pátek 1. listopadu 2019

Cannelloni s tvarohem a ragú

V Itálii se jako první chod podává "pasta" - těstoviny v různé podobě, kterých je zde nezčíslné množství druhů.
Jedním z nejobolíbenějších je "pasta al forno" - zapékané těstoviny. Na nedělní oběd nebo i jako samostatný pokrm se výborně hodí palačinky plněné tvarohem (ve slané verzi) s masovým ragú.
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby - asi 12 až 15 palačinek:
500 gr tvarohu nebo rikoty
3 - 4 lžíce špenátu i zmrazeného - pokud máte čerstvý, stačí spařit
asi 200 ml bešamelu (kupuji hotový)
masové ragú
trochu muškátového oříšku
sůl a pepř
strouhaný parmezán
******************************************************************************************************************************************
Palačinky i ragú můžeme připravit den předem.
Na palačinky budeme potřebovat:
asi 200 gr hladké mouky
2 hrnky mléka
2 vejce
sůl
Vejce rozkvedláme v mléce a postupně přiléváme do mouky se solí a mícháme, aby se neutvořily hrudky.
Hladké těstíčko necháme asi půl hodiny odpočinout a pak smažíme tenké palačinky.
RAGÚ:
200 gr hovězího a 200 gr vepřového mletého masa
cibule, mrkev a celer - celkem asi šálek
olej
půl skleničky červeného suchého vína
300 gr rajského protlaku nebo loupaných rajčat v konzervě (pomodori pelati)
pepř a sůl
*****************************************************************************************************************************************
Na oleji osmažíme cibulku spolu s kořenovou zeleninou a přidáme maso. Necháme osmahnout a zalijeme vínem, zvýšíme plamen a když se víno odpaří, přidáme rajský protlak, pepř a sůl. Necháme jen velmi mírně vařit asi hodinu, až je maso měkké.
Tvaroh smícháme s usekaným špenátem, ochutíme špetkou muškátového oříšku, přidáme sůl a pepř.
Na každou palačinku rozetřeme náplň a svineme. Na dno pekáčku dáme trochu ragú a bešamelu a vložíme svinuté palačinky hezky vedle sebe. Polijeme zbytkem ragú a hustě pokapeme bešamelem a posypeme strouhaným parmezánem. Dáme péct do trouby vyhřáté na 180 - 200°(řiďte se podle své trouby) až povrch zezlátne. Netrvá to dlouho, všechno už je vlastně uvařené, jde jen o to, mít zlatavou kůrčičku.
Upečené vyndejte z trouby, nechte odpočinout asi 10 minut a podávejte. BUON APPETITO!


Žádné komentáře:

Okomentovat