čtvrtek 14. ledna 2016

Chlebová "frittata"

Rozdíl mezi omeletou a frittatou ? Omeleta se opéká jen z jedné strany kdežto frittatu musíte otočit a dopéct i z druhé. Kromě toho bývá vyšší a lze udělat jednu pro více strávníků.
Dnes si připravíme frittatu ze zbylého chleba - uvádím klasický recept - ale jinak je to typické jídlo ze seriálu "co dům dá". Lze jí přiravit prakticky se vším - cukiny, brambory, cibule, chřest, uzeniny, směs zeleniny nebo těstovin...
***************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 gr staršího chleba
5-6 vajec
3 lžíce strouhaného parmezánu nebo tvrdého sýra
3 lžíce mléka nebo smetany
olej, sůl
**************************************************************************************************************************************
Chléb nakrájíme na kostičky a opečeme na oleji nebo na másle. Pro odlehčenou verzi opékám chléb v toustovači a pak rozlámu na kousky nebo opeču už nakrájený v troubě. Pak jej dáme na pánev jen s troškou oleje a a vlijeme vejce. Vejce se lehce našlehají a přidá se trochu strouhaného parmezánu a mléka nebo smetany - většinou dávám na 2 vejce po 1 lžící mléka a sýra. Frittata je tak měkká a není suchá.
Může se připravit jak na pánvi tak v troubě anebo opéct zespoda na pánvi a vrchní část dát pod gril.
Pokud budete péct na pánvi což je klasický způsob, na její otočení použijte druhou pánev nebo větší poklici - frittatu na ní sešoupnete a pak obrátíte zpět na pánev.
V troubě - lehčí verze - formu vyložíte papírem na pečení nebo v ní rozpustíte trochu másla a vlejete připravenou směs na frittatu. Ostatní suroviny musíte ale předem opéct /podusit/ a pak přidáte do vajec.
Další možnost jak připravit frittatu z chleba je následující:
150 gr chleba se namočí do zhruba sklenice mléka, vejce se upraví jako v prvním receptu. Přidá se i sýr(např.Eidam apod.) nakrájený na kostičky, sekaná petržel nebo bazalka a kousky šunky nebo salámu.
Frittata je výborná i studená a specielně tato druhá verze se dá použít nakrájená na kostky jako jednohubky, eventuálně zdobená uzeninou, olivou atd.

12 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, to je suprový recptík   

    OdpovědětVymazat
  2. Mno jo, s takovou slaninkou, to by mohla být bašta!

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Ahoj Ali, dělám to když už se neví "coby se" Moc zdravím!!

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Dala jsem ten základní recept ale dá se ochutit všelijak - zatím nezklamal

    OdpovědětVymazat
  5. Růženko, vypadá to jednoduše. Děkuji za recept.

    OdpovědětVymazat
  6. Diky za receptík. Takové ty, co dům dal, když se spěchá a jsou rychlé, mám nejraději. Tvé chlebové karbenátky dělám často a všem chutnají.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Víc než jednoduché ) Hlavně jsou to suroviny které máme většinou vždy doma

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:To jsem ráda, dělám je taky poměrně často. Toskánská kuchyně je známá tím, že se nic nevyhodí a všechno se dá zužitkovat - staré časy, ale dnes se k tomu vracejí a hodně tato jídla "jedou" i v lepších restauracích

    OdpovědětVymazat
  9. Růži,to je bezva recept,taky ráda spotřebuji kdejakou surovinu.Snažím se nic nevyhazovat Někdy takové obyč jídlo přijde vhod víc,než cokoliv jiného A ještě když jsme s manželem sami,není co řešit Měj se moc krásně

    OdpovědětVymazat
  10. Růženko, dávám si recept do záložky. Určitě vyzkouším.   

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Díky! Frittata je vůbec vděčné jídlo - dá se udělat 100x jinak   

    OdpovědětVymazat
  12. [10]: Tak jo - prohodíme si recepty !   

    OdpovědětVymazat