pátek 18. listopadu 2016

Srdíčkový koláč a koláčky (Crostata e crostatine)

V italštině se mřížkovým koláčům říká "crostata" - od slova "crosta" což znamená "kůra". Méně poeticky to znamená i strup. Prostě něco tvrdšího co obaluje, chrání.
V našem podání by to byl mříkový koláč, ale místo mřížek jsem použila srdíčka, protože byl určený pro syna a jeho dívku a tato ozdoba je víc jak na místě! Dala jsem zčásti i celozrnnou mouku a musím říct že koláči to vůbec neuškodilo, naopak.
Ze zbylého těsta jsem vytvořila 2 koláčky posypané mandlovými lupínky což mě napadlo až když byl velký koláč upečený.. Příště je nezapomenu protože nám v této verzi moc chutnalo :-)
**********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
150 gr hladké mouky
80 gr celozrnné mouky
140 gr tuku (dávám zhruba 1/3 másla a zbytek rostlinný tuk)
70 gr cukru
1 žloutek
citronová kůra, vanilka
špetka soli
400 gr zavařeniny dle chuti
mandlové lupínky - podle chuti
********************************************************************************************************************************
Do mísy prosijeme obě mouky a rozsekáme tuk. Promneme až získáme drobky, pak teprve přidáme cukr, citronovou kůru a vanilku, promísíme a přidáme žloutek. Rychle jej zapracujeme do směsi a utvoříme kouli z těsta, kterou dáme aspoň na půl hodiny odpočinout do lednice.
Pak odkrojíme asi 1/4 těsta kterou dáme stranou, ze zbytku vyválíme plát o něco větší než je dno formy, aby se vytvořily i okraje. Ze zbylého těsta vykrájíme srdíčka nebo jiné tvary. Formu vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo vyložíme pečicím papírem. Vložíme těsto, trochu zvedneme aby se vytvořily okraje. Teď máte 2 možnosti - dát hned zavařeninu, poklást vykrájenými tvary a péct. Nebo předpéct těsto - já dávám přednost tomuto způsobu, koláč se pak lépe propeče a zavařenina zůstane měkčí, ale záleží na zvyku, troubě atd. Předpeču těsto asi 5 - 7 minut, jakmile se začne trochu zbarvovat, vyndám z trouby,dám zavařeninu a pokladu vykrájenými tvary nebo uděláte mřížky, podle chuti a nálady. Někdo doporučuje dát na syrové těsto pečicí papír a navrch suché fazole aby se při pečení nezvedalo. Nikdy jsem se k tomu nedostala, ale těsto občas propíchnu vidličkou když se vzdouvá a žádné problémy nebyly. Peče se asi na 170° - 180° až se zbarví do zlatova.
Ze zbytků těsta jsem udělala 2 koláčky, ty jsem ale rovnou potřela zavařeninou - lépe řečeno jeden zavařeninou, druhý povidly - a posypala trochou mandlových lupínků ale až asi po 5 minutách co se pekli, jinak hrozí že se mandle připálí.
Teď už jen uvařit kafíčko nebo čaj a popřát DOBROU CHUŤ! Usmívající se

12 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, koláč vypadá nádherně!! S těmi srdíčky je to super nápad

    OdpovědětVymazat
  2. Ten koláč láká přímo k nakousnutí....

    OdpovědětVymazat
  3. Mřížkový koláč, v jakékoliv úpravě, je vždy mňamka. 🍕Se srdíčky musí chutnat, hlavně zamilovaným,  ještě víc. 💞

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Taky se do něj pustili hned a s chutí!   

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Mřížky mi většinou nevyjdou moc úhledné, chtělo to náhradu   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Právě jim to bylo určeno..    Viděla jsem ho i s kytičkama a taky vypadal moc dobře   

    OdpovědětVymazat
  7. Růženko, super nápad udělat to se srdíčky, zvlášť pro takovou příležitost. To byl výborný nápad a určitě to moc chutnalo, pohoda i pro oči.

    OdpovědětVymazat
  8. Říká se že nejdřív se jí očima   Repríza bude na Valentýna

    OdpovědětVymazat
  9. Na světě je to nespravedlivé...je tolik dobrých jídel, tolik dobrých moučníků, já kdykoliv u Tebe najdu něco, co bych si rozhodně neodpustila, mňam

    OdpovědětVymazat
  10. Dík za komentář Ale kde je tě konec??   

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Tvoje komentáře mě vždycky povzbudí k tomu, abych šla na něco zadělat!   

    OdpovědětVymazat