středa 27. ledna 2016

Toskánská květáková polévka (Minestra con la "palla")


"Palla" v názvu této polévky (minestra) znamená doslova "koule" a neoznačuje nic jiného než květák. Recept jsem vybrala ze staré toskánské kuchařky a určitě najde uplatnění i v kuchyni české.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
1 květák
těstoviny - zhruba hrst na osobu. Originál předepisuje špagety nebo linguine rozlámané na kousky ale osvědčily se i nudle nebo krátký formát, např.ditalini (malé, asi půl cm dlouhé trubičky - jsou trochu vidět na fotce)
300 gr rajčat z plechovky (pelati) nebo drcená rajčata eventuelně pár lžic rajského koncentrovaného protlaku
1 cibule
1 mrkev
1 stonek řapíkatého celeru /nebo lžíce obyčejného nakrájeného celeru/
1 - 2 stroužky česneku - podle velikosti a obliby
vývar - asi litr a může být i z kostky
strouhaný parmezán nebo tvrdý ovčí sýr Pecorino - na posypání, alespoň lžíci na osobu
olivový olej
sůl a pepř
*******************************************************************************************************************************************
Květák rozkrojte na čtvrtky, odstraňte listy a košťál, opláchněte a nakrájejte na plátky. Kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kousky a osmahněte na oleji. Po pár minutách přidejte kousky rajčat (nebo rajský koncentrát rozředěný v trošce vody) a nechte povařit asi 10 minut. Pak vložte nakrájený květák, osolte a opepřete, přidejte prolisovaný česnek a zalejte vývarem tak, aby byla zelenina potopená. Vaří se tak dlouho, až je květák měkký.Během vaření dolévejte vývar je-li potřeba.
Tětoviny nalámejte na kousky pokud použijete delší formát a uvařte "al dente" (do polotuha), sceďte a vložte do polévky. Nechte ještě 2-3 minuty povařit - nezapomeňte míchat! - a servírujte polévku posypanou sýrem a pokapanou olivovým olejem. Buon appetito!!

12 komentářů:

  1. To vypadá velice jedle, takováhle jídla já můžu. Akorát u nás květák nefrčí, takže bych polévku jedla sama a týden .

    OdpovědětVymazat
  2. Polévka vypadá moc dobře, ale u rodiny bych neuspěla. Možná rozmixovanou a se smetanou. Dala bych si ji, ale pro jednoho se mi vařit nechce.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko, díky za receptík :) Květákovou polévku v této podobě určitě  vyzkouším. Květák máme rádi, tak jen už aby nám nastala květáková sezona :)

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:Tady to je podobně ale jednou za čas si to můžu dovolit uvařit!

    OdpovědětVymazat
  5. Taky jsem znala jen klasickou "bílou" ale musím říct že s rajčaty se květák velice dobře snáší

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Tady jsou ty sezony trochu jinak takže květák je celou zimu spíš se moc nejí v létě

    OdpovědětVymazat
  7. Polívečka vypadá dost dobře,Růži Já bych určitě doma uspěla.Trošku je pro mne nezvyklé dát do polévky těstovinu,kterou spíš používám jako přílohu,ale proč ne,že? Zkusit se má všechno Já dávám nejvíc-tedy do vývarů-nudle nebo drobení Růži,posílám pozdravy a přeji krásný den Alena

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:Ahoj Alenko, tady se dává těstovina skoro do všech polévek a pěkně "zhusta". Dřív to kolikrát bývalo hlavní jídlo. A těstoviny se  tady  vůbec jako příloha nepoužívají - jedí se jako 1.chod - říká se jim taky "suché polévky". Pak je maso s přílohou - většinou zelenina a nakonec většinou ovoce. Když je neděle nebo svátek, bývá i moučník

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, tu polévku určitě vyzkouším. Je to zajímavý receptík.

    OdpovědětVymazat
  10. Tady chutnal, tak můžu jen doporučit. Tedy tomu, kdo má rád květák   

    OdpovědětVymazat
  11. Růženko, děkuji za prima receptík.

    OdpovědětVymazat
  12. [8]:No jo..."jiný kraj,jiný mrav" jak se říká      Měj se moc pěkně,Růži

    OdpovědětVymazat