čtvrtek 10. ledna 2019

Zapékaná belgická čekanka

Pokud jste po vánočních hodech přeslazení, přejedení, přes míru..a tak podobně, přijdou na řadu zeleninové recepty. Jíst v zimě syrové salátky, chroustat mrkev? Jistě účinné (ale jak dlouho to vydržíme ??) a pak proč se trápit, že..
Jednoduchou a chutnou alternativou může být zapékaná zelenina, ovšem bez nákladu bešamelu, másla apod.
Bílá čekanka, nebo-li čekanka belgická, vhodná pro nesčetné recepty jak za syrova tak za tepla, je typická pro zimní období a dobře se snoubí téměř se vším, i díky své nahořklé chuti.
Následující recept patří do kategorie "co dům dá".
Poprvé jsme jí ochutnali spolu s olivami a šalotkou, vše posypané strouhankou smíchanou s parmezánem, opečené pod grilem a nahoru ještě přišel plátkový sýr.Dá se podávat coby hlavní pokrm nebo příloha k minutkám.
V našem případě byla servírována spolu s pečenými sladkými bramborami - batáty a byla to zajímavá a výborná směs chutí.
Pokud jste to na vánoce nepřeháněli, můžete si na čekanku dopřát i šunku nebo pancettu (slanina podobná anglické), nebo aromatický sýr typu gorgonzola a kousky ořechů, za syrova je lahodná s plátky pomeranče..Záleží na vašich chutích a místo bílé belgické čekanky můžete použít i jiný druh.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 - 6 čekankových puků (nebo i víc - jsou různě velké a pak jde o to, jestli je budete připravovat coby samostatný pokrm nebo jako přílohu)
3 - 4 šalotky
100 gr černých oliv
100 gr plátkového sýra
4 lžíce strouhanky
4 lžíce strouhaného parmezánu
olivový olej
pepř nebo peperoncino, sůl
***************************************************************************************************************************************
Čekanka má tužší listy, proto je lepší jí na pobyt v troubě připravit - než by pečením změkla, mohla by se vysušit.
Někdo jí krátce povaří v mírně osolené vodě, někdo podusí nejdřív na pánvi, můžete jí také podusit přikrytou v troubě, v každém případě stačí pár minut, jen do polotuha.
Nejdřív ale čekanku očistíme a odřízneme tvrdý konec, odstraníme první listy pokud jsou nehezké.
Pak jí rozřízneme na půlky nebo na čtvrtky, podle toho jak velkou jste jí koupili a jak se vám líbí.
Následně jí povaříme nebo podusíme jedním z výše uvedených způsobů.
Do pekáčku dejte několik lžic olivového oleje a vložte čekankové puky, na jemné plátky nakrájené šalotky a posypte olivami, buď vcelku nebo přepůlené a opět pokapejte olejem.
Doporučuji sladší černé olivy, aby pokrm nebyl příliš trpký.
Opepřete nebo přidejte peperoncino, opatrně se solí protože jak olivy tak sýr jsou už dost slané.
Dejte péct do vyhřáté trouby, občas obraťte a zkontrolujte jestli čekanka měkne, po předešlé úpravě to netrvá dlouho. Pak posypte strouhankou smíchanou s parmezánem a zapněte gril aby se utvořila křupavá kůrčička. Sýr dávám až ke konci, aby se nespálil.
Tohle je zatím vegetariánská verze, jestli se vám moc nezamlouvá, vezměte pár plátků šunky nebo pancetty (slaniny) a pokryjte s nimi čekanku když je téměř měkká a nakonec sýr a dejte krátce pod gril.
V tom případě vynechte strouhanku s parmezánem.
Jak psáno úvodem, tento typ čekanky je zimní, ale prodává se celý rok. Velmi chutná je i v kombinaci s plátky čerstvých rajčat, s olivami nebo bez, se špetkou oregána nebo bazalky, s plátky mozzarelly místo plátkového sýra a chutná i vlažná. Prostě základ je pořád tentýž a pak už může pracovat vaše fantazie.
BUON APPETITO!

13 komentářů:

  1. Čekanku jsem nikdy nejedla, ani si nedovedu představit jak chutná!

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem zeleninový nadšenec, mohu ji ráno, v poledne i večer.
    Ale právě čekankové puky a artyčok nemusím, netuší, kde se stala chybka. Několikrát jsem se pokoušela tento stav resetovat, bohužel bez valného výsledku. Nedá se nic dělat   tak příště.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Je trochu hořká, proto se většinou přidává k něčemu. Ne všechno hořké je nedobré, třeba takové plzeňské pivo

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Chutí bych jí taky přirovnala k artyčoku, i ten se tady hojně používá. Jde o to, jak je upravíš. Jsou to chutě na které nejsme moc zvyklí, ale třeba i v míchaném salátě se vyjímá moc dobře.
    Dětem samozřejmě moc nechutná

    OdpovědětVymazat
  5. Cekanka byla v módě po revoluci, v reklamě byl recept na nějaké jídlo z cekankovych puku... Mně se zdá být ponekud nahorkla a trpka.. Ale věřím, že v této úpravě se to ztrácí

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Nahořklá je, ještě lépe se to zamaskuje šunkou a sýrem!   

    OdpovědětVymazat
  7. Musí to být dobrota, jen u nás není zvykem tuto zeleninu připravovat.
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Já jsem jí taky ochutnala poprvé po vánocích, tohle je druhý pokus

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, tentokrát podle tebe vařit nebudu. Čekanku jsem chutnala u kamarádky a ne, ne.

    OdpovědětVymazat
  10. No já na tuhle úpravu taky čekala hodně dlouho, čekanku jsem jedla jen syrovou, teplá mě moc nelákala.
    Jako změna byla dobrá, ale moc často jí taky dělat nebudu.

    OdpovědětVymazat
  11. Čekanku jsme jednou ochutnali a moc dobrý, přidávám ji do salátu a nebo dělám jen samotnou zapečenou se sýrem. Její chuť je možná trochu nezvyklá, ale občas to chce taky změnu

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Přesně tak! I dneska byla v salátu Má i spoustu dobrých vlastností, jako třeba vitamínů.

    OdpovědětVymazat
  13. Přesně tak, i dneska byla v salátu
    Obsahuje i spoustu vitamínů a tohle je její sezóna

    OdpovědětVymazat