pátek 21. dubna 2017

Brutti ma buoni

Dnešní recept má trochu divný název - "brutti ma buoni" znamená v překladu doslova oškliví ale dobří. Jedná se o malé cukroví a název je vystihuje přesně - nepravidelného tvaru, jsou to křupavé bílkové pusinky s výraznou oříškovou chutí, správně upečené jsou tvrdší ale křehké. K jejich přípravě stačí pár bílků, cukr, strouhané oříšky (nebo i mandle) a trochu trpělivosti.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 bílky pokojové teploty
130 gr opražených strouhaných oříšků
půl vanilkového lusku (semínka)
100 gr cukru
**********************************************************************************************************************************
Oříšky dáme opražit na suchou pánev za častého míchání, pak je promneme v utěrce a vyfoukáme slupky. Rozmixujeme nebo nastrouháme nepříliš na jemno.
Z bílků ušleháme sníh do kterého během šlehání přídáme semínka z poloviny vanilkového lusku a po lžících cukr. Když je lesklý a pěkně tuhý, po částech vmícháme opražené strouhané oříšky a opatrně promícháme. Lze použít i mandle, získáte jemnější chuť, ale originál je oříškový. Vzniklou hmotu přendejte do silnostěnného hrnce a dejte na mírný plamen vařit za stálého míchání asi 10 minut, až je kompaktní a má světle hnědou barvu. Plech vyložte pečícím papírem a pomocí dvou lžiček na něj tvořte malé hromádky trochu dál od sebe, protože pečením se roztáhnou. Dejte péct na horkovzduch při zhruba 130°asi 35 minut. Záleží na velikosti a troubě, jelikož se jedná o pusinky musíme péct pomalu a opatrně. Nejlepší je dát jich pár na malý plech a upéct na zkoušku, aby se "vychytal" čas, teprve pak dát péct velký plech. Pusinky mají být dobře propečené, ale pozor ať se nespálí a mějte na paměti že po vychladnutí ještě trochu ztvrdnou. Počkáme až úplně vychladnou a pak je sloupneme z papíru.
Dobře se uschovávají v plechové krabici. Jsou výborné podávané s dezertním vínem nebo sektem a pokud by se vám zdály přece jen tvrdší, můžete si je v něm namáčet - typický italský zvyk pro tento druh sladkostí.

10 komentářů:

  1. Náhodou jsou to krásný bochánky, dělám je skoro stejně, vlastně to jsou takový kokosky bez kokosu, ale s oříšky .

    OdpovědětVymazat
  2. Tak tenhle recept se mi moc líbí a ukládám si ho: něco podobného jsem vždy chtěla zkusit (kokos moc nemusím) - a hle - recept ke mně přiletěl "sám".

    OdpovědětVymazat
  3. Víš, že já jsem velice poctivá ve tvorbě tvých výrobků a vždy sklidím potlesk.
    Na tyto krasavice určitě dojde, jen nyní jedeme v koláčích, jsou rychlejší   

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Přesně tak, můžou se dát i mandle nebo ořechy

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Někdy stačí si říct   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Asi ti budeme muset najít nějakého Itala - vysoká blondýna která navíc ještě ráda vaří - naprostý ideál pro italské muže!! Nějaký osvědčený receptík na koláče by nebyl?

    OdpovědětVymazat
  7. Pusinky určitě také vyzkouším. Už znám kokosové, tvarohové a toto bude novinka. Jsi šikulka, vypadají krásnê.

    OdpovědětVymazat
  8. Díky takové hrbaté, ale dobré jsou!

    OdpovědětVymazat
  9. [6]:Růženko,
    právě jsem dopekla tvarohové řezy, kdy se těsto krouhá na struhadla, jistě znáš, pokud ne, což pochybuji, ráda dodám.
    Celý byt voní čokoládou     
    Pokud tam nějakého máš, schopného, pracovitého, sem s ním...upeču, uvařím a ráda, protože mě to skutečně baví

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Zatím nikoho nemám ale po ženách "z východu" jak nám říkají, je tu poptávka    Myslím že kdybys tu pár týdnů pobyla, lehce by se nějaká partie našla Co se týče koláče, recept jsem četla (dokonce několik) ale nikdy jsem ho nedělala. Takže pokud máš tvůj osvědčený, uvítala bych!   

    OdpovědětVymazat