čtvrtek 25. června 2015

Jak jsme jeli do Říma potřetí...

I naše třetí cesta do Říma proběhla výborně. Měli jsme opět štěstí na počasí, ale bylo to o chlup - několik dní před odjezdem bylo chladno a často pršelo a dokonce den předtím se na Řím sneslo krupobití a tolik vody, co normálně naprší za celý měsíc...Tzv."vodní bomba" které se bohužel opakují stále častěji.  Čtvrť ve které je naše nádraží byla zatopená půl metrem vody...Ale měli jsme lístky na druhý den a bylo krásně jasno, ideální teplota která pak během dvou - tří dnů stoupla na 30° a což by nebylo na pochodování Římem to nejlepší.
Opět jsme tradičně začali návštěvou Vatikánu a odtamtud pokračovali přes most až na Piazza Navona - náměstí Navona, jedno z nejkrásnějších a nejznámějších v Římě. Původně byl na tomto místě první římský stadion (z roku 85) o čemž svědčí i oválný půdorys. Jeho rozměry jsou 276m na délku a 106 m na šířku a vešlo se do něj 30 000 diváků.Jméno náměstí bylo původně "in Agona" z řeckého "agonis" což znamená "hry" protože na stadionu se převážně konaly atletické závody.

Za jeho dnešní podobu vděčíme vlivné rodině Pamphili která se v roce 1641 usídlila v Římě.Z jejich rodu pochází i papež Innocenzo X který se stal významným mecenášem a podpůrcem tehdejších umělců a architektů. Pro svůj projekt vybral ty nejlepší - např.architekty a sochaře Bernini - jeho dílem je Fontána 4 řek (Fontana dei Quattro fiumi) uprostřed náměstí - sochy symbolizují 4 řeky kontinentů známých v té době - Dunaj,Nil, Ganga a Rio della Plata,


dále Francesco Borromini a Girolamo Rainaldi (kostel Svaté Anežky v Agoně - Chiesa di Sant'Agnese in Agone, postavený před fontánou 4 řek). Součástí fontány je jeden ze 13 římských obelisků , Obelisko agonale vysoký přes 30 metrů od podstavce fontány až k holubici na jeho špičce.Náměstí je symbolem římského baroka.






Existuje legenda o rivalitě mezi umělci Bernini a Borromini. Bernini umístil svou fontánu přímo před kostel sv.Anežky a socha znázorňující Rio della Plata má vztyčenou ruku jakoby na ochranu před vidinou kostela a ta která představuje Nil má z téhož důvodu zavázanou hlavu
:-)) .
Ve skutečnosti tomu tak není, protože kostel byl postaven až po vzniku fontány, ale rivalita mezi oběma umělci byla opravdu veliká a Římané rádi šprýmují.

Fontána 4 řek je umístěna uprostřed náměstí které zdobí další 2 fontány - Fontana del Moro na jižní straně a Fontana di Nettuno na severní.
Celkový pohled je opravdu úchvatný..















Důkazem že v Římě doslova narazíte na historii na každém roku je toto sloupořadí,zbytky Adrianova chrámu (colonnato di Adriano), který byl postaven po jeho smrti,k uctění jeho památky. Je ale pravděpodobné že bylo započato samým Adrianem a mělo být věnováno jeho manželce Sabině. Po jeho smrti stavbu dokončil jeho následnik,Antonio Pio v roce 145 n.l.
Další zastávka byl Pantheon - ten by si zasloužil článek sám pro sebe. Jeho jméno v řečtině znamené "pan" -"všichni" a "theon" - bohové a je to svatý chrám zasvěcený všem božstvům. Byl postaven v letech 27 - 25 př.n.l. Marcusem Vipsaniem Agrippou - zeť a přítel imperátora Augusta- a po požárech v letech 80 a 110 n.l. znovu postaven imperátorem Adrianem.

Stavba je perfektně sférická, výška je stejná jako její průměr a měří 43,44 m na 43,44m. Tato charakteristika odpovídá klasickým kritériím stabilní a vyrovnané architektury, díky perfektním geometrickým výpočtům.
Od starověku byl Pantheon považován za jedinečnou stavbu. Na jeho kopuli nebylo použito armatur a je to doposud největší kopule z litého betonu.Směrem k vrcholu byla stále více odlehčována aby se nezbortila svou vlastní vahou.Poslední řady jsou z pemzy (ano, zrovna tím,kterým si obrušujeme patičky) jehož charakteristickou je právě tvrdost a lehkost.I tak kopule váží asi 4 500 tun.


