V horkých letních dnech přijde vhod něco lehkého,osvěžujícího, vychlazeného..a hlavně aby se nemuselo stát dlouho u plotny!! Momentálně zde máme horkou africkou vlnu, teploty dosahují slibovaných 35' a více a vaření stalo se utrpením..Ale my máme v lednici vychlazeného cukrového melouna a jemně nakrájenou parmskou šunku, stačí pár minut a lehká svačinka nebo i večeře je na světě. Pokud se někomu zdá až moc lehká,doplní jí např.Rýžovým salátem - meloun se šunkou je totiž "oficiálně" předkrm. Ale nic vám nebrání v tom podávat jej třeba s křupavou bagetou a na závěr jako dezert zmrzlinku.
INGREDIENCE:
na 1 žllutý meloun asi 100 gr velmi tence nakrájené parmské šunky
Dobře vyzrálý meloun překrojíme na půl a vydlabeme semínka. Pak nakrájíme na měsíčky a oloupeme. Vezmeme plátek šunky a obtočíme kolem každého měsíčku,dáme vychladit a podáváme.
Toť vše, celý ten zázrak! Četla jsem recepty na různé saláty z melouna a šunky s oříšky,s olivami,zeleným salátem, rukolou...proti gustu žádný dišputát, říkávaly naše babičky a to platí doposud. Ale italské babičky (a vím že i vnučky) říkají že v jednoduchosti je síla a jelikož je to typicky italský pokrm - snad bychom na ně měli dát...
Kombinace sladký - slaný je v Itálii dost oblíbená,např.kromě melouna se šunkou najdeme i fíky obalené šunkou, nebo hrušky podávané se sýrem pecorino, pikanktnější vyzrálé sýry s medem nebo ovocnými marmeládičkami,prodává se čokoláda s peperončinem, se zrnkem soli..ochutnala jsem a mohu jen doporučit,je to perfektně vyvážená chuť.
A na závěr - jak se pozná dobře vyzrálý meloun? Kdo na něj ťuká,kdo zvažuje v rukou dva stejně velké melouny (ten těžší je prý zralejší) kdo k nim čichá, kdo ohmatává stopku...
Nejlépe to asi vystihuje italské přísloví "DO ŽEN A DO MELOUNŮ SE NEVIDÍ !"
Africká vlna má k nám dorazit ve čtvrtek, zatím se chladíme v ranních 16st
OdpovědětVymazatRůženko, já kupuju melouna od oka, nesmí být obouchaný,zažloutlý a jinak poškozený a víc neřeším, stejně prd poznám
Meloun mám v létě úplně nejraději, hlavně dobře vychlazený. V kombinaci se šunkou to bude bašta, určitě vyzkouším. Meloun zkouším poklepem, musi mit dunivý zvuk a zatím mi to vychází. Mají začít vedra, doufám, že ne africká vlna. Chlazený meloun budu mit nachystaný v lednici.
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, jedním slovem mňam Můžu jen potvrdit, že je to opravdu vynikající a meloun, když je krásně vyzrálý...tak ten můžu i samotný
OdpovědětVymazat[3]: Mám ho taky ráda,problém je že je někdy dávaji do lednice nezralé a "uzrají" tak nějak během pobytu a potom chutnají spíš jako tykev Letos jsme zatím měli štěstí a narazili jen na ty pěkně šťavnaté
OdpovědětVymazatŽlutý meloun nemusím, ale šunku beru!
OdpovědětVymazat[1]: To je právě ono,chce to prostě kliku!
OdpovědětVymazat[2]: Myslím že se to k vám už taky žene. Ne v takové míře jako sem,ale teploučko bude, Nicméně ve Španělsku a jižní Francii prý bude víc jak 40 tak si nemůžeme zas tolik stěžovat
OdpovědětVymazat[5]: Šunka je dobrá s čímkoliv,ale s dobře vychlazeným melounem bych ji zkusila
OdpovědětVymazatMám zkušenost, že žlutý meloun, dobře vyzrálý je dobré pokapat citronem. Nejdříve ho trochu pocukrovat, uvolní se šťáva a pak ho okyselit.
OdpovědětVymazat[9]: Tady se to samé dělá s jahodami. Určitě funguje i s melounem,mám jeden v lednici tak hned vyzlouším!
OdpovědětVymazatTohle Růženko znám, tady se tomu říká lodě a podává se to u studeného bufetu. Nevím proč, ale tohle mně nikdy nenadchlo. Tedˇ kupujeme sem tam italský salám s trüflem a sýrem, je to pohádka, ale jen semo tamo, všeho dobrého pomálu. Krásný den.
OdpovědětVymazat[11]: Ono to chce pěkně uzrálý meloun a kvalitní originál šunku na velmi tenké,téměř průsvitné plátky - nejlépe čerstvě ukrojené...A asi by to chtělo jíst někde u moře v Itálii! Mě taky chutná pivo daleko víc v Německu než tady...
OdpovědětVymazat