úterý 14. března 2017

Mrkvové taštičky s povidly

Na mrkvové těsto jsem měla několik receptů, ale použila jsem ten, který mi poslala moje kamarádka Boženka (my spolu po internetu často vaříme :-)) protože se mi zdál ze všech nejvíc vyvážený a zdravý - je tam hodně mrkve - a opravdu nezklamal, těsto se dobře zpracovávalo i vyvalovalo a po upečení drželo tvar. Jako náplň jsem použila kupovaná slazená švestková povidla zn. Hamé, osvědčilo se hlavně to, že jsou tužší než povidla dělaná doma která dostávám (výborná!) při mé návštěvě v Praze ale šetřím si je na chleba s máslem :-)
**********************************************************************************************************************************
INGRDIENCE:
300 gr hladké mouky
300 gr mrkve
200 gr tuku nebo másla (jako vždy, dávám trochu toho i trochu onoho)
1 prášek do pečiva
špetka soli
povidla nebo tužší džem
moučkový cukr na posypání
*******************************************************************************************************************************
Mrkev oškrábeme a nastrouháme na jemno. Mouku prosijeme společně s práškem do pečiva, přidáme sůl a rozsekáme do ní tuk, dobře promneme, přidáme nastrouhanou mrkev a vypracujeme těsto. Není potřeba vajec ani žádné tekutiny, díky mrkvi je dostatečně vláčné.
Dáme odpočinout do lednice zhruba na půl hodiny. Pak vyválíme placku o síle asi 3mm, skleničkou nebo kulatým vykrajovátkem na cukroví vykrájíme kolečka, doprostřed dáme lžičku povidel, překlopíme a vidličkou dobře stiskneme okraje aby se neotvíraly.
Dáme péct na 180°až jsou pěkně zlatavé. Horké posypeme nebo obalíme v moučkovém cukru.

23 komentářů:

  1. Znám je, jsou vynikající, u nás jim říkáme mrkvánky.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrá volba na pečení. Mrkvové taštičky nikdy nezklamou. Povidla jsou výborná náplň,  protože jsou tuhá a nevytečou. Dobré jsou i s tvarohem, zeleninou nebo masovou náplní.
    Jsem ráda, že vám chutnaly.  🥕 🌻 🙋

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Mrkvánky to je hezké jméno Myslím že je budu dělat častěji

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Chutnaly moc, ještě jednou dík za recept! Musím je zkusit i na slano, moc se mi to zamlouvá   

    OdpovědětVymazat
  5. Připomněla jsi mi, že jsem je také kdysi dělala, asi znova vyzkouším, díky

    OdpovědětVymazat
  6. To je hodně lákavý recept

    OdpovědětVymazat
  7. Ty jsou krásný, díky za tip, určitě vyzkouším . Já mám na pečení taky raději tuhá povidla a přesně jako ty, ta domácí, tekutější, si nechávám na chleba s máslem .

    OdpovědětVymazat
  8. Růženko, děkuji za připomínku. Mrkvové dobrůtky jsem dělávala, ale ne s povidlím. To by si určitě pochutnal manžel. Díky, vyzkouším.

    OdpovědětVymazat
  9. [5]:Taštičky jsem teď dělala poprvé a určitě ne naposled, dřív jsem pekla srnčí hřbet taky s mrkvičkou a taky dobrý   

    OdpovědětVymazat
  10. [6]: Kromě toho že je opravdu dobrý, je i rychlý

    OdpovědětVymazat
  11. [7]: Jsou to pořád povidla, ale obráceně by to bylo trochu komplikovanější   

    OdpovědětVymazat
  12. [8]: Určitě uděláš radost Kromě jiného v nich není cukr (jen trochu v povidlech, ale do každého kousku se dá tak lžička) ani vejce, pak zdravá mrkev - vhodné pro všechny věkové kategorie!   

    OdpovědětVymazat
  13. skvělý recept a výborný blog pro inspiraci

    OdpovědětVymazat
  14. [13]: Díky, dívala jsem se na tvůj, hezký a užitečný   

    OdpovědětVymazat
  15. Růženko, mrkvové šátečky jsem také dělávala, děkuji za připomenutí. Já mám domácí povidla hustá. Bude to dobrota.   

    OdpovědětVymazat
  16. Určitě, domácí jsou nejlepší a když jsou hustá tím lépe pro šátečky   

    OdpovědětVymazat
  17. Tak s tímto pokladem zaperlím   

    OdpovědětVymazat
  18. [17]: Určitě a ještě budeš pochválená za zdravou stravu!

    OdpovědětVymazat
  19. [18]: Dnes jsem tvořila a měla jsem problém, těsto mi příšerně lepilo...vymačkávala jsi mrkev ?
    Vyřešila jsem to tak, že jsem těsto nacpala do nízké formy, natřela povidly, dala druhou vrstvu nahoru a bylo to taky dobré, jen nevím, kde jsem to zvojtila ?

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Nevymačkávala, ono nebylo ani co, mrkev jsem měla poměrně suchou. Ale taky jsem měla strach že mi pustí šťávu během odležení v lednici, ale nic se nestalo, dělala jsem je i znovu a taky ok.  Jediné co mě napadá je čerstvá mrkev nebo "patlavý" tuk. Proto dávám i trochu másla, tím se to zpevní. Nicméně i ten nápad s formou není vůbec špatný - pak třeba nakrájet na kostky a je to    Jestli uděláš znovu dej mi vědět jak jsi dopadla zatím moc zdravím!!

    OdpovědětVymazat
  21. [20]: Růženko,
    já jsem použila jen máslo.
    Ale sklidila jsem úspěch , bylo to dobré i v této formě, Soptíček mlaskal     

    OdpovědětVymazat
  22. [21]: Bodejť by ne, s máslíčkem Příště mrkev vymačkej nebo jí zkus dát míň. Těch 300 gr je váha neočištěné, pak se něco vyhodí. A taky jí dávám trochu od oka

    OdpovědětVymazat
  23. Jůůů, znám mrkvové cukroví, ale rozhodně ne plněné.
    Tak tohle vyzkouším. Určitě a ráda
    Děkuji

    OdpovědětVymazat