Ve špici je vytvořený kulatý otvor (oculo) o průměru 9 m, kterým proniká přirodní světlo. I zde je něco naprosto unikátního - celá stavba byla projektována tak,aby světlo přesně v poledne , dne 21.4. (Římské starověké vánoce) dopadalo na vchod kterým vcházel imperátor aby se zůčastnil oslav -prapradědeček reflektoru :-))

Říkalo se,že do Pantheonu neprší. Není to tak úplně pravda,za deštivých dnů vniká voda otvorem poměrně hojně. Tato legenda zřejmě pramení z faktu,že podlaha je lehce vypouklá a je v ní celkem 22 otvorů sloužícich právě k filtraci vody. Při mírnějším dešti se proto zdá,že dovnitř neprší.
Díky otvoru sloužil Pantheon i jako pozorovatelna astrologických úkazů.
Obvodové zdi jsou velmi silné - 6,4 m.Po vnitřním obvodě zdiva je celkem 7 výklenků.
Od 16 století se v chrámě pohřbívalo. Je zde např.pohřbeni první dva italští králové,Vittorio Emanuele II a Umberto I. s manželkou královnou Margheritou,malíři Raffaello Sanzio a Annibale Carracci, architekt Baldassaro Peruzzi aj.
Chrám dnes slouží i jako katolický kostel a jako národní mauzoleum.


Obyvatelé Říma jej nazývají také "Rotonda"-kruh a toto jméno dostalo i náměstí na kterém se Pantheon nachází.

Plni dojmů jsme odešli z Pantheonu směrem k Vittoriano a odtud z terasy jsme se naposled kochali vyhlídkou
na věčné město které v sobě skrývá ještě mnoho krás...Takže další návštěva na sebe nenechá dlouho čekat...!

24 komentářů:

  1. Nádhera, děkuji za luxusní podívanou, toto musí být neuvěřitelný zážitek   
    Moc mě těší, že řeka Dunaj byla známá a stala se předlohou, ikdyž už k nám nepatří, stále mám to Československo v sobě

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, moc díky za krásnou procházku po Římě       

    OdpovědětVymazat
  3. [1]:Zážitek to byl opravdu veliký - to se musí vidět

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Ahoj Ali,myslím že bys to měla vzít jako inspiraci   

    OdpovědětVymazat
  5. Krásné. Jsi skvělá průvodkyně, mohla bys to mit jako povoláni. Díky za fota, zase znám Itálii o trochu vic. Měj se, hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]:Díky! Na průvodkyni bych musela mít opravdu velkou hlavu    Jednak udělat zkoušky,dost obtížné a kromě italštiny i z angličtiny a možná je tam ještě jeden jazyk-a pak těch dat a informací!! Za ta léta se toho přece jen hodně přihodilo

    OdpovědětVymazat
  7. Páni, nádherný zážitek, alespoň pro mně takhle na dálku .

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Budu se opakovat,ale je to fakt paráda! A kdybys věděla,co toho tam ještě zbylo Bude to jak román na pokračování..

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, děkuji za krásnou reportáž z Říma.   

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Je to zas trochu jiná potrava - duševní Zrovna dnes dávali pořad o římských fontánách - prostě tam budu muset jet znova!

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Duševní potrava je také potřeba.   

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: A jak!! I když mám pocit že se jí věnuje čím dál tím méně času - o tom svědčí i fakt,jak se k nim někteří chovají..Zvlášť ti "umělci" kteří je "zdobí" svým "uměním"

    OdpovědětVymazat
  13. Růženko, Řím musí být silný kulturní zážitek, vždytˇ Římané byli pověstní stavbou mostů a vůbec, jak píšeš o té kopuli, je to zkrátka extra třída.
    Karel pořád říká, že bychom měli zajet do Itálie, ale nemůžeme se rozhodnout, až tak daleko asi ne, líbila by se mi Verona. Nechceš poradit?

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Přesně tak,i když Římané tvrdí že už to zdaleka není co bývalo,ale kde to tak je? Nakonec památky jsou pořád na svém místě...

