pondělí 8. června 2015

Toskánské moře

Většina zájezdů k italskému moři pořádaných českými cestovními kancelářemi směřuje k Jadranu, od Rimini až k pobřeží Kalábrie. Důvodem je poměrně nízká cena a často bývají penziony spravované českými majiteli nebo alespon s českým personálem. Další atrakcí jsou různé zábavní parky, diskotéky,fitka a vůbec všechno co zaručuje aktivní dovolenou.
V Toskánsku je situace trochu jiná.Není zde tak masová turistika i když zábavných podniků - některých i exkluzívních a s dlouhou tradicí -,diskoték,restaurací, barů a cukráren je dost na každém kroku.Pobřeží v horní části se jmenuje Versilia a nejznámější letoviska jsou Viareggio,Lido di Camaiore a Forte dei Marmi v okresu města Lucca.Můžete se kochat západem slunce nad Thyrrenským mořem a za zády pohledem na Apuánské Alpy.
Pláže jsou velmi dobře vybavené , o něco méně přeplněné než u Jadranu a v některých místech,jako např.Forte dei Marmi jsou luxusní záležitostí pro bohaté a velmi bohaté - v poslední době je toto letovisko bráno útokem především rukými turisty.Ale ne každý bohatý je "signore" jak tady říkaji,t.j.pán ve smyslu výchovy a kultury. Byl proto vydán Dekalog slušného chování v ruštině - např.nechodit přímo z pláže s nahým pupkem a nohama plnýma písku do restaurací, nehulákat na pláži,neopíjet se tam a celkově nerušit. Prý nebyl přijat s povděkem ale situace už byla opravdu vyhrocená..:-)
Čím dále pojedete na jih,tím je moře i pobřeží malebnější.
My jezdíme už několik let do oblasti zvané Maremma.Rozprostírá se mezi Toskánskem a Laziem a je dlouhá asi 150 km.
Nejznámější letoviska jsou "naše"San Vincenzo, dále Cecina,Donoratico a Marina di Bibbona, nacházející se v okrese Livorno pod který spadá i ostrov Elba,jehož siluetu můžete vidět prakticky z celého pobřeží. Za pěkného a jasného počasi jsou vidět i ostatní ostrovy jako Gorgona,Giannutri,Giglio (něco vám to poslední jméno připomíná? - ano,právě tam ztroskotala Concordia..) a dokonce i obrysy Korsiky.
Celé pobřeží je nazýváno též Pobřeží Etrusků protože právě zde tento národ sídlil o čemž svědčí i nesčetné archeologické nálezy. Velmi významná je např.necropole v Populonii a další unikáty najdete v Archeologickém muzeu ve městě Piombino. Odtud se také dostanete po zhruba hodinové plavbě trajektem na ostrov Elba.
Pokračujeme-li ještě víc na jih můžeme obdivovat letoviska jako Follonica,Castiglione della Pescaia, Punta Ala, Argentario na okrese Grosseto - tam najdete i víc exkluzívních hotelů a apartmánů.
Již po několik let je většina letovisektoskánského pobřeží držitelem tzv.Modré vlajky (Bandiera blu) která se uděluje tam kde je největší kvalita co se týče čistoty moře spolu s kvalitou služeb. Za všechnu tu krásu,pohostinnost a historii (a nelze zapomenout i na výborné jídlo a pití!) se samozřejmě platí.
Hotely v Toskánsku jsou tak o 1/3 dražší než na druhé straně Itálie. Ale kdo tady strávil dovolenou,dá mi jistě za pravdu že jsou to dobře utracené peníze. Kromě toho,že lze najít ubytování i v kempinku - pořád dražší než u Jadranu,ale cenově dostupnější než hotel -nebo v penzionech či apartmánech. Pokud máte možnost jet i mimo největší sezonu, což je červenec a srpen jsou ceny ještě nižší.
A další velkou výhodou je dostatek volných pláží,po celém pobřeží od Ceciny jich najdete kilometry. Kdo má rád pohodlí,pro toho tu jsou samozřejmě i vybavené pláže s veškerým komfortem.
I české cestovní kanceláře nabízejí zajímavé pobyty v Toskánsku,nicméně kdyby měl někdo zájem at už o pobyt u moře nebo i ve vnitrozemí ,ráda poradím!Stačí napsat na mailovou adresu uvedenou v záhlaví blogu.
Nemám ani nespolupracuji se žádnou cestovní kanceláří takže porada je čistě amatérská ale udělám co je v mých silách :-)) A také doufám,že některým z mých návštěvníků blogu budu moc říct : BENVENUTI IN TOSCANA!Smějící se

