čtvrtek 26. května 2016

Mondeghili - milánská specialita

Tyto masové kuličky podobné našim karbanátkům se do Milána dostaly během španělské nadvlády v 16.století. Kastilci je nazývali "albondiga" a v milánském dialektu se jim časem začalo říkat "mondeghili". Jejich původ pochází ale ještě z větší dálky - byli to Arabové kteří naučili Španěly připravovat smažené kuličky sekaného masa, nazývané "al-bunduc". Z toho pak díky různě pojaté výslovnosti vznikli již jmenované názvy.
Původně se připravovali jen ze zbytků vařeného nebo pečeného masa, vejce, namočené střídky chleba, petržele a citronové kůry. S přibývajícím blahobytem se začalo vylepšovat a dnešní podoba jsou kuličky ochucené sekaným salámem, mortadellou nebo salsicciou (italská syrová klobása z vepřového masa a různého koření) a strouhaným sýrem - pochopitelně Grana Padano.
Pravé milánské "mondeghili" jsou trochu zploštěné, něco mezi kuličkami a placičkami. Smažily se na másle, ale dnes ho i na severu Itálie nahrazuje zdravější olej.
********************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
300 gr vařeného nebo pečeného masa
1 vejce
střídka z housky nebo stejného množství chleba namočená v mléce, vymačkaná a dobře rozmělněná
50 gr (víceméně) drobně sekané uzeniny (salám, salsiccia nebo mortadella)
1 lžíce strouhaného sýra Grana Padano
špetka muškátového oříšku
lžička strouhané citronové kůry
lžíce sekané petrželky
malinko jemně sekané cibule nebo česneku (jen tak pro chuť, neměla by být moc výrazná)
sůl a pepř
strouhanka na obalení a olej na smažení
******************************************************************************************************************************************
Postup je jako u karbanátků - vše se smíchá dohromady a dobře promísí. Pak se tvoří kuličky a mírně zploští. Obalí se ve strouhance a smaží v horkém oleji. Jako příloha je vhodný čerstvý salát.

8 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, skvělý receptík na dobrou večeři

    OdpovědětVymazat
  2. Příští víkend budu asi celý na cestách, tak tuto dobrotu nachystám pro mužskou část domácnosti, aby nám netrpěli hladem. Věřím, že po návratu bude vše snězené. Oni si poradí.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:Určitě - hlavně když je hotovo Jsou dobré i studené, třeba s hořčicí a čerstvým chlebem Hezký víkend

    OdpovědětVymazat
  4. Tohle je skvělý recept na zlikvidování zbytků po víkendu...tu kus masa, tu kus uzeniny a vynikající výsledek

    OdpovědětVymazat
  5. Přesně tak!! Italská kuchyň z dřívějška byla postavená hodně i na tom - a jaké vymysleli dobroty

    OdpovědětVymazat
  6. Růženko, různě upravená mletá masa jsou u nás v oblibě. Dávám si recept do záložky.   

    OdpovědětVymazat
  7. [7]: Je to tzv. úsporný recept, ale velice chutný   

    OdpovědětVymazat