    OdpovědětVymazat
  15. [14]:Verona je taky moc krásné,starobylé město. Byla jsem tam 2x ale už je pěkných pár let, m.j.to byla moje první zastávka v Itálii když jsem sem s manželem přijela. Je tam amfiteátr podobný Kolosseu a hlavně  se všichni chodí dívat na balkonek Julie.
    Ráda poradím,chtěli byste jet autem? Manžel tam jezdil i služebně,určitě si ještě něco pamatuje   

    OdpovědětVymazat
  16. [14]:Verona je taky moc krásné,starobylé město. Byla jsem tam 2x ale už je pěkných pár let, m.j.to byla moje první zastávka v Itálii když jsem sem s manželem přijela. Je tam amfiteátr podobný Kolosseu a hlavně  se všichni chodí dívat na balkonek Julie.
    Ráda poradím,chtěli byste jet autem? Manžel tam jezdil i služebně,určitě si ještě něco pamatuje   

    OdpovědětVymazat
  17. [14]:Nevím proč,ale někdy mi komentář nenaskočí vůbec a teď hned 2x   

    OdpovědětVymazat
  18. [16]: Uvažovali jsme o Gardském jezeru, odkud to do Verony není daleko, určitě autem Růži.

    OdpovědětVymazat
  19. [19]: Heli,napiš mi - třeba i na mail-na jak dlouho byste asi chtěli jet. Garda je nádherné jezero,Verona není daleko,už máme v hlavě i trasu Okolí je taky k vidění,jen to chce trochu času.

    OdpovědětVymazat
  20. Krása. Náš synek tam strávil pár měsíců v nějaké pizzerii a byl nadšený tou krásou.

    OdpovědětVymazat
  21. [21]: Myslím že se tomu nedá odolat - mě osobně Řím dostal   

    OdpovědětVymazat
  22. Milá Růženko,náhodou jsem narazila na Váš blog. Mám v Itálii dceru. Není vdaná, jenom žije asi rok s přítelem Italem. On má v Umbertide byt a maminku někde blízko Cita di Castelo. Jinak žije ve Švýcarsku (prý kvůli daním). Do Umbertide jezdí na někdy jenom na víkendy. Nám se zdá dobrý, ale podle dcery je s ním těžké vyjít, je egoista, žárlivý a trošku více šetřivý. Dcera nepracuje, on jí dává kapesné měsíčně 1300 euro. Ale s tím ve Švýcarsku nemůže vyjít, prý je tam draho, takže když chceme, aby přijela domů, platíme jí letenky a jiné věci. Je jí už 35 let, on je od dost starší, má v Itálii nějaké továrny.  On má už děti, je rozvedený, další děti nechce.  Ona zatím také děti nechce. Tak asi se vnoučat nedočkám,  hlavně aby s ním byla šťastná. Někdy je, někdy není a někdy uvažuje o návratu natrvalo domů.  Přála bych si, aby se už usadila a našla si někoho, s kým by měla alespoň jedno dítě. V penězích to není, že on už nechce děti, ale prý se už na to cítí starý a už si chce jen užívat. Ale stejně si podle mého ty peníze neužívá,  protože dost šetří i na svých dětech i na své matce o kterou se stará jeho sestra a kterou on vůbec nepodporuje, i když na to má. Jinak Itálii mám moc ráda, nyní v září pojedeme do Milána, kam za námi dcera přijede. V červenci jsme byli v Římě, kam také přijela a bylo to krásné.  Bydleli jsem na Campo di Fiore v krásném malém hotýlku přímo naproti soše G.Bruna. Na tom náměstí bylkažý den ráno nádherný ovocný a zeleninový trh, to Italům závidím, to čerstvé ovoce a zeleninu. U nás se to o dost zlepšilo, ale stále je kvalita o moc horší. Památky byly krásné. Zmrzlina a káva byly výborné, po tom se může utlouct hlavně manžel. V rpce 2013 jsem byli týden v Benátkách, tam se mi líbilo ohromně. Bydleli jsem sice v Mestre, ale celé dny jsme buď jezdili lodí nebo chodili po městě.Také jsem se svezli gondolou, hlavně kvůli dceři, aby to zkusila. Bylo to sice drahé, ale krásné. Také jsme chodili po muzeích. V Miláně, kam letíme  5. září  bych chtěla vidět obraz Poslední večeře,  ale prý se musí lístky koupit předem, tak se to pokusím zjistit, jak a kde je koupíme předem, zda přes internet.  Nevíš o tom něco?  Děkuji. Věra

    OdpovědětVymazat
  23. super napsáno, jsem rád, že se pořád najde někdo, kdo Itálii propadne..

    OdpovědětVymazat