pondělí 14. listopadu 2016

Římské fontány

Od nádraží Termini kam jsme brzy ráno dorazili se vydáváme na okružní cestu Římem tentokrát na téma "římské fontány".
Některé jsem už popsala v minulých článcích o Římu, ale myslím že si zaslouží samostatný článek. Vybrala jsem jen ty nejslavnější, protože staří Římané měli ve fontánách velkou zálibu o čemž svědčí jejich neskutečný počet - odhaduje se, že na území hlavního města jich je přes tisíc. Samozřejmě ne všechny jsou famózní a veliké jako ty navštěvované turisty, ale dodnes je voda v Římě považována za jednu z nejchutnějších v Itálii.
Po pár minutách chůze objevíme hned čtyři fontány na křižovatce stejnojmenné ulice via delle Quattro Fontane. Jejich vznik se datuje mezi lety 1588 a 1593 a jedná se vlastně o jedno dílo rozdělené na čtyři části. Fontány jsou vytesané v rozích domů a jedná se o dvě alegorické mužské figury představující řeky Tibera a Arno - symboly měst Říma a Florencie a protější dvě ženské které pod jmény Diana a Giunone symbolizují Věrnost a Pevnost.
Vydáme se ulicí směrem dolů a již z dálky je vidět další skvost Říma - kostel Trinitá dei Monti (Svatá trojice al Monte Pincio) od kterého sejdeme Španělskými schody na stejnojmenné náměstí k neméně slavné fontáně La Barcaccia. V překladu to znamená člun a fontána jej skutečně svou formou připomíná. Zhotovena na přání papeže Urbana VIII sochařem Piero Bernini byla dokončena v roce 1629.


Unikátní je též Fontana del Tritone na náměstí Barberini (piazza Barberini) dokončená v roce 1643 sochařem Gianlorenzo Bernini, která představuje jedno z jeho mistovských děl. Na veliké lastuře se tyčí Tritone - mytologická postava, napůl muž a napůl ryba - který fouká do velké ulity ve formě trubky ze které stříká mohutný proud vody.
Jedním z největších náměstí Říma je Piazza della Repubblica (Náměstí republiky) v jejímž středu je umístěna Fontana delle Naiadi , což jsou mytologické postavy - nymfy - ochránkyně řek, jezer a také manželství. Bohužel dnes díky velkému provozu není jednoduché si fontánu dobře prohlédnout a obdivovat jak by si zasloužila.Jejím tvůrcem je palermitánský sochař Mario Rutelli a vznikla v roce 1901.



Z náměstí Republiky se přemístíme na Náměstí lidu - Piazza del Popolo, jedno z nejkrásnějších v Římě. Zde najdeme fontány hned tři - uprostřed se nachází impozantní Fontana dei Leoni (Lví fontána) zdobená na každém z rohů sochou lva z jejichž tlam proudí gejzíry vody. Byla zhotovena v letech 1814 - 1828 sochařem Giuseppe Valadierem místo jiné fontány z 16.století ze které byl ponechán egyptský obelisk.

Náměstí je elipsovitého tvaru a kromě Lví fontány se tam nacházejí další dvě - Fontana del Nettuno (Neptunova fontána) a Fontana della dea di Roma (Fontána bohyně Říma) na níž se tyčí jeden ze sedmi pahorků Říma - Monte Pincio.





Dalším krásným a veleznámým náměstím je Piazza Navona - Navonské náměstí a i zde najdeme fontány hned tři - Fontána 4 řek (Fontana dei Quattro fiumi) uprostřed náměstí před kostelem Svaté Anežky ( Sant Agnese in Agone)- sochy symbolizují 4 řeky kontinentů známých v té době - Dunaj,Nil, Ganga a Rio della Plata, která je dílem sochaře Gianlorenza Bernini jakož i Fontana del Moro - na jižní straně a Fontana di Nettuno - dílo sochaře Giacomo della Porta ve spolupráci s Berninim- na severní.






K fontáně 4 řek se váže tato kuriozní historka - Bernini zvolil odvážný projekt - nemá mohutný podstavec jak bývalo zvykem ale uprostřed je volný prostor a fontánu ještě zdobí vysoký obelisk. Sochařovi odpůrci ( a nebylo jich málo, neměl zrovna pěkný charakter jak už tomu u géniů bývá ) tvrdili, že fontána není vyvážená a brzy spadne. Bernini prý přijel v kočáře na náměstí, uvázal lano na spodek obelisku a připevnil jeho druhý konec ke stromu a se slovy "..a teď už nespadne" zapráskal do koní a ujel.. A ona opravdu nespadla a stojí tam už zhruba 360 let - a bez lana :-))

A na závěr ta nejznámější, kterou žádný turista věčného města nevynechá - Fontana di Trevi.


