čtvrtek 10. září 2015

Hamburger (po italsku)

S italským hamburgrem - nebo lépe řečeno "amburger" - Italové nevyslovují "h"-jsem se setkala hned po mém příchodu sem, v době kdy v Česku jsme jej znali jen z amerických filmů - těch povolených,samozřejmě. Pokud by se jej ale někdo dožadoval v restauraci,byl by zřejmě považován za nebezpečného provokatéra který propaguje zápaďácky styl života.
Upřímně řečeno,nemyslím si že bychom o něco přišli.
"Amburger" o kterém mluvím já nebyl ten z MacDonaldu,které se tu rozšířili až mnohem později,ale dělal se doma. Ale žádné kečupy,majonézy,hořčice a podobné - pouze kvalitní mleté hovězí maso stlačené do kulaté formy specielním strojkem u řezníka. Pak jen mírně osolit,max.opepřit, poprášit moukou nebo strouhankou a šup s ním na pánev. K tomu salát a krajíc chleba a hotovo.
K americkému způsobu přípravy měli Italové dlouho výhrady. Kdoví jaké tam dávají maso,k tomu smažené hranolky - kdoví na jakém tuku!!- všechny ty pochutiny - kdoví z čeho!!- a celkově měl hamburger fámu jedovaté poživatiny nad kterým Italové ohrnovali nos a řikali "Ať si to jedí v Americe!" Ve velkých městech nebo u dálnic už MacDonaldy byli ale spíš pro turisty. Vedle hamburgerů se prodávala i italská jídla jako těstoviny nebo míchané saláty.Za posledních let se moda rozšířila daleko víc, hlavně mezi mládeží a taky díky reklamnímu bombardování. Všude ale zdůrazňují jak se používá pouze kvalitní italské maso,olej,zelenina...atd. Vše kontrolováno jak se má - a jak doufáme. Buďte si ale jistí že v momentě kdy v nějakém místě objeví něco co tam být nemá,mají v tom podniku vystaráno..Není snad náročnějšího klienta než je Ital,zvlášť co se jídla týče.
Jelikož samotné maso se mi zdálo trochu fádní,začala jsem do něj přidávat kromě soli a pepře i strouhaný parmezán.
Maso je šťavnatější a chutnější,i když pak nedávám už nic jiného, jen trochu smažené cibulky pro toho, kdo jí má rád.Jako přílohu můžete dát oblíbené hranolky - místo smažení je lze udělat dietněji v troubě,pouze pokapané olejem - anebo salát. Já jsem zvolila míchaný salát se semínky.***********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
400 - 450 gr kvalitního mletého hovězího masa
4 lžíce parmezánu
sůl, pepř
trochu strouhanky
1 cibule krájená na jemné plátky
olej
hlávkový salát, rajčata, okurky nebo jiná vhodná zelenina podle chuti
směs semínek - slunečnice, sezam atd.
************************************************************************************************************************************************
Maso jemně umeleme a smícháme se solí, pepřem a strouhaným parmezánem. Dobře promícháme a utvoříme kulaté placky.Mírně obalíme ve strouhance a rychle opečeme na oleji z obou stran. Zvlášť opečeme cibuli rozebranou na kroužky. Připravíme salát a vmícháme semínka. Ochutíme zálivkou a promícháme. Na talíři ozdobíme hamburgery kroužky cibule.



9 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, "hambáče", myslím tím ty z fast foodů, moc nemusím. Ale tyhle domácí bych si klidně dala     

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tuto variantu si dovedu představit, jinou bohužel né, nějak jsem tomu nepřišla na chuť, ale neodsuzuji, když někomu chutná,ať si zavdá

    OdpovědětVymazat
  3. "Hambace" jsou opravdu nejchutnejsi upravene, jak pises. Kdysi davno jsem si ho dala pri koupani na přehradě. To u nas jeste nebylo tolik různého kořeni v obchodech. Byl velice dobry a chut a vůně masa převažovala. Nedávno jsem ho ochutnala  u Meka a mel tolik přísad, ze chut masa byla pryc a byl utopeny v majonéze. V jednoduchosti je nejen krasa, ale i chutě.

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:Výraz "hambáč" jsem neznala - člověk se počád učí Normálně jim taky neholduju, vadí mi už ta "vůně" co se line z obchodu..

    OdpovědětVymazat
  5. [2]:Jak se říká proti gustu žádný dišputát - nebo tak nějak. Ty kupované taky nemusím a tady dost dlouho trvalo než se uchytili - díky reklamě a u mládeže a turistů, jinak jsou brány s určitou rezervou..

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Teď jsi přesně vystihla zásady italské kuchyně Hlavním zákonem je, že musí být cítit základní surovina - vše ostatní má sloužit jen k jejímu zvýraznění. Zírám na množství koření a dresinků v českých obchodech - tady pod názvem koření rozumí se bylinky...

    OdpovědětVymazat
  7. Hambáče miluju já i celá rodina, doma si je připravujeme na grilu i v zimě, ale jen tak by mi bylo asi škoda ho jíst. Není nad to narvat ho do housky a zalít ho kečupem!

    OdpovědětVymazat
  8. To máte spíš kečup s masem! Většinou si každý myslí že v Itálii se dává kečup na všechno,ale opak je pravdou - kromě mekáče apod.ho skoro nikde nepoužívají.

    OdpovědětVymazat