pondělí 21. května 2018

Sladké broskvičky (Peschine dolci)

Další z receptů který mám uložený už pár měsíců, ne-li let. Velmi populární v italských cukrárnách, jedná se o chutné a atraktivně vypadající sladké broskvičky, které se dělají z těsta podobného lineckému, ale není to klasické linecké. Někde je dělají i z kynutého, viděla jsem je, jsou měkkoučké a nadýchané, ale nevím jak se chovají během dalších dnů. Otálela jsem dlouho, protože se mi příprava zdála složitá, ale není tomu tak.
Následující recept jsem vyzkoušela zrovna včera a tak vám je předkládám čerstvě upečené, naplněné a mírně přiopilé jak mají být.
Jejich zvláštnost spočívá právě v tom, že jsou obarvené do lehce červena díky likéru Alchermes, jestli neznáte nebo nemáte, dobře poslouží griotka nebo jiný červený likér, pro děti i ovocná šťáva. Nicméně alkohol je ředěný vodou, takže pokud to není batole, klidně dětem dopřejte. V Itálii si samozřejmě podobné problémy nepřipouštějí a broskvičky jsou jednou z nejoblíbenějších pochoutek juniorů. Před nástupem tolik reklamovaných svačinek bylo zvykem dávat dětem k svačině chleba pokapaný červeným vínem a posypaný cukrem. Prý to byla úžasná mňamka a vzhledem k tomu, že dřívější generace se dožívají úctyhodného věku, chyby se musí hledat asi někde jinde.
*******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr hladké mouky
80 gr cukru
1 větší vejce
60 gr másla
2 lžíce mléka
1/2 prášku do pečiva s vanilkou
špetka soli
strouhaná citronová kůra
NÁPLŇ:
cukrářský krém - recept najdete zde
nebo čokoládový krém typu Nutella
nebo čokoláda rozpuštěná ve vodní lázni s trochou smetany
NA OBALENÍ:
100 ml likéru Alchermes, griotka nebo jiný červeně zbarvený likér, eventuálně červená ovocná šťáva
100 ml vody na zředění alkoholu
krupicový cukr asi 2 hrsti
***************************************************************************************************************************************
Vyndejte si včas z lednice máslo, vejce a mléko, musí mít pokojovou teplotu. Do mísy prosijte mouku s práškem a solí, přidejte změklé, nakrájené máslo, citronovou kůru, vejce a mléko. Vypracujte ručně - nejdřív rozmačkám vidličkou - nebo v robotu měkké těsto, má zůstat trochu lepivé, ale aby se s ním dalo pracovat, podle potřeby přidejte trošku mouky nebo mléka. Mě se osvědčilo dát jej asi na půl hodinky do lednice. Pak s pomocí kávové lžičky tvořte malé kuličky (vyplatí se poprášit si ruce moukou) a dávejte je na plech vyložený pečicím papírem trochu od sebe protože nabydou. Vložte do trouby předehřáté na 170°- pekla jsem na horkovzduch - a nechte je tam asi 12 minut, musí jen trochu chytnout barvu, jinak ztvrdnou. Tohle množství bylo na jeden větší plech.
Vzniknou polokouličky které po upečení dejte vychladnout na mřížku a připravte si krém.
Můžete je spojit jen tak jak jsou, ale je lepší je trochu vydlabat na spodní části, k tomu výborně poslouží ostrý nožík. Kouličku si dejte do dlaně, uprotřed obřízněte malý kroužek a opatrně odstraňte trochu těsta.
Do důlků i trochu okolo dejte vychladlý krém a spojte vždy dvě půlky dohromady, někdo místo krému dává marmeládu, v tomto případě nejlépe broskvovou. Dejte do lednice aby vše dobře zatuhlo.
Vezměte dvě hlubší misky, do jedné nalijte likér s vodou a do druhé cukr.
Namočte broskvičky v likéru (s mírou, ať se nerozmáčí), nechte minutku oschnout a pak je vhoďte do cukru kde je pěkně obalte. Musí být ještě trochu vlhké, aby se cukr uchytil. Pokud chcete dokonalost, můžete je ozdobit na jednom konci lístečkem máty, já jsem neměla, snad oslním příště.
Nechte je oschnout, chvíli rozležet a podávejte. Vydrží i několik dní na míse přikryté skleněným poklopem nebo v plechové krabici pokud je uchráníte před mlsouny a v teplejším počasí je lepší uchovávat v lednici. BUON APPETITO! Usmívající se

16 komentářů:

  1. Ježíši, sem já dnes neměla vůbec lézt, tohle vypadá neuvěřitelně fantasticky a skutečně realisticky, jako opravdové broskve! A jestli jsou ještě přiopilé, paráda!

    OdpovědětVymazat
  2.    Jsou mírně přiopilé, poprvé jsem na to šla opatrně. Příště zkusím s čokoládou

    OdpovědětVymazat
  3. Vypadá do skvěle, ale je to spíš na slavnostní příležitost, ne? Určitě to ale je mňamka.

    OdpovědětVymazat
  4. To je krása. Na první pohled, protože, než jsem si přečetla recept, sjela jsem na fotku, jsem si myslela, že je to ovoce.
    Zákusek vypadá  skvostně, souhlasím, že pro slavnostní příležitost jako dělané.
    Třeba na svatbu 💝  💍  🕊

    OdpovědětVymazat
  5. [3]:Jsou k dostání i v cukrárně,občas i v pekárně, někdy bývají i větší že vypadají spíš jako jablka

    OdpovědětVymazat
  6. [4]: Třeba    Chtěla jsem hlavně vidět jak velké mi vyjdou, příště udělám o něco menší, jednou do huby

    OdpovědětVymazat
  7. Musím říct, že mne tvoje fotografie dnes neuvěřitelně navnadily, vše vypadá tak reálně, mňam.
    Já se přiznám, nyní na pečení peču, nemám čas, ale v zimě jako když najdu

    OdpovědětVymazat
  8. Velmi povedené, radost pohledět

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Díky! V zimě taky peču raději ale mám spoustu receptů na vyzkoušení. A čím déle budu odkládat, tím víc jich bude

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Díky! Hlavně šlo právě o to, jak budou vypadat, bála jsem se že se rozmáčí Naštěstí se držely

    OdpovědětVymazat
  11. Broskvičky vyzkouším, je to nádhera.   

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: Díky! Klidně vyzkoušej, je to zas něco jiného než se běžně peče. Určitě se ti povedou!😋

    OdpovědětVymazat
  13. tetkapernikarka3. června 2018 v 1:09

    Jsou nádherné a že to musí být dobrota,o tom podle toho,co jsem četla,vůbec nepochybuji

    OdpovědětVymazat
  14. Díky !!Je to dobrá kombinace, alkoholu a krému nebo čokolády

    OdpovědětVymazat
  15. [14]:Třeba je někdy taky vyzkouším

    OdpovědětVymazat
  16. No, my si v dětství kapali na cukr francovku...ono asi trochu nikdy neškodí

    OdpovědětVymazat