13 komentářů:

  1. Při putování s tebou po Itálii a teď zrovna po Toskánsku, přímo slyším " Benvenuti in Toscana!" Jsi skvělá průvodkyně a tvé komentáře a fota mě čím dál víc potvrzují,  že je u vás nádherně. Musím jen konstatovat - " BELLA ITALIA"

    OdpovědětVymazat
  2. Zrovna letos jsme se dohadovali, jestli bychom příští rok stačili něco uškudlit a zajeli si do Itálie, kde jsme nikdy na dovolené nebyli, jen tudy projížděli. A asi by to mohlo i vyjít!
    Krásné fotky, příjemně mě naladily na letní vlnu .

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Díky ! Krásně tu opravdu je, dalo by se toho psát tolik,že bych musela mít blog jen na Toskánsko Dá se říct,že je tu všechno - moře,hory,umění, historie,dobré jídlo i pití..Na poznávání všeho by to chtělo "jen" víc času a peněz..

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Začněte šetřit! Pak se rozhodněte kam -jestli moře nebo památky apod.-a období. Pár tipů mám   

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Růženko, děkuji za krásný výlet po Toskánsku      Letos, alespoň takhle obrazem Jinak Toskánsko, ta atmosféra, krajina, jídlo, moře, památky...je pro mě oázu klidu     

    OdpovědětVymazat
  6. Jedna věc je pro Itálii typická a není skutečně rozšířená po světě, až na malé vyjímky....každé ráno má každá pláž své zázemí jako ze žurnálu, člověk se bojí šlápnout Prostě ráno si každý na italské pláži připadá komfortně a Tvoje fotografie to jen potvrzuje
    Růženko,cítím z Tvých fotek moře a díky za to...v pátek jedu do Jižní Dalmácie, tak se těší o to víc

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: O tom klidu,to říká každý kdo sem přijede. Tak si říkám,jak je to asi jinde?    Jim se zdá,že se strašně honí
    Pravda je,že dovolená je jedna věc a běžný život druhá. Ale pořád má člověk dojem,že se tu všichni jen baví!

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Ahoj,jsem ráda že jsem tě naladila
    V jižní Dalmázii jsem nebyla ale znám lidi co tam jezdí už spoustu let a jsou nadšení. S italskými plážemi to je pravda - ty kde se platí jsou uhlazované i několikrát denně a i volné pláže jsou každý den brzy zrána čistě zametené - aspon ty co znám!

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko,pěkně jsi ukázala krásu okolo Tebe.Zaujal mně tento kout zem dříve,mám tam dopisovou přítelkyni.Mám ráda film "Nebe nad Toskánskem"...je tam taky hodně obrázků krásné krajiny...Ze zdravotních důvodů se nepodívám nikam,toto je můj způsob cestování.Děkuji

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Děkuji tobě za hezká slova..Ten film je natočený podle románu Frances Mayes a je to skutečný příběh.Točilo se většinou ve starobylém městě Cortona,i ten barák-je to vlastně vila- se nachází tamtéž.Napsala i další knihu o Toskánsku,Bella Toscana obě měly velký úspěch.Jestli jsi nečetla,myslím že by se ti mohly líbit..   

    OdpovědětVymazat
  11. Růženko,hned si píšu názvy-dcera zajde do knihovny.(Je teď čerstvě zamilovaná,snad bude mít chvilku času )Ještě jeden film se mi líbil,ale ten byl z Verony-okolo dopisů s přáníčky do škvír ve zdi u balkonu Julie...

    OdpovědětVymazat
  12. Určitě se hezky počteš. Ten balkon ve Veroně jsem viděla,byla to naše první zastávka v Itálii po svatbě.Je tam pořád plno   

    OdpovědětVymazat
  13. Krásný článek o Toskánsku! Moc se nám tato oblast líbí, dcera je po přečtení ságy Stmívání zamilovaná do Volterry. Toto město je podle fotek fascinující, ale bohužel ho cestovky v poznávacích zájezdech nenabízejí . Je možné sehnat v Toskánsku ubytování v soukromých apartmánech?

    OdpovědětVymazat