středa 24. září 2014

Lasagne

Lasagne jsou typické italské zapékané testoviny, pro jejichz pripravu se vyplatì obetovat trochu casu a udelat si je doma. Mnozì z vàs je moznà ochutnali mrazené nebo v restauraci (kde jsou vetsinou taky zmrazené) a tak poznàte,ze je to ùplne neco jiného.
Pokud si pripravìte ragù den predem - zìskà tak i na chuti - a druhy den uz jen uvarìte lasagne a poskladate do pekace. Nenì to vubec slozité!
INGREDIENCE:
300-400 gr lasagne (zde se prodava baleni 500 gr,ale nevim jak u vas)
Ragù:
600 gr mleteho masa
cibule, trocha celeru, mrkev
1/2 sklenky sucheho cerveneho vina
velka plechovka loupanych rajcat - asi 600 gr
-nebo rajsky, neochuceny protlak
sul, pepr,olej
trochu vyvaru z kostky - je-li potreba
Besamel:
2 lzìce hladké mouky
2 lzìce màsla
zhruba 1/3 az 1/2 litru mlèka
spetka muskàtového orìsku
sul
strouhany parmezan nebo pecorino

Nejdrìv si pripravìme ragù - nebo jak v Italii rìkajì "sugo". Korenovou zeleninu nakrajime na kousky a dame lehce osmahnout na olej. Pridame mlete maso - v Italii pouzivaji jen hovezi, nekdo pridava salsicciu - korenenou klobasu z veproveho masa . ja davam hovezi maso a asi 200 gr veproveho.
Dobre rozmichame aby se nedelaly vetsi kousky a osmahneme. Pak zalijeme cervenym vinem, zvysime plamen,nechame odparit,potom pridame rajsky protlak nebo rajcata, ochutime peprem a soli a nechame varit asi hodinku. Pokud se omacka zacne vysouset, prilejeme trochu horkeho vyvaru- i z kostky.
Na besamelovou omackurozpustime maslo a po castech vsypeme mouku. Nechame zpenit a michame az smes zbeli a mouka tak ztrati syrovou chut. Pak odstavime z plotny a po troskach prilevame studene mleko, za staleho michani vareckou nebo jeste lepe metlou. Znovu pristavime na plotnu a nechame mirne varit asi 15 - 20 minut.Mleko nelejeme vsechno najednou, varenim omacka zhoustne,eventualne dolejeme, aby nezustala prilis ridka. Mela by mit konzistenci pudinku. Osolime a pridame spetku muskatoveho orisku.
Lasagne : dame varit asi 5 l vody se lzici oleje - tim se zabrani tomu,aby se lasagne slepily. Vodu osolime a vhodime platky lasagni - ne vsechny najednou, tak na 2-3x. Michame vareckou az se voda zacne opet varit, varime podle navodu na baleni. Mezitim si pripravime pekacek a jak lasagne vyndavame z vody, hned je muzeme skladat do vrstev.
Na dno pekace dame trochu omacky a rozetreme, pokapeme besamelem a posypeme syrem. Dame platky lasagni vedle sebe, jen aby se mirne prekryvaly po stranach - asi 1 cm. Pak pokracujeme - omacka, besamel, syr az do vycerpani testovin. Vrchni vrstvu tvori omacka s besamelem a syrem. Dame zapect do trouby asi na 20 minut.

2 komentáře:

  1. Budu se opakovat, ale testovin neni nikdy dost. Uz se tesim, az bude vic casu a lasagne udelam. Dokonce si testoviny udelam na svem strojku sama. To bude basta, mnam. Hezky vecer.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Bozenko, domaci testoviny, to jsem se ani neodvazila navrhnout Ale to chce opravdu strojek. Takze pokud budes mit cerstve lasagne, nemusis je ani moc varit - staci 2 minutky a hned ven. Tady je prodavaji cerstve, tenke, ze se ani varit nemusi,jen je namocim v horke vode..aby se nereklo    Budou vam urcite chutnat! Zdravim!!!

    OdpovědětVymazat