pátek 30. září 2016

Benátky (Venezia)

Benátky - italsky Venezia (čti Venézia) jsou hlavním městem regionu Benátsko (Veneto). Je bezesporu "unica al mondo" - jediná na světě (v italštině je rodu ženského) a díky tomu i jedno z nejnavštěvovanějších měst což způsobuje sice nemalý chaos ale zároveň je to největší finanční přísun pro její obyvatele.
Byla jsem tam poprvé asi před 30 lety když jsem jezdila do Prahy a právě v Benátkách jsem musela pár hodin čekat na večerní vlak. V té době to bylo město sice velmi navštěvované, ale bez dnešních návalů leckdy bezohledných turistů, kteří projdu městem, rozloží si svačinku a svá těla na schodech některého z kostelů nebo odhazují odpadky do moře.
Pak jsem se tam ještě vrátila s rodinou ale od té návštěvy už uplynulo mnoho let takže když jsem objevila další výhodnou jízdenku rychlým vláčkem, nebylo pochyb - tentokrát se jede do Benátek!
Problém byl jen v tom, že jsme na prohlídku měli pouze odpoledne, zkrácené ještě nepředvídaným zpožděním vlaku (ale už jsme dostali úhradu :-)) nicméně to co jsme si naplánovali že navštívíme, to se stihlo.
Hned před nádražím je stanice parníků které vás odvezou po Canal Grande - Velkém kanálu - až na náměstí svatého Marka kde se nacházejí Basilica di San Marco, Campanile di San Marco a Torre del Orologio. Naší dnešní procházku začneme právě tam.

Impozantní basilika zasvěcená evangelistovi Markovi je charakterizována velkými kupolemi a zasazená do nádherné scenérie stejnojmenného náměstí. Její výstavba započala v roce 830 a byla ukončena až po 700 letech zanechávajíc na stavbě stopy všech prošlých epoch. Nádherná zvenku, uvnitř bohatá na historické a umělecké památky jako například křtitelnice, krypta a poklad svatého Marka a muzeum kde jsou uchovány 4 koně ze čtyřspřeží svatého Marka jejichž původ se datuje až do 2.století před naším letopočtem i když názory historiků se v tomto rozcházejí. V každém případě zdobily jezdeckou dráhu v Konstantinopoli (dnešní Istanbul) odkud byly převezeny do Benátek v roce 1204 během křižáckého drancování.
Koně měří v nejvyšším bodě 238 cm a každý z nich váží mezi 8,5 - 9 metráků a byli umístěni nad hlavní vchod Baziliky v roce 1254. Ale jejich putování ještě nebyl konec - roku 1797 je Napolenon nechal převézt do Paříže kde měli zdobit Vítězný oblouk. Po bitvě u Waterloo byli opět vráceny na své místo na Bazilice svatého Marka kde zůstali až do 80.let minulého století. Dnes jsou v muzeu Baziliky aby byli uchráněni před atmosférickými vlivy a smogem a na jejich místě jsou vystaveny kopie.


Pod kupolemi se uvnitř chrámu nacházejí nádherné mozaiky které jsou spolu s výše jmenovanými památkami významným dědictvím celé baziliky.

Campanile di San Marco (Benátská zvonice) je Benátčany nazývána v jejich sympatickém dialektu "El parón de casa" - Il padrone di casa aneb Pán domu. Symbol Benátek i celé Itálie tyčí se sám před stejnojmennou Bazilikou na stejnojmenném náměstí a je se svými téměř 100 metry jedním z nejvyšších v zemi.

Bystřejší z vás si možná povšimli že jsou Benátky spjaty se jménem a postavou svatého Marka :-) který je patronem města. Legenda praví, že tento evangelista byl mučen a uvržen do vězení v egyptské Alexandrii a po své smrti 25.dubna (od té doby se slaví svátek sv. Marka) měla být jeho mrtvola spálena. Tomu ale zabránili 2 benátští kupci kteří jeho pozůstatky zachránili a odvezli do svého rodného města. Býval často zobrazován spolu s okřídleným lvem, který v křesťanství symbolizuje sílu evangelického slova a stal se tak symbolem Benátek a celé Itálie.

