pátek 28. dubna 2017

Basturma s rýží

Podle internetu je "basturma" sušené kořeněné maso ze svíčkové nebo dokonce typické jídlo Kazachstánu z marinovaného skopového masa připravovaného na rožni.
Ne, nic takového jsem neuvařila a ani vám nebudu předkládat!
Basturmu jsem znala jako specialitu jedné pražské restaurace, kousky svíčkové s cibulí,houbami a olivami (pokud nebyla svíčková, v té době spíš zjevení, použila se vepřová panenka),trochu pikantní a charakteristikou tohoto pokrmu bylo právě to, že jste ho nedostali nikdy stejný jako minule - záleželo na dostupnosti surovin a především fantazii kuchaře...
Pro exotický nádech se používala sojová omáčka, značně oblíbená již před mnoha lety kdy byla populární i tzv. "čína" aneb variace na čínskou kuchyni. Nevím jestli jsem si pamatovala úplně přesně recept, ale moje "basturma" byla rychle hotová, rychle snězená a chutnala...
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
600 gr hovězího masa na minutku (nebo vepřové panenky)
- myslím že by se dalo použít i maso kuřecí
1 větší cibule
200 gr žampionů (nebo hrstku předem namočených a vymačkaných sušených hub)
100 gr oliv
2 lžíce škrobové moučky
vývar
lžička sojové omáčky
peperončino nebo pepř
olivový olej, sůl
dušená rýže jako příloha
******************************************************************************************************************************
Všechny potřeby si přichystáme předem, protože pokrm se připravuje jako minutka. Maso nakrájíme na nudličky dlouhé asi 3 cm, cibuli na slabé plátky. Houby očistíme a nakrájíme na kousky, olivy můžeme nechat vcelku nebo nakrájet, podle chuti. Pamatuji se, že se používaly černé s peckou, ale v té době asi jiné nebyly k dostání.
Na větší pánev dáme trochu oleje a maso na něm prudce opečeme aby se zatáhlo. Pak vložíme cibuli, zamícháme a přidáme i houby a olivy. V trošce vývaru rozmícháme škrobovou moučku, ochutíme sojovou omáčkou a vlijeme na maso. Necháme jen krátce povařit, pokud je omáčka příliš hustá, rozředíme trochou vývaru. Dochutíme peperončinem (nebo pepřem) a eventuelně dosolíme.
Než se maso uvaří, připravíme si dušenou rýži jako přílohu. Dobrou chuť!

6 komentářů:

  1. Růženko, bravo! Tohle bych si dala hned, určitě se ještě vrátím pro receptík.

    OdpovědětVymazat
  2. Tento recept vyzkouším hned zítra. Bude z kuřecího masíčka a přidám chřest. Pomalu jeho čas růstu končí, tak snad tim recept moc nepokazím. Dám ho uvařený až na hotové jídlo.
    Hezký vikend. 🍲🙋

    OdpovědětVymazat
  3. Tohle je vynikající recept a na 100% vyzkouším.
    Já vlastně zjišťuji, že...přijdu, zaslintám a pak už se vracím se surovinami a tvořím...jsem tedy věrná.
    Moje dcera tě má ráda, aniž by tu někdy byla       

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: Ahoj Libuško, vítám tě a vidím že se ti vrací chuť k jídlu a to je moc dobré znamení!!! Zdravím!!!   

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Chřestem určitě nezkazíš nic, tenhle recept se propůjčuje k mnoha variantám    A bude i hezky vypadat

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Jsi věrná a vtipná    Dcera je mi sympatická, znám jí z fotek a když ráda jí, tak ještě víc A mám takový pocit že i vnučka jde ve vašich šlépějích Zdravím všechny dohromady!

    OdpovědětVymazat