Originální název receptu je Torta della nonna - Babiččin dort pečený v koláčové formě,ale v mnoha pekařstvích nebo cukrárnách jej najdete i v podobě menších dortíčků. Jde o typický toskánský koláč ze dvou vrstev lineckého těsta plněných cukrářským krémem a navrchu posypaný pinoly. Lze jej připravit i bez vrchní vrstvy těsta jako jsem to udělala já. můžete zvolit jak první,tak druhou variantu. V každém případě je lepší nejdříve spodní těsto mírně předpéct protože jak jistě znáte i u jiných vlhkých náplní,např.tvarohu,těsto se špatně propéká a někdy zůstane napůl syrové.
Problém bude spíš sehnat dobré pinoly. Už víckrát jsem slyšela že pinoly prodávané v Česku bývaji nahořklé a nedobré, někdy i nehezky "vonící". V tom případě se jedná o staré pinoly a je lepší je nahradit např.mandlovými lupínky.Bude vám to trochu víc chřupat :-). A když už se takto "prohřešíte" oproti originálu,můžete do krému přidat i trochu čokoládových peciček nebo udělat rovnou čokoládový krém...Získáte tak "dortíčky české babičky"
INGREDIENCE:
LInecké těsto:
300 gr hladké mouky
100 gr cukru
200 gr tuku nebo másla
2 žloutky
špetka soli
citronová kůra
vanilka
Do mouky přidáme sůl a rozsekáme studené máslo nebo tuk. Dobře promneme až získáme drobenku.Pak teprve přidáme cukr, trochu strouhané citronové kůry a vanilky, opět promneme a nakonec dáme rozmíchané žloutky. Rychle spojíme v těsto a uložíme do lednice zabalené v potravinářské folii aspon na půl hodiny.Mezitím připravíme cukrářský krém. Přikryjeme jej folii aby se neudělal škraloup a necháme trochu zchladit.Jestli budete dělat koláč vcelku,použijte formu o průměru 24 - 26 cm. Na dortíčky jsem dala formičky o průměru 10 cm. Rozválejte těsto (jestli chcete dělat i vrchní vrstvu,oddělte asi 1/3 ) a vyložte jím vymazanou a moukou vysypanou formu. Nechte trochu vyšší okraj,spodek propíchejte vidličkou a dejte do trouby předpéct - stačí 8-10 minut. Pokud se těsto vzdouvá,znovu propíchnu a trochu vidličkou stlačím - většinou to stačí.Pak jej vyndáme z trouby a po chvíli nalijeme krém.Pak buď posypeme hned pinoly (nebo mandlemi) anebo přikryjeme druhou, o něco tenčí vrstvou těsta.Dobře přitlačte ke spodní vrstvě těsta a posypte jako v předchozím případě.Není uvedeno vejce na potření,takže je trochu přitlačte, mršky rády padají:-))
Dáme zpět do trouby a dopečeme. Pokud by pinoly nebo mandle začaly moc zlátnout,přikryjte je alobalem.Upečené a prochladlé vyklopíme z formy a cukrujeme moučkovým cukrem.
Další zákusek, co neznám. Dortíčky vypadají lákavě, ale budou muset počkat, až přestanou vedra. Diky za tip, už vím, při jaké příležitosti je udělám. Dcera bude mít brzy narozeniny a tohle bude překvapivá novinka.
OdpovědětVymazatTaky jsem využila těch pár chladnějších dnů co tady bylo,ale už to zas na pečení moc není. Mám ale ve forotě ten nepečený dort s kokosem Někdy si dělám košíčky dopředu když se dá stát u trouby - dají se i zmrazit.
OdpovědětVymazatZdravím!!
namina
OdpovědětVymazatVypadá to, jako vždy, naprosto skvěle, ale mám asi hloupou otázku, co jsou to pinoly?
OdpovědětVymazat[3]: Díky!
OdpovědětVymazat[4]:Otázka je na místě,není to zrovna český produkt Možná ti víc řeknou piniové oříšky..Jsou schované v šiškách pinií,to jsou středozemní borovice. Jsou podlouhlé a oproti oříškům měkké.Voní lesem )V Česku je prodávají,ale jak píšu ve článku,někdy nebývají to "pravé oříškové" Pak je lepší nahradit mandlemi.
OdpovědětVymazat[6]: Díky za vysvětlení, piniové oříšky znám, ale nějak mě to netrklo .
OdpovědětVymazat[7]: Já mám spíš dojem že jsem si "počeštila" italský název - pinoli. Možná že v češtině ani neexistuje a jsou prostě jen piniové oříšky
OdpovědětVymazatJsou to takové dortíčky určitě dobré. My jsme ale všichni víc na ovocné věci. Připomnělo mi to řezy, které dělávala tchyně- mimochodem moc dobrá kuchařka, předávaly jsme si krajové recepty. Ona mně maďarské a já jí naše moravské.
OdpovědětVymazatByly z lineckého těsta, také trochu předpečeného, na tom tvarohová náplň a napovrchu piškotové těsto. Po upečení se to polilo čitronovou polevou a po ztuhnutí nakrájelo na řezy. Tomréž se mohlo udělat s náplní z mletých ořechů, rozmíchaných s meruňkovou marmeládou a pak zase nahoru piškotové těsto. To se polévalo čokoládovou polevou a krájely se menší řezy. Bylo to trvanlivé a moc dobré pečivo.
citronovou polevou - a bylo to totéž
OdpovědětVymazat[10]: S piškotem jsem to nikdy nezkoušela ale trvanlivé pečivo mám moc ráda - jak to trochu oschne,už to nechce nikdo jíst a je to na mě protože je mi líto vyhazovat.Zapisuji do receptáře!
OdpovědětVymazat[11]: Růži, ty řezy se dělají na plech jen tak slabší vrstva lineckého, mleté ořechy s marmeládou (kyselkavou je lepší a už do toho nemusíš nic přidávat-možná kápnout rum) potřít třeba hned bez zapékání a jen tak z 4-5 vajec ušlehaný piškot rozetřít a upéci. Pak ponechat na plechu vychladnout, potřít čokoládovou polevou (čokoláda na vaření s trochou másla, aby se mohla krájet bez praskání), nechat ztuhnout. Přímo na tom plechu krájet jen na řezy 2,5 x 6 cm. Dá se to hned jíst a navíc to neztvrdne jako jiné cukroví. Zkus to, u nás to šlo vždy na odbyt.
OdpovědětVymazat[12]: Určitě zkusím a moc díky za vysvětlení.Už jsem si to zapsala.Ten rum tam dám, s ořechama je to výborná kombinace Vozím si ho vždycky z Prahy,ten místní není tak voňavý
OdpovědětVymazatNo...Růženko, trochu jsem se oddávala v zahraničí zmrzlince, tak si budu muset sladké tečky odpustit
OdpovědětVymazat[14]: Jo,to znám Tady je teď taky počasí spíš na zmrzlinu nebo max.na nepečené dorty.Ale pořád jsou to pěkné kalorie
OdpovědětVymazat