středa 8. října 2014

Focaccia

Italska focaccia je podobna pizze ale je jednodussi, je to vlastne chlebova placka , kterou muzeme udelat jen tak pouze s pridanim olivoveho oleje a soli nebo s olivami, rajcaty, cibuli atd. Ja ji nejradeji pripravuji z bramboroveho testa, kterè vydrzi i dele vlacnè.Kazdy italskdy kraj ma svuj vlastni recept na focacciu (zvanà take "schiaccia, schiacciata")
Tato priprava je typicka pro kraj Puglia.
INGREDIENCE:
Zakladnì recept na testo
500 gr hladke mouky
100 gr varenych studenych brambor
kostka drozdì
olivovy olej -asi 1 dl
1 lzice soli + na posypani hrubou sul
vlazna voda na zadelani testa
cherry rajcatka, oregano
Na val prosijeme hladkou mouku se lzici soli a pridame rozmackane brambory. Udelame dulek. Drozdi rozpustime v trosce vlazne vody a nalijeme do dulku v mouce. Nechame chvili vykynout a pak zadelame vlaznou vodou hladke testo.Nechame kynout asi hodinu a pul na teplem miste.
Rozvalime na placku, vlozime na olejem vymazany plech a prsty vyhloubime male dulky. Olivovy olej smichame s trochou vody a potreme touto smesi testo. Povrch poklademe rozkrojenymi rajcatky a posypeme oreganem nebo pouzijeme jinou napln podle chuti (olivy, cibule nakrajena na prouzky, kousky pancetty ) a posypeme trochou hrube soli.Nechame kynout jeste asi hodinu, pak peceme pri 180' asi 20 minut az je povrch zlatavy.

11 komentářů:

  1. Focaccia, vyborna basta. Obcas ji pecu, hlavne kdyz jsou cerstva rajcata. Delas mi chute, v sobotu ji urcite udelam, diky za pripomenuti. Verim, ze vsem doma udelam radost. Mej se hezky.

    OdpovědětVymazat
  2. Foccaciu milujeme od dob, co nám "ital v kuchyni" ukázal, že je to vlastně pizza a super chléb na různé sendviče.

    OdpovědětVymazat
  3. [2]:  Pravda, pravdouci. Focacciu je skvely chleb samostatne nebo k salatum a pomazankam.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Růženko, moc Tě zdravím!! Focaccia vypadá moc jedle     

    OdpovědětVymazat
  5. [1]: Ahoj Bozenko, radost urcite udelas at ji udelas na jakykoliv zpusob!   

    OdpovědětVymazat
  6. [2]: Ahoj, Itala mam taky rada, je Toskanec takze jednoducha zdrava kuchyne..Zadne prapodivne kombinace. Focaccia je vyborna i jen rozkrojena a plnena sunkou, salamem, syrem.. Mas zajimavy blog   

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Ahoj Ali!!! Focaccia se tady jmenuje i "schiacciata" (skjacàta - s hackem na "c"!)od slova "schiacciare" neboli "zmacknout"protoze je to vlastne nizky chleba...Dobra, vid? Treba ta s bramborama    Kdy se do ni pustis?

    OdpovědětVymazat
  8. Ahoj Růženko, vypadá to jednoduše a s bramborama. Určitě zkusím, krásnou neděli.   

    OdpovědětVymazat
  9. Růženko, určitě vyzkouším tu tvoji bez oliv. Já mám olivy ráda a rodina je nemusí.   

    OdpovědětVymazat
  10. [8]: Diky Helenko! Brambory uchovaji testo dele vlacne, proto rada delam tohle testo

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Ahoj Ivo, ja mam olivy celkem rada,ale kdyz s nimi delam neco sama, nakrajim je na mensi kousky.Taky neni oliva jako oliva   

    OdpovědětVymazat