenu. Po vánočním hodování mi to určitě prospěje.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]: Salát je taky výborný, ono se s ní (a z ní) dá udělat spousta jídel. Nějak tě postrádám na blogu!   

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Jsem téhož názoru Teď se vaří skoro dietně a nikomu to nevadí!

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: No jo, na prcka si zasedlo několik chorob najednou, nebyl ani čas, ani chuť. Ale už je to v pohodě .

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Jo, zima..  Anebo právě že žádná nebyla, tak se bacily jen množí Ale hlavně že je to za vámi   

    OdpovědětVymazat
  9. [9]:Fakt?? To abych jí dala namočit!

    OdpovědětVymazat
  10. [10]:    Musím říct, že cizrnu jsem ještě nejedla. A dá se využít na mnoho způsobů. Snad ji někde uvidím a vyzkouším.   

    OdpovědětVymazat