Jedna z nejkrásnějších a nejproslulejších ke které se váže známá legenda, že když do ní vhodíte minci, určitě se tam zase vrátíte, když vhodíte dvě budete mít štěstí v lásce a při třech se v Římě i vdáte...
Proč se jmenuje Fontana di Trevi? Nejpravděpodobnější je verze, že její jméno pochází od názvu "trivium" což v latině znamená 3 cesty - je totiž postavena tam, kde se scházeli tři ulice.
Projekt vypracoval architekt Nicola Salvi a na jejím postavení se podílel i již zmíněný slavný sochař Gianlorenzo Bernini. Uprostřed fontány vytesané v mramoru je umístěna socha boha moře Oceanuse který řídí kočár ve formě velké mušle vedený dvěma koňmi, z nichž jeden představuje moře rozbouřené, druhý klidné. Ve výklencích po stranách jsou sochy představující Hojnost a Zdraví ( Salubritá a Abbondanza ).
V žádném jiném místě na světě se neslaví nádherný a proměnlivý vodní svět jako ve Fontaně di Trevi. Její přítomnost tušíte již v přilehlých ulicích - je to voda, která s rostoucím hlukem najednou jakoby vybuchne na náměstí kde se objeví v dech beroucí podívané.
Naše dnešní procházka Římem končí a brzy naplánujeme další návštěvu "na téma".
Prozatím se rozloučíme s věčným městem a doufáme že legenda o vhozené minci je pravdivá!

11 komentářů:

  1. Díky za putování, při -6st. a hřejícím radiátoru bylo velmi příjemné.     

    OdpovědětVymazat
  2. Ty římské fontány, to je kapitola sama pro sebe a veliká nádhera....

    OdpovědětVymazat
  3. To je nááádhera. ⛲️ Procházka s tebou po krásách Říma zahřeje. Krásné fontány, skvěle napsané povídání a lidé v letním oblečení, o tom si my můžeme jen nechat zdát. 🌞
    Mrzne, fouká, na cestách ledovka.
    Díky a už se těším na další výlet s tebou.  🙋

    OdpovědětVymazat
  4. [1]: To by tady byla "polární zima" a venku ani pes A kdyby nedej Bože i sněžilo..

    OdpovědětVymazat
  5. [2) Omezili jsme se  jen na ty nejznámější, jinak by to zabralo pár dní..   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]:Některé fotky jsou focené v září, i když při naší poslední cestě bylo koncem října pořád 23 stupňů - i když trochu zataženo    Zato dnes ráno dokonce na nule!! Přes den ale kolem 13..

    OdpovědětVymazat
  7. Moc pěkné fotky.
    Hodně těch fontán jsem viděla.
    Fontána di Trevi je opravdu kouzelná. Když jsme tam byli v roce 1990 poprvé, tak jsme tam vhodili mince - a od té doby jsme v Římě byli mnohokrát.

    OdpovědětVymazat
  8. Jeden náš kolega také při první cestě vhodil minci do fontány. Pak jel vlakem na Sicilii /zkrátka cestoval tak, že v noci jezdil vlakem, ve dne chodil po městech atd. - tak jsme tenkrát cestovali - za málo peněz vidět, co nejvíc/. Při cestě zpět chtěl vystupit v Neapoli, ale spal moc tvrdě a vůbec se nevzbudil a tak dojel zase až do Říma. Tak si pak dělal legraci, jak to kouzlo s mincí funguje, že nečekal, že se tam tak brzy zase podívá.

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, já s Tebou tak ráda courám a vidím,  kolik jsem toho ještě neviděla.
    Nádherné, mám ještě co dohánět     

    OdpovědětVymazat
  10. [7]:[8]: Je vidět že to opravdu funguje Dřív tam večer penízky vybíraly různá individua, teď je to zakázané, ale že tam všechny zůstanou, tomu moc nevěřím

    OdpovědětVymazat
  11. [9]:Já si myslím že toho dost doženeš díky tvým italským buňkám!   

    OdpovědětVymazat