pátek 26. září 2014

Crumble kolàc

Crumble (cti krambl) znamena doslova "rozpadat, rozdrobit se a je to typicky anglicky kolac , obdoba naseho drobenkoveho kolace. Prìprava je jednoducha, efekt zaruceny a chut vytecna. Vetsinou se pripravuje s jablky,ale muzete pouzit i jine ovoce, jako tresne, merunky, broskve, hrusky - podle sezony a chute.
INGREDIENCE:
1 kg jablek
250 gr polohrube nebo hrube mouky
100 gr cukru + 2 lzice
100 gr masla + 2 lzìce
skorice
1/2 citronu
citr.kura, vanilka
Mouku prosijeme a rozdrobime spolu s maslem nakrajenym na kousky. Teprve pak pridame cukr. Tato faze je dulezita, pokud dame cukr hned smes zvlhne a spatne se drobi.
Pridame cukr i vanilku a citronovou kuru a znovu rozdrobime. Jablka oloupeme a nakrajime na osminky ktere jeste prepulime. Na hlubsi panev dame 2 lzìce masla, nechame rozpustit a vlozime jablka, posypeme 2 lzicemi cukru, skorici (podle chuti, ja davam asi pul lzicky) a stavou z pulky citronu. Cukru muzeme dat i o lzice, dve vice - ridte se kyselosti jablek.
Dobre promichame asi 1 minutu.
Obdelnikovou nebo ctvercovou formu vymazeme maslem, vlozime jablka a posypeme drobenkou tak,aby dobre vyplnila vsechny mezery. Peceme asi 30-35 minut pri 180 stupnich - jako vzdy zalezi na troube. Jablka musi byt mekka a povrch zlatavy.
Podavame i teply s kopeckem vanilkove zmrzliny (anglicky zpusob) nebo vychladly krajeny na ctverecky.

4 komentáře:

  1. Opet jablickova dobrota. Ta jablka se davaji hned na plech? Ja to znam, ze polovina drobenky na plech, potom jablka a druha polovina drobenky. Zase prsi, preji hezky vikend, pa.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Bozenko, v originalu jsou jablka primo na plech, pak se mezi ne davaji kousky testa. Ja ale taky davam nejdriv trochu "podkladu" Ono se to pak spece dohromady tak jako tak   

    OdpovědětVymazat
  3. Dělám podobný drobenkový. Tvůj recept vyzkouším.   

    OdpovědětVymazat
  4. [3]: Je to obdoba drobenkoveho. Jeste se muze vylepsit pridanim trochu strouhanych mandli    Zdravim!!

    OdpovědětVymazat