čtvrtek 17. ledna 2019

Čokoládovo-pomerančový věnec bez vajec a másla

Pokud máte vy sami nebo pečete pro někoho kdo má alergii na vejce, tohle je recept pro vás. Nejen to, moučník je i bez másla a mléčných výrobků, takže se zavděčíte i veganům a všem vyznavačům zdravé stravy.
(Čokoláda se nepočítá když je hořká a kvalitní, s vyšším obsahem kakaa).
A buďte bez obav, normální mlsouni si ničeho nevšimnou, není to žádná suchá buchta bez chuti a bez zápachu!
Přece jen si trochu zahřešíme a přidáme hezkou dávku čokolády a vše ovoníme pomerančovou kůrou a šťávou.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
300 gr polohrubé mouky
2 - 3 větší pomeranče
150 gr cukru
100 gr kvalitní hořké čokolády
50 ml rostlinného oleje nejlépe slunečnicového
1 prášek do pečiva
špetka soli
vanilka
***************************************************************************************************************************************
Nejdřív ze všeho rozpusťte čokoládu ve vodní lázni (rozlámejte jí do misky a dejte nad hrnek s horkou vodou, která se nesmí vařit, jinak se čokoláda srazí!) nebo nechte rozpustit v mikrovlnce. Nechte prochladnout. Z pomerančů vymačkejte šťávu do většího hrnku a nastrouhejte tam najemno kůru z poloviny jednoho dobře omytého. Šťávy by mělo být zhruba 250 ml, chybějící dolejte vodou.
Pak přidejte i olej a špetku soli.
Do větší mísy vsypte prosátou mouku s práškem do pečiva, cukr a vanilku. Uprostřed udělejte důlek a začněte přilévat tekutinu za stálého míchání vařečkou. Nakonec přidejte prochladlou čokoládu a vymíchejte hladké těsto.
Pekla jsem ve vymazané a vysypané formě na věnec (italská "ciambella") nebo použijte kulatou formu o průměru 22 cm bez horkovzduchu nejdříve v mírně vyhřáté na necelých 150°, asi po 10 minutách jsem zvýšila na 170°. Když váš výtvor zapečete příliš rychle, utvoří se na povrchu kůrka která pak při dalším "rozpínání se" praskne a moučník se nepeče rovnoměrně. Každá trouba se ale chová jinak, takže si teploty musíte vychytat sami..
P.S. Kdyby se vám zdálo, že je tento recept příliš dietní, neváhejte ho znesvětit kopečkem šlehačky:-))
BUON APPETITO!!

10 komentářů:

  1. Ale tak to vypadá velice lákavě, kombinaci čokolády a pomerančů jsem ještě nikdy nevyzkoušela (nepočítám li pomerančové želé v čokoládě ). Díky za tip, ukládám si záložku .

    OdpovědětVymazat
  2. Růži,ten vypadá báječně ! A určitě i tak chutná Příležitostně vyzkouším,ta kombinace mě láká

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Podobně jako pomeranč v čokoládě to chutná Většinou do čokoládových dortů nebo koláčů přidám alespoň trochu strouhané pomerančové kůry

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Kombinace je to chutná, nedávno jsem takhle dělala i Sachr dort

    OdpovědětVymazat
  5. Kombinace kvalitní čokolády a pomerančů je dokonalá, dokonce jsem něco podobného ochutnala v Římě se zmrzlinou a šlehačkou a ještě dnes mlaskám.
    Vůbec, zatím nic nepřekonalo mou návštěvu ve vaší metropoli, vše bylo dokonalé, počasí, památky a delikátní gastronomie, tolik zákusků a delikates co jsem tam okusila, ještě dnes vzpomínám.   

    OdpovědětVymazat
  6. [5]: Řím je unikátní, má své problémy (a nemalé) ale to co uvidíš tam, není nikde jinde na světě. I lidé jsou příjemní, rádi poradí, kdežto třeba i Pražané tvrdí jak jim jdou turisti na nervy. A špatně jsem se v Římě nikdy nenajedla.
    Pomeranč a čokoláda je zde velmi oblíbená kombinace..prodává se i tabulková, hořká s touto příchutí a je skvělá!   

    OdpovědětVymazat
  7. Tuto kombinaci jsem ještě neochutnala. Moc ráda
    vyzkouším a podám zprávu. 🤗

    OdpovědětVymazat
  8. Budu ráda když vyzkoušíš, není zas tak moc sladká

    OdpovědětVymazat
  9. To bych řekl, že tomu ta čokoláda dá patřičný 'smrnc'

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Přesně tak Je to recept pro čokoholiky

    OdpovědětVymazat