Tagliatelle con ragú je typický italský pokrm na který existuje recept více či méně podobný v každém regionu. Je ragú bolonské, toskánské,neapolské..atd. Jedno mají ale společné - kvalitní maso a dlouhé vaření na mírném plameni - jen tak se prolnou všechny chutě a získáte ragú silně vonící masem a jemné konzistence. V Neapoli se vaří dokonce několik hodin...Základ je mleté maso,rajský protlak - nejlépe doma dělaný a zásadně bez různých příchutí (je absolutně zakázaný kečup který se ostatně v italské kuchyni k přípravě pokrmů nikdy nepoužívá), kořenová zelenina jemně nasekaná a pak produkty typické pro ten či onen kraj - v Toskánsku to může být králičí maso nebo salsiccia kterou používají také v oblasti Boloně kde přidávaji i vepřové maso a pancettu,v Neapoli typická pikantní tenká salsiccia a čím dále na jih,tím bývá ragú pikantnější...Pak má samozřejmě každá hospodyně své "vychytávky".
Dnešní recept je ten, kde se ragú vaří společně s kusy králičího masa.
****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
350 gr tagliatelle
300 gr mletého hovězího masa
1/2 králíka
1 cibule
1 mrkev
1 stonek řapíkatého celeru
300-400 gr loupaných rajčat rozsekaných na kousky
snítka rozmarýnu
2 stroužky česneku
1/2 sklenky kvalitníhp červeného vína (není to škoda :-)) - nekvalitní víno může pokazit celý pokrm)
sůl ,pepř,olivový olej
strouhaný parmezán - čím víc tím líp ale pokud možno ten pravý!
********************************************************************************************************************
Králíka dobře opláchneme a rozporcujeme. Cibuli, mrkev a celer nakrájíme na kousky a osmahneme na oleji spolu se snítkou rozmarýnu a rozmačkaným česnekem.Pak vložíme oboje maso a orestujeme. Vyjmeme rozmarýn, vlijeme víno a zvýšíme plamen dokud se neodpaří alkohol, potom přidáme rajčata,sůl a pepř a za občasného míchání dusíme na mírném plameni do měkka. Pokud je potřeba, mírně podlijeme horkou vodou nebo vývarem ale s mírou,ragú nesmí být řídké. Vyjmeme kousky králika a až trochu prochladne,obereme z něj maso,nasekáme na drobno a vložíme zpět do ragú a opět povaříme. V osolení vodě si mezitím uvaříme tagliatelle. Odolejte zvyku mnoha čekých restaurací servírovat tagliatelle s důlkem uprostřed do kterého se vloží ragú nebo jiná omáčka - hezky to vypadá ale úplně jinak vám těstoviny budou chutnat když je úplně nedovaříte (stačí o minutu méně než říká návod) a zcezené (a nepropláchnuté!) vhodíte ihned do hrnce nebo pánve s horkým ragú a na mírném plameni dobře promícháte. Posypte strouhaným sýrem a s dalším parmezánem který dáte na stůl a každý si pak ještě přidá podle chuti.
Žádné komentáře:
Okomentovat