pátek 17. června 2016

Srnčí hřbet s ricottou a jahodami (Plumcake di ricotta con le fragole)

Plumcake jak se nazývá v Itálii moučník pečený ve formě podobné našemu srnčímu hřbetu, je anglického původu. Jedná se o buchtu (cake) pečenou ve vyšší obdélníkové formě do které se původně přidávaly nakrájené sušené švestky (plum). Později se začalo přidávat i jiné ovoce nebo čokoládové pecky, ořechy apod. ale název se uchoval.
Dnes si připravíme plumcake z tvarohového těsta (používám ricottu), s přidáním celozrnné mouky a jahodami.
Originální recept byl bez tuku - pokud se vám zamlouvá tento způsob, dejte místo oleje 120 ml minerální vody.
*****************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
200 gr celozrnné mouky
100 gr hladké mouky
150 gr třtinového cukru (pokud nemáte, stačí bílý)
2 vejce
1 sáček prášku do pečiva
250 gr ricotty
100 ml rostlinného oleje (nebo 120 ml minerální vody)
větší špetka soli
vanilka
asi 400 gr jahod
moučkový cukr na posypání
******************************************************************************************************************************************
Nejdřív si připravíme formu, kterou vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou nebo prosátou strouhankou. Oproti srnčímu hřbetu má forma na plumcake rovné dno. Pak smícháme obě mouky s práškem do pečiva, solí a vanilkou. Do větší mísy dáme ricottu, přisypeme cukr a šleháme až se cukr rozpustí a získáme hladký krém. Pak přidáme - jedno po druhém - vejce a dobře rozšleháme. Následovně přidáváme postupně směs mouky a po troškách i olej nebo vodu. Já zvolila těsto s olejem, takže nemohu říct jaká je ta lehčí verze, ale myslím že díky ricottě to na chuti zas tolik znát není. Asi 1/3 takto připraveného těsta jsem vlila do formy, položila na něj omyté a přepůlené jahody a zalila další vrstvou, pak opět jahody a nakonec poslední část těsta. Můžete je i nakrájet na kousky a přimíchat do těsta, předtím je ale vždy (a to u jakéhokoliv ovoce) mírně popráším moukou aby nepadaly ke dnu. Peče se při asi 165 - 170° asi 45 minut. Čas je orientativní, zkoušejte špejlí zda je plumcake propečený, protože těsto je dost vysoké. Alespoň u formy kterou používám já, možná že srnčí hřbet je nižší, po pravdě řečeno s ním nemám zkušenost. Upečený nechte mírně prochladnout a opatrně vyklopte.
Pocukrujte moučkovým cukrem a krájejte na plátky.





8 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, moc Tě zdravím. Vynikající zákusek :) Hned bych si kousek dala!

    OdpovědětVymazat
  2. Růženko, buchtička vypadá zajímavě. To je určitě obrota. Píšu si.

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Ahoj Alenko, taky moc zdravím! Když přijedeš, dostaneš !   

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Měla jsem strach (zbytečný) že se nepropeče, už jsem ho dlouho nedělala. Ale dopadl opravdu dobře   

    OdpovědětVymazat
  5. Růženko, tak jsem polkla naprázdno. Určitě bych si dala, je to dobrůtka.

    OdpovědětVymazat
  6. To vypadá moc chutně. S jahůdkama je všechno dobré. Dík za typ, právě češeme třešně, tak to vyzkoušíme.

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Dobré to je (bylo) Moc tenhle typ formy nepoužívám, ale asi budu

    OdpovědětVymazat
  8. [6]: Máš pravdu, jahody se nepřejí, ale třešně se do toho hodí taky výborně
    a máte  štěstí že vám rostou na zahradě!   

    OdpovědětVymazat