pondělí 12. srpna 2013

Carpaccio

Pokud vám chutná syrové maso, například tatarský biftek, můžete si udělat malou změnu. Možná jste názav carpaccio (čti "karpáčo") už někdy četli nebo slyšeli, hlavně když se jedná o italskou kuchyni. K jeho přípravě budete především potřebovat kvalitní hovězí maso, nakrájené na velmi tenké plátky (takže i ochotného řezníka, pokud nemáte doma vlastní kráječ na šunku, salámy apod.)

*********************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
250 g kvalitního hovězího masa - nemusí být zrovna svíčková, hlavně aby bylo libové, kompaktní a bez vláken , krájené na velmi tenké , téměř průsvitné plátky. V tom spočívá úspěch celého receptu.
trochu citronové šťávy - stačí pár kapek
kvalitní, extra panenský olivový olej
pravý parmezán (Parmiggiano reggiano nebo Grana padano )
sůl a pepř
********************************************************************************************************************
Na větší mělký talíř nebo mísu, rozprostřete plátky masa tak, aby se příliš nepřekrývaly - nebo ještě lépe. připravte pro každého vlastní porci na talíř. Pokapete, ale jen mírně, citronem. Kdybyste přehnali, maso se tzv."uvaří" jak říkají v Itálii. Lehce opepříte a osolíte a posypete strouhaným sýrem (na hrubším struhadle). Zde naopak nešetřte. Pak tenkým pramínkem přilejte olej, křížem krážem.
Přikryjte potravinovou folií a dejte odpočinout do lednice 20 - 30 minut, aby se vše rozleželo. Podávejte s čerstvým, nejlépe tmavým chlebem a salátem.
Pozn.: můžete použít i rukolu nakrájenou na kousky. Buď spolu se sýrem, nebo samotnou. Někdo dává i žampiony nakrájené na tenké plátky. Pak ochutíte shora uvedeným způsobem. BUON APPETITO!

2 komentáře:

  1. Ahoj Růženko, carpaccio znám,ale nikdy jsem ho doma nezkoušela. Hlavně to nakrájení na hodně tenounké plátky, to bych se svými tupými nožíky nenakrájela. Moc krásně jsi to nafotila a upravila     

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Ahoj Ali, diky! Fotky jsou tvoje zasluha Normalnim nozem to asi nenakrajis, pokud nepomuze reznik chtelo by to asi britvu

    OdpovědětVymazat