pondělí 19. září 2016

Vepřové kotlety s fazolemi a pancettou (Bistecche di maiale con fagioli e pancetta)

Měla jsem v plánu udělat vepřové kotlety, ale chyběla mi příloha. Zeleninových salátů máme po létě až nad hlavu ale shodou okolností manžel vyrazil na trh kde objevil krásné fazole "borlotti" a tak se mi doma sešlo hned 1 a půl kg této lahůdky. Po vyloupání se jejich váha snížila asi na polovinu a byly to opravdu parádní kousky - pěkně naducaté, lesklé, ani jeden vadný.
Čerstvé fazole nazývané "borlotti" jsou zvláště v Toskánsku velmi oblíbené - v dřívějších dobách byly nazývány masem chudých pro svůj vysoký obsah proteinů. Poznáte je podle hezkých, červeně žíhaných lusků, dlouhých asi 20 cm. Jejich sezona končí s příchodem podzimu, pak se vyloupají, nechají usušit a prodávají se po celý rok. Suché se musí namočit, kdežto čerstvé vyloupete z jejich lusků a mohou se vařit hned, po dobu asi 50 minut. Přidává se k nim pár lístků šalvěje, stroužek česneku a trochu olivového oleje. Hodí se na nesčetné úpravy od polévek po přílohy nebo je z nich výborný fazolový salát.
Ochladilo se a tak jsem po delší době uvařila trochu sytější oběd - vepřové kotlety s vařenými fazolemi a křupavou pancettou. Na přání jsem navrch najemno nakrájela kolečka cibule, ale pokud nemáte rádi nebo nemůžete, klidně vynechte. My používáme cibuli z oblasti Tropea, která není štiplavá ani se po ní nenadmete jako balón, ale každá cibule tyto vlastnosti nemá, že..
Pravé toskánské fazole zřejmě neseženete, ale můžete použít jiné, podle vaší chutí anebo i konzervované, pokud jsou dobré kvality.
Výhodou tohoto pokrmu mimo jiné bylo i to,že po uvaření fazolí se vše připraví prakticky v jedné pánvi.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
4 vepřové kotlety
asi 400 gr fazolí
100 gr pancetty nakrájené na plátky (italská slanina)
olivový olej
sůl a pepř
trochu hladké mouky
*********************************************************************************************************************************
Nejdříve uvaříme fazole - měly by být jen mírně potopené vodou a pouze pobublávat. Solí se až když jsou téměř měkké, jinak slupka ztvrdne.
Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a lehce obalíme v mouce. Na větší pánev dáme rozehřát olej a maso v něm zprudka opečeme. Vyndáme na nahřátý talíř a vložíme pancettu kterou rychle opečeme do křupava - stačí 1 - 2 minuty. Vyjmeme a jsou na řadě fazole - dáme je prohřát s trochou jejich vývaru (pozor, neutopit!) - stačí opravdu málo jen aby se z pánve uvolnil výpek z masa.
Pancettu zamícháme do fazolí a servírujeme spolu s masem. Jestli máte rádi, posypte povrch tenkými plátky cibule, buď syrovou nebo osmaženou. Doporučuji zapíjet červeným vínem. BUON APPETITO!Usmívající se

10 komentářů:

  1. Kotlety musely chutnat božsky. Fazole jsou výborné v jakékoliv podobě. Jsou výživné, chutné a zasytí. Ráda bych je vařila jako přílohu, ale u nás,  hlavně pánové, na to moc nepřistoupí. Pokud  k masu nemají pořádný kopec brambor, knedlíčky a pod., nejsou najezení. Zkoušela jsem dát na talíř jen maso a zeleninu, ale za hodinu šmejdili, co by snědli, že mají hlad. Italové jsou rozumnější a určitě i štíhlejší.

    OdpovědětVymazat
  2. Je to určitě výborné a rychlé, ale i já musím říci bohužel. Luštěniny manžel jí opravdu jen minimálně a to ještě jeh v polévce, když jinak nedám. Sní-li jich víc, strašně "trpí" a to už od mládí. A je to čím dál horší, tak fazole u nás na jídelníčku nejsou vůbec. Občas jen zelené fazolky.

    OdpovědětVymazat
  3. Bašta! Slyším prvně, že existuje cibule, která nenadýmá, to by se mi náramně hodilo!
    A co se týká fazolek a jiných luštěnin, jak už tu bylo psáno v komentáři nade mnou - můžeme se stavět na hlavu, ale naše střeva po konzumaci luštěnin opravdu skučí. Z toho důvodu jsem přestala dělat oblíbené chilli con carne, kam jsem dávala dva druhy fazolí a kukuřici k tomu .

    OdpovědětVymazat
  4. [1]:Italové štíhlejší opravdu jsou. Když sem někdo přijede, hned se mě ptají jak to dělají že jsou všichni (nebo skoro všichni) hubení.    Začínají ale tloustnout děti - málo pohybu, maminky kupují hotové  pamlsky plné tuků Dospěláci se hlídají, taky se jí pravidelně, nic se nezahušťuje, knedlíčky nejsou (i když chutnají!)

    OdpovědětVymazat
  5. [2]: Každý je nesnáší, i když jsou druhy fazolí které nenadýmají - ani tyhle nedělají neplechu, jsou čerstvé a mají tenkou slupku Ovšem nelze riskovat, že manžel uletí   

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Jak píšu v horním komentáři, jsou fazole a fazole. Tady je spousta druhů, dokonce jeden kde slupka skoro není - ale je to malá produkce v jedné toskánské vesničce a jsou proto hodně drahé I ta cibule je typický produkt (cipolla di Tropea) říká se o ní že je "sladká" ale tím se míní jen to, že není pikantní jako ostatní. Toho chilli by mi bylo taky moc líto!

    OdpovědětVymazat
  7. Dávala jsem si minulý týden fazole s tuňákem a bylo to posypané cibulí...mohla jsem se uslintat, bylo to jednoduché, ale kouzlo bylo v jednotlivých ingrediencích, které byly delikátní...netuším, co to bylo za fazole, ale tak dobré jsem ještě nejedla.       

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Škoda že jsi tak daleko, hned bych tě pozvala na oběd - fazole s tuňákem totiž dnes dělám právě jsou na plotně Samozřejmě s cibulí, tou dobrou Tropea co neštípe ani nenadýmá kterou dali asi i vám. Fazole jsou tu dobré všechny, jestli byly spíš větší, tak to jsou "borlotti" které vidíš nahoře na fotce. Uvařené jsou hnědé, tak není vidět žíhání,chuť je skvělá já říkám že jsou "masité"   

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, recept vynikající, ale manžel fazole ne. Občas dělám pouze čočku a do té dávám saturejku, aby nebyla tak nadýmavá.   

    OdpovědětVymazat
  10. [9]:Já vím, fazole každý nemusí - nebo spíš nemůže Tyhle ale mají slabou slupičku takže žádné vedlejší účinky nejsou   

    OdpovědětVymazat