Pokud vam jeste zbyly nejake cuketky,zkuste si pripravit rizoto. Pokud nezbyly, muzete pouzit i houby - tech je, jak vidim z ostatnich blogu, letos vic nez dost. Postup je totiz uplne stejny.
INGREDIENCE pro 4 osoby:
2 hrsti ryze na osobu
4 - 6 mensich cukinek (zhruba 250 gr)
1 mensi cibule (nebo 2 cerstve cibulky)
1 strouzek cesneku
olej
dve lzìce cerstveho masla
4 plne lzice strouhaneho parmezanu
asi 3/4 litru zeleninoveho vyvaru (i z kostky)
sul a pepr
Pokud mozno pouzijeme ryzi primo urcenou pro rizota - ma vetsi zrna, aby do sebe lepe vsakla zaklad. Jinak pouzijeme normalni ryzi, ne predvarenou !
Jemne krajenou cibulku nechame zpenit na oleji a pridame na kosticky krajene cukinky. Restujeme asi 5 minut, pak pridame utreny cesnek a proplachnutou ryzi. Dobre michame, ryze se musi spojit se zakladem a teprve kdyz se zacne trochu prichytavat, pridame naberacku horkeho vyvaru. Je dulezite, aby vyvar byl stale horky, jinak zastavime var ryze a uvari se nestejnomerne. Opet michame az se tekutina odpari, pak opet pridame vyvar a tak pokracujeme, az je ryze mekka,ale ne sucha , musi zustat vlacna, tady se rika "a onda" - zvlnena. Kdyz pohnete kastrolem sem a tam, ma se mirne vlnit. Odstavime z plotny, pridame lzici nebo dve syroveho masla, pokud je treba osolime a opeprime a vsypeme strouhany parmezan. Dukladne promichame a podavame, na taliri jeste posypeme parmezanem.
Papanicko podle meho gusta. Uz jsem ho nedavno vyzkousela, ale u rodiny jsem neuspela. Skoda, varit jen pro sebe, to proste nejde. Preji krasny, slunickovy tyden.
OdpovědětVymazatAhoj Růženko, taky bych si pochutnala. Rizoto mám moc ráda a cukínky, pěkně čerstvé a mladé.... mńamka
OdpovědětVymazat[1]: Mam ten samy problem - chlapum proste cukinky nechutnaji Ale jednou za cas uvarim jen pro sebe!
OdpovědětVymazat[2]: Ahoj Ali, ty mlade cukinky jsou nejlepsi,ale uz bohuzel konci...jako leto, ktere letos snad ani nezacalo!
OdpovědětVymazat