pondělí 12. března 2018

Smažené rybí kuličky (Polpette di merluzzo)

Chcete chutný rybí pokrm, ale přejedlo se vám tradiční filé nebo zmrazené rybí prsty u kterých kolikrát nevíte z čeho jsou připravené? Smažené kuličky z tresky jsou výbornu alternativou a neodmítnou je ani vaše děti, kterým kolikrát rybí pokrmy příliš nevoní. A pak, jak se říká v Itálii, osmažená je dobrá i stará bačkora :-))
Recept jsem získala od mojí kamarádky Ivanky která vyjímečně není jeho autorkou nýbrž fotografkou - vařil její syn Matteo (řečený Matýsek). Proto tento chutný recept v soukromí delikátně nazýváme"Matýskovy koule"
Původně jsem za jeho prozrazení byla mírně vydírána - bábovku nebo cukroví za recept!
Ale když jsem jako zálohu dodala žloutkové věnečky polité rumovou polevou, bylo mi vyhověno.
*********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
400 gr tresky (i zmrazené)
2 brambory
2 lžíce parmezánu
2 vejce
1 krajíc staršího chleba
špetka soli a pepře
špetka strouhané citronové kůry
1 lžíci sekané petrželky
strouhanka podle potřeby na zahuštění
mouka, vejce a strouhanka na obalení
olej na smažení
******************************************************************************************************************************************
Brambory oloupejte a uvařte. Chléb namočte do vody a dobře vymačkejte. Rozmrazenou tresku za syrova rozmixujte, přidejte prolisované brambory, rozdrolený chléb, vejce, strouhaný parmezán, sůl, pepř, petrželku a na špičku nože jemně strouhané citronové kůry. Pokud se vám směs zdá příliš řídká, přidejte trochu strouhanky, ale ne zas tolik aby byla tvrdá. Nechte odpočinout v lednici alespoň hodinu, aby se uležela a lépe se z ní tvořily kuličky.
Připravte si mouku, rozšlehané vejce a strouhanku. Do vyššího kastrolu nalejte dostatečné množství oleje (nejlépe olivového nebo arašídového) a nechte dobře rozehřát. Mezitím pomocí lžíce tvořte kuličky o průměru asi 4 cm, a klasicky obalujte v mouce, vejci a strouhance. V oleji musí volně plavat, smažte vždy jen pár kousků najednou. Vhozením do rozpáleného oleje se ihned utvoří kůrčička, která zabrání, aby proniknul dovnitř pokrmu. Tím docílíte toho, že kuličky budou uvnitř krásně nadýchané, měkké a suché.
Do zlatova usmažené pokládejte na mísu vyloženou savou papírovou utěrkou. Podávejte s bramborem, bramborovou kaší, nebo zeleninovým salátem. Vhodnou přílohou je i dušený hrášek.
BUON APPETITO! Usmívající se

22 komentářů:

  1. Výměna věnečků za rybí kuličky, byl určitě dobrý obchod a to jsem kuličky ještě neochutnala. Podle receptu, to musí být dobrota. Těším se na ně.
    Předpokládám, že na fotu je Matýsek a připravuje své koule za asistence Ivanky.  🐟 🍷

    OdpovědětVymazat
  2. No téda,věřím,že je to dobrota,určitě je vyzkouším.Něco smaženého mám už několik dní v plánu,tak to prubnu ,Růži
    Díky za inspiraci Posílám pozdravy

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko, to je vynikající receptík! Stojí určitě za vyzkoušení!

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Byl to dobrý byznys 😋 Není to Ivanka,Matýsek si na pomoc přizval svoji dívku a šlo jim to krásně od ruky!

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Dobré opravdu jsou a na to, že jsou smažené, dobře stravitelné. Hlavní je nešetřit olejem, jinak se nasáknou. Taky moc zdravím, byla jsem taky mlsat u tebe! 😂

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Ahoj Alenko, za vyzkoušení opravdu stojí. Já jinak ryby moc nemusím mít, ale takhle "zaobalené" mi chutnají 😋

    OdpovědětVymazat
  7. Výměnný obchod, správný mezi šikovnými ženskými, kdo umí, ten umí.
    Vypadá to skvěle, zkusím, je tam parmazánek, to mohu     

    OdpovědětVymazat
  8. Rybičky my můžeme v každé podobě, díky ti za recept!
    Jo, a tu osmaženou bačkoru si budu pamatovat, to je boží pořekadlo .

    OdpovědětVymazat
  9. [7]: Dík za důvěru Takové výměnné obchody pořádáme dost často, obě rády vaříme a v Itálii se dočkáme zadostiučinění 😂Co se týče parmezánku, nezklame nikdy,jen se nesmí zaměňovat za jiný strouhaný sýr což ty určitě neděláš!   

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: 😂 Italská pořekadla jsou většinou vtipná a trefná, ostatně jako všechna lidová moudra. Měla bych jim věnovat samostatný článek 😂😉

    OdpovědětVymazat
  11. Myslím že na to brzy dojde!🤗

    OdpovědětVymazat
  12. Mám dnes smůlu, kam přijdu na blog, tak samé dobroty

    OdpovědětVymazat
  13. Mozna vyzkoušíme, ale vzhledem k tomu, že mi moc ne hutnaji rybí prsty, nevim..n

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Nedobroty se radši nezveřejňují

    OdpovědětVymazat
  15. [14]: Rybích prstů je na trhu vícero druhů, ne všechny jsou dobré Tady není ryba ani moc cítit, řekla bych že je to delikátní jídlo

    OdpovědětVymazat
  16. Růženko, další recept do záložky. Určitě kuličky budou.   

    OdpovědětVymazat
  17. Mňam, to vypadá dobře. I když s chlebem a bramborama trošku netradiční, ale určitě bych ochutnala. Ryby mám ráda, ještě se mi nepřejedly. Podivnou směs zvanou rybí prsty vůbec nekupuji.
    Krásný den.

    OdpovědětVymazat
  18. [17]:Ivi, budu ráda když vyzkoušíš, u nás doma se osvědčily

    OdpovědětVymazat
  19. [18]:Právě ten chleba a brambory jim dodá lehkost. Dělají se tak i masové kuličky Směs v rybích prstech bývá opravdu často podivná!   

    OdpovědětVymazat
  20. Recept vypadá víc než dobře a já ho určitě vyzkouším. Filé už delší dobu nekupuju a rybí prsty jsem snad nekoupila dvacet let. Raději si koupím nějakou tu rybku chlazenou.

    OdpovědětVymazat
  21. Určitě! Kdysi bývalo filé, obzvlášť smažené, chutným pokrmem, dnes nevím
    Někdo si ho dával i na vánoce místo kapra

    OdpovědětVymazat