středa 2. září 2015

Těstoviny s porkem,salsicciou a salátem (Pasta con salsiccia porro e insalata)

Dnešní recept se vám možná bude zdát poněkud zvláštní - salát do omáčky na těstoviny ?? Taky jsem měla pochyby ale pak zvědavost nedala a vyzkoušela jsem a musím říct že od té doby už několikrát a s úspěchem u strávníků. V toskánské kuchyni platí snad víc než kde jinde že se nesmí nic vyhodit a tak i listy hlávkového salátu, ty vnější které kolikrát letí do koše protože jsou poškozené nebo trochu ovadlé najdou své uplatnění.
×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××
INGREDIENCE:
350 gr těstovin - použila jsem formát "garganelle" - podobné vřetánkám
2 větší salsicce - asi 150 gr
asi půl hlávkového salátu - můžete použít jen okrajové listy v přibližném množství
1 - 2 porky
sklenice neochuceného rajčatového protlaku nebo loupaná rajčata (máte-li čerstá tím líp - spaříte horkou vodou a oloupete a nasekáte na kousky)
špetka soli - ale opatrně,salsiccia bývá dost slaná
špetka pepře nebo peperoncina - podle vaší chuti
olivový olej
strouhaný parmezán na posypání
×××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××××
Dáme vařit vodu na těstoviny.
Na větší a hlubší pánev aby mohla obsahovat i uvařené těstoviny dáme olej a vložíme na kolečka krájený porek. Necháme zpěnit a přidáme na kousky nakrájenou salsicciu, promícháme a necháme chvíli podusit. Mezitím nakrájíme na proužky opraný hlávkový salát a vložíme ke směsi,dobře zamícháme a pridáme rajčata nebo protlak. Dusíme pod pokličkou asi 5 minut,pak odkryjeme a vaříme ještě asi 10 minut za občasného míchání.
Mezitím uvaříme těstoviny - vařící vodu osolíme a když opět nabere var, vhodíme těstoviny a zamícháme aby se nepřichytily ke dnu. Doporučuji koupit kvalitní z tvrdé pšenice,měly by být uvařené "al dente" aneb zůstat trochu tuhé při zkousnutí zvlášť když je pak budete promíchávat ještě s omáčkou kde dojdou.
Uvařené těstoviny slijeme-neproplachujeme!-a vhodíme do pánve s omáčkou. Na ohni krátce promícháme, odstavíme,ochutíme 2 lžícemi parmezánu krátce zamícháme a ihned servírujeme. Na talíři si ještě každý podle chuti posype těstoviny parmezánem-i zde se přimlouvám za kvalitu, jinak se sýr bude táhnout a vznikne jakási hmota. Každopádně bych vynechala sýry typu eidam :-)
BUON APPETITO!


13 komentářů:

  1. Využití salátu k podušení není nic nového. Pokud vím, na Slovensku jsem byla překvapená (a býv. sousedka pocházející ze Slovenska mi to potvrdila) tím, že u nich se salát vaří a zadělává smetanou. To mi přpomínalo vyvařenou hadru, vařené celé listy. Nakrájený a zamíchaný do těstovin, to může být dobré.
    Jen perličku: Když jsem na Slovensku rodičům muže udělala zelený salát po našem- syrový, tatínek se divil, že prý není koza, aby jedl syrový salát. Ochutnal, zvykl si, ale byl udivený. Jiný kraj- jiný zvyk, že?

    OdpovědětVymazat
  2. Musela jsem si najít co je
    salsiccia- druh uzeniny
    Tradiční italská kořeněná klobáska vyrobená z telecího nebo vepřového masa.Ta může být dobrá!

    OdpovědětVymazat
  3. [2]: Salsiccia je výborná, když recept je ten co máš,i když pak chutná od každého řezníka jinak - většinou se dává vepřové maso a koření se rozmarýnem,pepřem a pak má každý svá tejemnství Je to bašta v čemkoliv a když je čerstvá dá se mazat na chleba. Dává se do rizot,do náplní..neztratí se nikde! Ten vařený salát mi v tom spojení s masem a rajčaty připadá trochu jako zelí-tady nikdo nepoznal co to je

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Nakrájené na udličky to tak může chutnat. Nakonec je ale škoda vařit salát, jak ho vařili na Slovensku- celý. Syrový je lepší a zdravější. K využití vnějších listů je  ten recept  dobrý.

    OdpovědětVymazat
  5. [4]:Vařit celý salát to by mě tedy nenapadlo Ale takhle se zužitkuje to co by šlo nejspíš do koše i když to je k snědku.Takových receptů je v toskánské kuchyni spousta,na to nepřišel až Láďa Hruška   

    OdpovědětVymazat
  6. Dnes jsi mi připomněla pořad Vaření s Italem, doslova jsem Emanuela Ridiho žrala, jednak je to fešák, jednak nás vozil s kuchyní po Itálii, jednak nádherně hovoří italsko-česky...a ten často vařil se salsicciou

    OdpovědětVymazat
  7. Já jsem ho taky sledovala a představ si, předloni jsem s ním dokonce seděla v letadle - byl o pár řad přede mnou s nějakou paní a letěl do Pisy a pak asi domů - je "elbano" z ostrova Elba. Vaří bezva, pravá toskánská a italská  kuchyně, žádné "vylepšování" Ještě ten jeho pořad běží?

    OdpovědětVymazat
  8. Pórek a těstoviny, skvělá kombinace. Dnes je budu vařit, ale po našem. Tvůj recept musi být moc dobrý, určitě vyzkoušim. Dnes bude naše oblíbena klasika, ale všem chutná.

    OdpovědětVymazat
  9. [9]: Když chutná všem tak není o čem mluvit To je kolikrát problém, jednomu nechutná to, jinému ono - nakonec by zůstalo jen pár jídel. Ale ty "nudle"  baští všichni a na všechny způsoby   

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Právě že už neběží, je to obrovská škoda, bylo to osvěžující a jiný formát než jsme zvyklí. Milovala jsem ten jeho temperament, měl v sobě takové příjemné napětí a nejvíc jsem ho milovala, když jel za maminkou na Elbu a krásně o rodině mluvil.
    Nyní bude hodnotit jako porotce v nějakém pořadu, no uvidíme

    OdpovědětVymazat
  11. [11]: Viděla jsem pár dílů byl bezprostřední a  přirozený což je typické pro většinu Italů i v televizi. Někdy má člověk pocit že sedíš u nich doma na  kafi.

    OdpovědětVymazat