V těsné blízkosti se nachází další památka na kterou benátčané nedají dopustit - Palazzo ducale (Vévodský palác) Stál vždy tam kde je dodnes přes nesčetné požáry kterým byl vystaven a jeho politickou významnost uznal i sám Napoleon v roce 1797 po dobytí města když z něj udělal sídlo své vlády.

Na druhé straně náměstí se nachází benátský orloj - Torre del orologio, který již 500 let sleduje čas, historii a veškeré události slavného města. Je zván též Maurskou věží neboť na jejím vrcholu jsou dvě tmavé sochy bijící do zvonu každou hodinu ale s jednou zvláštností - první socha zvaná Starý Maur diky vousaté tváři odbíjí hodiny s dvouminutovým zpožděním které symbolizuje čas který odešel, druhá - Mladý Maur s dvouminutovým předstihem který má znamenat čas, co teprve nadchází.

Celé náměstí je lemováno nesčetnými kavárnami, které si za tuto dech beroucí scenérii nechávají draze
zaplatit - dech tak ztratíte hned dvakrát. Náš program zahrnoval i kávu v nejstarší kavárně na světě zvané Florian. Byla otevřena roku 1720 kavárníkem Florianem Francesconi a vnější vzezření by mohlo vzbudit dojem, že od té doby ještě neměli čas ani nahodit novou omítku. Uvnitř to je ale jiné "kafe" v pravém i přeneseném smyslu. Zastavili jsme se jen u pultu jak je v Itálii zvykem a i tam bylo zařízení velmi strohé. Ovšem obsluha nadmíru vzorná a profesionální - ať si dáte sklenici vody na stojáka nebo ten nejdražší oběd chovají se k vám jako k pánu hostu. Dostalo se nám skvělé kávy od elegantního a milého pana barmana, zaplatili jsme za každou 3 eura (normálně stojí káva v Itálii jen jedno) a netroufám si odhadnout za kolik je venku u stolku. Mohli jsme též nahlédnout do různých salonků kde se scházívaly významné osobnosti v průběhu dějin a byl to pro nás moc hezký zážitek.



Pak už byl pomalu čas pomýšlet na cestu zpět, protože cesta parníkem trvá asi půl hodiny. Canal Grande má podobu obráceného písmena "S" a cesta po něm je úchvatná - lemují jej nádherné paláce, cestou potkáváte gondoly s gondoliéry ve svých typických oblecích, plujete pod benátskými mosty a všechno je tak krásně romantické - jak to nemůže být jinde na světě, jen v Benátkách..
Teprve po její návštěvě pochopíte proč je "unica al mondo"... Arrivederci, Venezia!



20 komentářů:

  1. Krásné fotografie a skvělý, velmi hodnotný komentář. Projížďka kanálem a návštěva míst, která jste s manželem navštívili, jsou nádherné zážitky. Mít tu možnost, také bych si je nedala ujít a jak se znám, určitě bych výlet ukončila v Caffé Florian. V tak krásném prostředí musí káva obzvlášť chutnat.
    Díky za romantickou projížďku po Benátkách.
    🎭 🚣 ☕️ 🌻

    OdpovědětVymazat
  2. Pěkná exkurze po Benátkách, bazilika sv. Marka je opravdu nádherná. Takový výlet docela závidím   

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jsem si krásně zavzpomínala, díky moc. My s manželem (vlastně s rodinou) jsme byli v Itálii mockrát, procestovali jsme Řím i Benátky a moc rádi vzpomínáme. Teď jsem se prošla po Benátkách s tebou a moc ráda. Je tam krásně.

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za připomenutí krásných míst impozantních Benátek, které jsem navštívila asi před 6 lety. Městečko je to skutečně nádherné, ale ty davy turistů mne nebavily.. Chtěli jsme se podívat nahoru na Zvonici a do paláce, ale byl tam takový nával lidí, že bychom ve frontě čekali minimálně 2 hodiny.. A tak jsme to vzdali a loudali se Benátkami "jen tak", krásnými uličkami, příjemně jsme poseděli na kávičce a ochutnali také v restauraci plody moře se sklenkou bílého vína.. Užili jsme si to. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Dík za hezká slova    Třeba se ti to ještě podaří, v tom případě půjdeme na kafe spolu!   

