úterý 7. března 2017

Jablkové růže

Recept na tento moučník běhá po internetu už několik měsíců ale pořád jsem se k němu nemohla dostat. Až když jsem v neděli potřebovala něco narychlo upéct, vzpomněla jsem si na něj a jelikož jablka ani listové těsto u nás doma nechybí nikdy, problém byl rychle vyřešený. Příprava je opravdu rychlá, chutí připomínají oblíbený štrůdl a výsledný efekt je zaručený. Nedávala jsem rozinky ani ořechy, ale myslím že příště trošku přidám, ne moc aby nevypadaly a těsto se dalo dobře zavinout. Z jednoho balení těsta - zde 230 gr - jsem připravila 6 růží. Prodává se již rozválené, není mrazené, velikost je asi 40 x 30 cm. Stačila mě 2 větší jablka, která musíte rozpůlit a vykrojit jádřinec tak aby půlky zůstaly neporušené - nejlépe pomocí lžičky - ale neloupat!
************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 6 růží:
2 větší jablka (nebo víc, podle velikosti)
1 balení listového těsta
skořicový cukr nebo třtinový cukr smíchaný se skořicí
pár lžic meruňkového jamu
1 citron a 3 lžíce cukru na nálev
trochu másla
*************************************************************************************************************************************
Nejdřív si připravíme nálev. Do půl litru vody vymačkáme citron a přidáme cukr, dáme vařit. Mezitím omyjeme jablka, neloupaná rozpůlíme a opatrně vyndáme jádřinec. Nakrájíme na tenké plátky a jakmile nálev dosáhne bodu varu, vložíme jej do něj na 2 - 3 minuty. Pak je vyndáme a rozprostřeme
na čistou utěrku aby prochladly.


Těsto rozválíme na potřebný rozměr, potřeme zavařeninou nebo máslem (dala jsem zavařeninu a máslem pak pokapala jablka) a pěkně posypeme cukrem se skořicí. Nožem nebo lépe rádýlkem nakrájíme na pruhy po delší straně těsta, široké asi 5 - 6 cm.


Poklademe plátky jablek těsně vedle sebe tak, aby vršek se slupkou trochu přečníval přes těsto a spodní okraj těsta přehneme přes jejich dolní okraj.


Opatrně zavineme a vložíme do formy na muffins.


Povrch můžeme pokapat máslem a posypat trochou cukru. Dáme péct na 180° zhruba 25 - 30 minut. Pak zkontrolujeme jestli jsou upečené i zespodu a vyndáme na mřížku. Prochladlé cukrujeme moučkovým cukrem.

10 komentářů:

  1. Jablka, skořice, máslíčko a ještě džem, vše zabalené v lístovém těstě, to musí být upečené božská mana. Jsem ráda, že to máš vyzkoušené, také se na růžičky chystám.  🌞 👏

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Růženko, jedním slovem paráda :) Z jednoduchých surovin jsi udělala nádherné růžičky :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jéé, to znám!   Jsou moc dobré a navíc ještě krásně vypadají Jedním slovem: pecka

    OdpovědětVymazat
  4. Opět báječné, mám s tebou skvělé vyhlídky na další týdny     

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Konečně jsem se k tomu dostala, pořád jsem měla pocit, že se mi nepovedou

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Je to jednodušší než se na první pohled zdá Někdy se pod jablíčka dává i trochu tvarohu   

    OdpovědětVymazat
  7. [3]:Díky, vypadají opravdu "scénograficky"   

    OdpovědětVymazat
  8. [4]: Tímhle ohromíš    Už mám připravenou další sladkou dobrůtku...návštěvy máš zaručené!

    OdpovědětVymazat
  9. Obdivuju tě, taky na ně koukám nějaký ten měsíc, ale mám pocit, že se k ním nedokopu ani za rok .
    Povedly se ti!

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Díky Zhruba tak dlouho jsem se k nim dokopávala já.-:)) Myslela jsem si, že se mi je nepodaří zavinout nebo se po upečení rozpadnou, ale není to vůbec složité. Příště dám i trochu víc jablek. Dají se udělat i slané, s kolečky salámu

    OdpovědětVymazat