úterý 21. června 2016

Omeletky z brambor a cukinek (Fritelle di zucchine e patate)

Dnes si připravíme bezmasý pokrm - omeletky nebo chcete-li placičky z cukinek a brambor. Cukinek známe několik druhů, od úplně malinkých velkých jako prst až po větší zhruba jako salátová okurka. Pak existují i cukiny kulaté které se používají hlavně jako plněné. Veliké cukiny jsem po pravdě řečeno viděla jen v Čechách, tady používáme nejraději menší, světle zelené které jsou křehké za syrova a uvařené měkkoučké jako máslo, lahodné chuti. Cukiny jsou velmi vděčná zelenina právě díky tomu, že chutnají spíš neutrálně a dají se např. použít i jako nastavení masových náplní. Další časté využití je do polévek nebo jako příloha samotné či s jinými druhy zeleniny. Velmi chutná je frittata s cukinou, cuketové rizoto nebo plněné cukiny. Zkrátka takový žolík!
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
3 střední brambory
500 gr cukinek
1 - 2 stroužky česneku
2 vejce
50 gr strouhaného parmezánu
špetka prášku do pečiva (pro slané pečivo)
olivový olej
strouhanka
sůl a pepř
olej na smažení /nejlépe arašídový/
....tvrdší sýr typu Eidam - podle chuti
******************************************************************************************************************************************
Brambory dáme vařit ve slupce do měkka a dáme vychladnout.Mezitím nastrouháme cukiny na hrubším struhadle. Oloupeme česnek, rozmáčkneme naplocho nožem a dáme na větší pánev s olejem osmahnout aby se olej ochutil. Lépe se nám to podaří když pánev nakloníme a smažíme tak česnek v hlubší vrstvě. Jakmile zezlátne (nesmí zhnědnout jinak zhořkne), vyjmeme jej a vložíme nastrouhané cukiny. Dusíme na mírném ohni za občasného míchání asi 10 minut bez pokličky. Pak je necháme prochladnout.
Brambory oloupeme a propasírujeme mačkadlem na brambory do větší mísy, přidáme směs cukínek, rozšlehaná vejce, strouhaný parmezán, sůl a pepř a špetku kypřidla. Pokud máte, můžete přidat pár lístků máty natrhaných na drobno nebo sekanou petrželku. Jestli se vám směs zdá příliš řídká, přidejte trochu strouhanky a nechte odpočinout asi 15 minut. Pak tvoříte placičky nebo malé bochánky a obalíte ve strouhance. Do těsta můžete přidat i na malé kousky nakrájený tvrdší sýr. Smaží se v horkém arašídovém oleji. Usmažené vyndejte na mísu vyloženou savým papírem a podávejte nejlépe se zeleninovým salátem. Pokud jste spíš masožravci, nic vám nebrání vylepšit placičky nadrobno krájenou šunkou nebo mortadellou apod.
Poznámka: používám nejraději tento olej, protože snáší dobře vysoké teploty a nepřepálí se. Ještě lépe se smaží na oleji olivovém, ale kromě vysoké ceny (kvalitní olivový olej stojí kolem 10-12 euro za litr) zanechá pokrmům charakteristickou příchuť která každému nevyhovuje.
Pro dietáře vyložte plech pečicím papírem a na něj tvořte placičky které pak upečete v troubě. V tom případě přidejte do těsta lžíci olivového oleje.

10 komentářů:

  1. Omeletky z cukín znám, jen jim říkáme placičky. Tvé určitě vyzkoušíme, protože jsem je zatím dělala bez brambor. Jsou moc dobré i z vařeného květáku. Smažím na domácím sádlo, to se prý nepřepálí jako olej. Arašídový olej jsem ještě neviděla, spíš jsem ho nehledala a asi u nás bude stát, jako u vás olivový. 🌞

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Boženko, ty jsi ale ranní ptáče Ono to jsou spíš placičky, dělám je malé, brambory je taky je trochu zahustí. Od zítřka se myslím budou dělat  hlavně saláty,prý nastane vedro

    OdpovědětVymazat
  3. Zkusím ty bez smažení, cukety se u nás daří, vymýšlíme různé předpisy. Č e s k ý řepkový olej je také kvalitní, bez příchuti a škodlivé kyseliny erukové, doporučuje se na smažení i na místo olivového oleje.

    OdpovědětVymazat
  4. Na řepkový olej jsem slyšela chválu i tady i když není moc rozšířený Jak ho někde objevím, vyzkouším!   

    OdpovědětVymazat
  5. Růženko, tyto placičky vyzkouším, až budu mít cukety. Já dělám ze syrových cuket+ brambor placičky -  bramboráčky.

    OdpovědětVymazat
  6. [5]:Dají se z toho udělat i cuketové bramboráky, stačí přidat koření, taky jsem experimentovala   

    OdpovědětVymazat
  7. Cukety máme také moc rádi, dělala jsem bramboráčky s cuketami a taky dobrý, ten tvůj recept ale vypadá také skvěle. Určitě by mi chutnal s tím sýrem, budu muset vyzkoušet. Jo a z cuket mj. má manžel nejraději zelí.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]: Tak zelí z cuket zas neznám já
    Připravuje se jako normální dušené zelí?

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Růženko, to je hodně rychle hotové. Dám si dělat cibulku a na ni na hrubo nastrouhané zelí, normálně ochutím a dusím tak 5 - 7 minut, pak zahustím a přidám ocet. A je hotovo. Manžel ho miluje, jen s bramborem a něco k tomu, to prý ani moc nemusí mít.

    OdpovědětVymazat