neděle 6. března 2016

Mimóza


Mimózy patří mezi rostliny které se v českých krajích objevují spíše vyjímečně. Poznáte je podle pronikavé, trochu zvláštní vůně a podle krásně žlutých květů které připomínají huňaté bambulky.
Původem z Austrálie, kde je nazývána "zlaté proutí" a nachází se dokonce v australském státním znaku,
česky též akácie nebo kapinice, mimóza je rychle rostoucí strom (dorůstá se výšky až 8 metrů a z vlastní zkušenosti mohu říct že opravdu roste jak z vody). Je velmi bohatý na květy a začíná kvést - alespoň zde v mírném podnebí - koncem zimy a začátkem jara.
V Itálii se větvička mimózy stala symbolem MDŽ - ano, slaví se tu. Ne tak jako v Čechách v dobách minulých kdy se pořádaly podnikové akce, ale malou pozornost - většinou právě mimózu - italské ženy dostanou od partnerů, dětí a často i v obchodech. V televizi se mluví o ženách, jak jsou udatné, statečné, pilířem rodin, nenahraditelné v zaměstanání atd., atd. Vždyť to znáte.. :-)
V cukrárnách - a teď se dostávám k jádru věci - se objevují DORTY MIMÓZA , lehký piškot plněný žloutkovým krémem se šlehačkou a povrchem sypaným drobky vydlabanými z piškotu. Celkový dojem je velice "mimózní"
Příprava je prý - podle italských kuchařských knih - poněkud složitější což jistě vyloudí nejeden úsměv (shovívavý) u našich hospodyněk zvyklých na jiný stupeň náročnosti.
Pravda je, že by se měl udělat pravý cukrářský krém místo oblíbeného pudinku kterým se většinu nahrazuje, ale ani ten není nijak složitý, jak vidno z níže uvedeného receptu. Ale můžete použít pudink i bez šlehačky, chcete-li trochu lehčí verzi.
******************************************************************************************************************************************
A nyní samotný recept:
Piškot dělám trochu jinak než klasicky, ale osvědčil se.
na každé vejce 40 gr mouky a 30 gr cukru. Na dort Mimoza budete potřebovat 4 vejce, musí být o něco vyšší ale podle velikosti formy můžete dát více či méně. Formu používám o průměru 26 cm.
Na celé množství pak přidáte 1 malou lžičku prášku do pečiva.
Šlehají se celá vejce do kterých postupně přidáváte cukr až vznikne hustá, téměř bílá hmota (většinou tak 10 minut). Pak přidáte prosátou mouku s práškem po lžících a opatrně vmícháte vařečkou.
Dáte do vymazané a hrubou moukou nebo jemnou strouhankou (prosátou) vysypané formy. Pokud chcete mít rovné okraje, nevymyzávejte boční strany formy, upečené těsto pak lehce objedete nožem a uvolníte.
Peče se do zlatova při asi 170°zhruba 15-20 minut - jako vždy záleží na vaší troubě
Mírně prochladlý piškot vyklopte.
Než vystydne, připravíte si
cukrářský krém:
3 žloutky
3 - 4 lžíce cukru
2 plné lžíce Maizeny
1/2 litru plnotučného mléka
200 ml šlehačky
****************************************************************************************************************
Smícháte žloutky s cukrem a maizenou v trošce mléka. Zbytek mléka ohřejete - nesmí se vařit - a vlejete žloutkovou směs. Za stálého míchání necháte na mírném plameni zhoustnout. Přelejete do mísy a dáte zchladnout. Aby se na krému neutvořil škraloup, přikryjete nádobu potravinářskou folií nebo pokličkou. Šlehačku ušleháte a opatrně vmícháte do vychladnlého krému.
Dokončení:
Piškot rozříznete na 2 části - vrchní o něco menší než spodní. Vrchní část odložíte a spodní trochu vydlabete tak, aby vznikla miska na krém. Spodek mírně pokropíte rumem nebo jiným likérem podle vaší chuti (pozor aby se nerozmáčel! Pokud budou dort jíst děti, použijte např. ovocnou šťávu. Vydlabaný piškot rozdrobíte - tím získáte "květy" mimozy a dáte stranou. Naplníte krémem (nechte si stranou tak 3-4 lžíce) a můžete i přidat kousky ananasu. Přiklopíte vrškem piškotu, který pomažete zbylým krémem posypete piškotovými drobky.
Torta mimosa je na světě a nezbývá než popřát vše nejlepší k MDŽ!

10 komentářů:

  1. Ahoj Růženko, moc díky za receptík. přemýšlím o tom, že ho vyzkouším na velikonoce   

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Ahoj Alenko, na velikonoce se hodí báječně    Já budu zas dělat beránky

    OdpovědětVymazat
  3. Dort je krásný už na pohled. Piškot, výborný krém a plnění, to je dobrota na jedničku. Postupem i tvarem mi připomíná " Krtkův dort". Pracné?  Vše, co krásně vypadá je pracné, ale ten výsledek za to stojí.

    OdpovědětVymazat
  4. Máš pravdu, je to sestra krtka! Tady už ho dělají dlouho tak nevím kdo se narodil dřív Složitý se zdá jen Italům protože neznají naše dorty - tady jak má recept víc než 5 ingrediencí je "complicato"

    OdpovědětVymazat
  5. Mimózový dort vypadá fantasticky, ten krém vyloženě láká o vyzkoušení!

    OdpovědětVymazat
  6. Růži,dort je bezvadný,jednak to zajímavě vypadá a určitě je dobroučký,ještě když si ho pokropíš něčím,co ti chutná,musí to být opravdu dobrota Určitě ho vyzkouším Jak se mi povede,uvidíme a já ti potom dám vědět,jaký jsem měla úspěch
    Taková větvička mimózy k svátku musí potěšit,je krásná

    OdpovědětVymazat
  7. Růženko, mimózu jsme měli kdysi sem tam v květinářství, krásně voněla a slušně vyplnila část kytic, se máte, že u vás roste. Dort mimóza je pro mě překvapením a vypadá opravdu mimózně, mám ráda dorty s drobením nahoře, děkuji za nový recept.

    OdpovědětVymazat
  8. [5]:Ten krém bez šlehačky se jmenuje cukrářský krém a se šlehačkou je to "crema Chantilly" Zdá se to být bomba ale možná menší než klasické máslové krémy   

    OdpovědětVymazat
  9. [6]:Budu moc ráda jestli vyzkoušíš a dáš třeba na blog   

    OdpovědětVymazat
  10. [7]:Mimózu jsem dostala i letos to už je tradice. Ale venku je zatím není vidět, i když velká zima nebyla, asi se jim nechce do toho vlhka

    OdpovědětVymazat