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Bazilika sv.Marka je jednou z nejkrásnější co jsem prozatím viděla a to jsme nestihli kompletní prohlídku   

    OdpovědětVymazat
  7. [3]:Je to nádhera, něco jedinečného To mě těší, že jsi cestovala Itálií, je tady na co koukat skoro na každém kroku Do Říma se znovu chystáme koncem měsíce   

    OdpovědětVymazat
  8. Turistů je tam opravdu přespříliš - kromě jiného tam připlouvají i na těch obrovských lodích a nejradši by se vylodili rovnou na náměstí Obyvatelé protestují ale byznys je byznys Ročně prý Benátky navštíví 20 milionů turistů - šílené číslo
    Ale co naplat - jsou tam proto že je to nádherné a hlavně jedinečné město

    OdpovědětVymazat
  9. Moje italské srdce plesá, moje italské srdce tančí...to je taková krása...děkuju, děkuju...za krásné fotky i komentář...         
    Mělli jsme v listopadu letět do Florencie, ale nakonec jsme to nechali na jaro...a když vidím ty fotky tady...bude to dlouhý půl rok       

    OdpovědětVymazat
  10. Florencie je krásná ve všech ročních obdobích ale na jaře je to přece jen lepší, dobře jste udělali Během toho půl roku se budu snažit naladit tě ještě víc! Budete jen ve Florencii nebo plánujete i další štace?   

    OdpovědětVymazat
  11. Určitě bychom rádi ještě jinam....já šíleně toužím po Sicílii, chtěla bych tam pobýt, jenže odrazují mě od toho, prý je tam mnoho uprchlických táborů , tak nevím, nemám chuť sedět na pláži s uprchlíky, to bych nedala

    OdpovědětVymazat
  12. [11]: To podle toho, kam byste jeli - v turistických oblastech jich tolik není i když na někoho taky narazíš Tady je zatím celkem klid, většina je jich právě na Sicílii - a někomu se to MOC hodí

    OdpovědětVymazat
  13. Prošla jsem se s Tebou po Benátkách, nádhera. Povedly se Ti parádní fotky.   

    OdpovědětVymazat
  14. Díky Na to, že jsem fotila hodně z parníčku, fotky vyšly dobře, ani jsem to nečekala. Jen byl plný a tak máme jen jeden břeh Příště se tam vrátím abych vyfotila i druhou stranu   

    OdpovědětVymazat
  15. Moc krásné fotky.  V Benátkách jsem byla asi 4 krát. /teda tu poslední návštěvu bych snad neměla počítat, to jsme tam byli jen asi 3 hodiny/.Tu první návštěvu - v r.1990- jsem si "vychutnala" - před tím se nedalo celkem nikam cestovat - znala jsem všechno z knížek a filmů. Tak jsem se na náměstí sv.Marka rozbrečela štěstím, že tam jsem.     

    OdpovědětVymazat
  16. Děkuji za reportáž, je to vážně překráné město! K posezení v té kavárně bych se nenechala dlouho přemlouvat!

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: Benátky dojímají pořád    Já jsem poprvé byla taky úplně unešená Měli by se aspoň jednou za život vidět, zvlášť když se pořád mluví o tom že se jednou propadnou do moře

    OdpovědětVymazat
  18. [16]:Vypadá jak kulisy k pohádce Kavárna k posezení bude sice drahý špás ale už jsme si řekli že jestli se tam dostaneme příště a bude víc času, neodoláme!   

    OdpovědětVymazat
  19. Dobrý den! Dneska jsem narazila na Vaší stránku a jsem upřímně nadšená! Já totiž žiju v Řecku, nedávno se mi tady narodil chlapeček a tak jsem skutečně ráda, že jsem našla Vás blog, kde si budu moct přečíst články od dalšího českého člověka žijícího v zahraničí! Přidám si Vás též do oblíbených stránek, pokud s tím souhlasíte! Nikča

    OdpovědětVymazat
  20. [19]: Samozřejmě že souhlasím, budu ráda!    Těší mě že se vám blog líbí, podívala jsem se na ten váš, je moc hezky psaný, držím vám palce!!   

    OdpovědětVymazat