neděle 22. května 2022

Kuře po myslivecku (Pollo alla cacciatora)

Kuře po myslivecku má různé varianty podle regionů kde se připravuje . Moje dnešní je jak jinak než toskánská a zdá se, že originální recept vznikl právě zde. Jako většina místních receptů se jedná o jednoduchou přípravu z ingrediencí které máme doma , stačí koupit jen základní surovinu - kuře . Může být celé nebo jen některé  části , já používám nejraději vrchní část stehen, která je měkká a šťavnatá. 

************************************************

INGREDIENCE pro 4 osoby :

1 celé kuře nasekané na kusy nebo 4 kuřecí stehna (vrchní část)

1 cibule

1 mrkev

1 stvol řapíkatého celeru

2 stroužky česneku 

snítka rozmarýnu 

1 plechovka (400 g) drcených nebo loupaných rajčat 

sůl a pepř ( nebo peperončíno)

1dl  červeného vína 

olej 

trochu sekané petržele nebo bazalky 

***********************************************

Nejdřív si připravíme zeleninu . Oloupeme cibuli, oškrábeme mrkev a odřízneme spodní , tvrdší konec celeru, odstraníme z něj vlákna. Vše nakrájíme a pak ještě rozdrtíme tak, abychom získali drobné kousky. Můžeme použít i mixer , ale opatrně ať nevznikne kaše . Oloupeme i česnek , který necháme vcelku.

 Kousky omytého a osušeného kuřete vložíme do horkého oleje nejdříve kůží dolů a opečeme ze všech stran do zlatova . Potom přidáme zeleninu a česnek s rozmarýnem , sůl a pepř nebo peperončíno . Za stálého míchání orestujeme a pak přilijeme víno . Zvýšíme plamen a počkáme až se alkohol odpaří . Trvá to jen chvíli a když už  necítíte vinný odér, je hotovo. Vyjmeme česnek a rozmarýn a přidáme rajčata . Dobře zamícháme, snížíme plamen, přikryjeme poklicí a za občasného obracení dusíme do měkka. Kdyby byla omáčka moc hustá , přidejte občas lžíci nebo dvě horké vody, ne víc , protože maso se musí dusit, ne vařit. Většinou to ale není potřeba. 

Když je maso měkké , dochuťte pokud je potřeba a posypejte sekanou petrželí nebo bazalkou ( já dala směs obojího).

Servírujte s pečenými nebo vařenými brambory . 

BUON APPETTITO!








10 komentářů:

  1. Jednoduché a nepochybně skvělé!
    Růženko, posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V jednoduchosti je krása - a taky chuť . Navíc letošní květen opravdu není na dlouhé stání u plotny 🥵

      Vymazat
  2. Růženko, zdravím. To je prima recept - řapíkatý celer každé ráno odšťavňujeme a se synem pijeme, takže ho màm doma stále. A recepty s vínem mám ráda a víno taky... Recept jsem si vytiskla, děkuju za inspiraci a přeju krásné dny. Zdravím a mávám, Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máš pravdu, řapíkatý celer je opravdu zdravý. Tady se používá všude do základu místo klasického , ten je trochu víc aromatický . A víno většinou nesmí chybět 😁

      Vymazat
  3. Růženko, často vídávám tento recept v Itálii na jídelním lístku, ale ještě jsme neochutnali. Tréninkově vyzkouším a pak budeme porovnávat, komu se líp povedlo :-)
    Zdravím do Itálie. Jitka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento recept je dost běžný , i když se různí podle kraje . Někdo přidává i olivy nebo houby a připravuje se tak i králík . Vyzkoušej, je to rychlé a chutné jídlo . Zdravím !

      Vymazat
  4. Vypadá to báječně a kdyby mi někdo něco takového uvařil, ani bych neprotestovala! :)
    Posílám pozdravy do slunného Toskánka :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Můžeš se do toho pustit, z jednoho kuřete ( možná i dvou, máš 3 chlapi v chalupě :-)) uděláš včetně přípravy a vaření oběd za necelou hodinku .
      Itálie je vskutku slunná , padají rekordy - dnes 36 a hezky horký vzdoušek 🥵

      Vymazat
  5. Vypadá to bezvadně.Hned bych si dala.
    Přeji krásný den ☺

    OdpovědětVymazat