pondělí 21. září 2015

Cannoli siciliani (Sicilské trubičky)

Sicilské "cannoli" nebo-li trubičky, smažené a plněné čerstvým tvarohem, jsou jedním z nejtypičtějších produktů Sicílie. Původně připravované v období karnevalu se rychle rozšířili po celé Itálii a najdete je téměř ve všech cukrárnách po celý rok. Také se trubičky prodávají již hotové a stačí je jen naplnit ale doma dělané jsou daleko chutnější a jejich příprava není tak složitá jak by se na první pohled mohlo zdát.
*********************************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
250 gr hladké mouky
1 vejce
1 lžička kakaa
1/2 lžičky soli
50 gr sádla
30 gr cukru
30 ml likéru Marsala nebo suchého bílého vína
olej na smažení
NÁPLŃ:
750 gr čerstvé rikoty (nebo jemného tvarohu)
200 gr moučkového cukru
kandované ovoce, čokoládové pecičky*******************************************************************************************************************************
Do prosáté mouky přidáme cukr, kakao, sůl a potom rozkvedlané vejce, rozpuštěné sádlo a likér či víno.Tekutiny přidáváme opatrně, těsto musí být elastické ale ne příliš měkké. Dáme odpočinout do lednice a mezitím připravíme náplň - smícháme rikotu s cukrem až získáme hladký krém. Pokud je rikota mokřejší dáme jí nejdřív na síto odkapat. Správně by se měla používat čerstvá rikota z ovčího mléka.
Těsto vyválíme na tenký plát (1-2 mm) a nakrájíme na kosočtverce asi 6x4 - nebo větší, podle toho jaké budete používat trubičky na které těsto navineme.Olej - nešetříme, cannoli musí plavat! - dáme do vyšší nádoby a když je dostatečně horký, vhodíme cannoli a smažíme až mají pěknou zlatavou barvu. Nesmažíme najednou víc jak 3 - 4 kusy aby se mezi sebou nedotýkali. Když mírně prochladnou sundáme je z trubiček.
Náplň dáme do sáčku s trubičkou a cannoli plníme z každé strany do půlky. Konce ozdobíme - tradičně se používá kandované ovoce ale komu nechutná může je nahradit čokoládovými pecičkami.
Plníme ale až TĚSNĚ PŘED KONZUMACÍ ! Jinak cannoli zvlhnou a ztratí křehkost.

10 komentářů:

  1. Mňam. To musí být velká dobrota. Jen mám, možná mylnou, představu, že Italky jsou všechny šťíhlé. Dát si párkrát tuto dobrotu, tak se neunesu. Možná to bude tím, že mají v jídelníčku hodně ryb. No jo, máte moře. 🏄 Jsi moc šikovná. 🌞

    OdpovědětVymazat
  2. Prošla jsem si dost receptů zpětně a jen jsem nasucho polkla. Budu se muset brzy vrátit a aspoň něco vyzkoušet. Moc zdravím do Itálie, kam jsme se něco najezdili, když jsme mohli. Nejen k moři, ale i na poznávací zájezdy. Mooooc se nám tam líbilo a moc rádi vzpomínáme. Jezdívali jsme s celou rodinou - my, děti i vnoučata - paráda!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko,moc Tě zdravím. Tohle musela být obrovská dobrůtka :)

    OdpovědětVymazat
  4. Ňamina, to vypadá naprosto božsky, trochu mi to připomíná trubičky, co dělávala maminka na Vánoce .

    OdpovědětVymazat
  5. [1]:Ta představa stále štíhlých Italek je opravdu mylná Čím víc na jih, tím víc jsou menší a kulatější. Kupodivu se na jihu vaří spíš těžká jídla, smažená, hodně sladká atd. Myslela jsem si že vzhledem k podnebí jedí lehkou stravu, ale opak je pravdou. Ale jednou za čas se smí všechno   

    OdpovědětVymazat
  6. [2]:Máš určitě na co vzpomínat, podle mě jet do Itálie extra jen k moři je velká škoda. Chápu že pro suchozemce má velkou atraktivitu, ale vnitrozemí tu nabízí to, co jinde neuvidíš. Jsem ráda že ti Itálii připomenu aspoň jídlem

    OdpovědětVymazat
  7. [3]:Máš pravdu, byla!    Jen se po nich zaprášilo. Ono jde hlavně o to smažení, jinak je to celkem jednoduchý recept. Vyzkoušej na tvých Jedlících !

    OdpovědětVymazat
  8. [4]:Trubičky jsem na vánoce taky dělala a když se nad tím zamyslím, jsou možná větší "bomba" než tyhle - ořechy, máslo, pak krém taky většinou máslový s vejcem, čokoláda.. Tyhle když se správně usmaží, ve vyšší vrstvě oleje aby plavaly a nenasákly se, nejsou vůbec mastné. A pak jen rikota nebo tvaroh

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, to je zajímavý receptík. Dávám si ho do záložky, ale nevím, kdy na něj přijde řada.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]:Taky mám založené spousty receptů a pak skončím u starých osvědčených Ale tenhle není tak složitý jak se zdá a výsledek stojí opravdu za to!

    OdpovědětVymazat