pondělí 17. března 2014

Bramborovy kolàc (gattò di patate)

Nàzev "gattò" byl do italstiny prevzaty z francouzstiny (gateau) kde znamena dort. V tomto prìpade se jednà o slany dort, nebo chcete-li kolàc,ktery je rychly na prìpravu, chutny, mekky uvnitr a krupavy zvenku...Navìc si jej muzete pripravit dopredu, dàt eventuelne i zmrazit a potom dat rovnou do trouby. Pridàte zeleninovy salat a màte dobrou veceri ci obed.
POTREBY:
1 kg brambor
3 vejce
100 gr sunky nebo sunkového salamu
100 gr mozzarelly
50 gr uzeného syra (v Italii scamorza)
4 lzìce parmezànu
spetka muskàtového orisku
pepr
strouhanka, maslo (nebo sàdlo) na vymazànì pekàcku
Oloupané brambory uvarìme v osolené vode. Prolisujeme je lisem na brambory do mìsy, pridàme vejce, parmezàn, na kosticky nakràjenou sunku, càst uzeného syra a mozzarelly (pokud pouzijeme cerstvou,nechàme ji rozkràjenou okapat a osusime), ochutìme muskàtovym oriskem a peprem a vse dobre promìchàme. Vymazeme pekàcek màslem (nebo trochou sàdla) a vysypeme strouhankou. Rozetreme pul smesi a poklademe zbylym syrem a mozzarellou. Prikryjeme druhou pulkou brambor a posypeme strouhankou a dàme sem tam kousky masla.Peceme v predehràté troube asi 30 minut pri 180'.
Pozn.autorky : v receptu jsou originalni ingredience,ale gattò je populàrnì i tìm,ze v jeho ùtrobàch najdou uplatnenì i ruzné zbytky syru , aniz by tìm jeho dustojnost nejak utrpela :-))

12 komentářů:

  1. Dobre rano vsem, u nas je slunecne, co si vic prat. Bramborova dobrutka nikdy nezklame. Podobne jidlo delam, ale to tve je,  jako vzdy, "vymakanejsi". Chtelo by to pro nas, milovniky Italie, napsat kucharku. Hazim tento navrh do diskuze, tak co ostatni, co vy na to?

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Bozenko, dik za propagaci !
    Dobry napad    , skoro, skoro

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Boženko, já jsem si koupila italskou kuchařku a občas z ní něco vařím. Když jsem byla ještě v pracovním procesu, měli jsme přes ulici pizzerii a tu vlastnil, neapolitánec.Miluji jejich kuchyni a měla jsem vždycky dilema co si dát k jídlu. Nakonec jsem to brala systematicky, jedno jídlo za druhým, tak, jak bylo v jídelníčku.Hodně se mně po té pizzerii  stýská. Snad prý ji už zrušili, ale vedle v dědině je pizzerie a pizzu mají dokonalou.

    OdpovědětVymazat
  4. Ten recept se zdá být dobrý . Cokoliv z brambor mám ráda. Už si to kopíruju.

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj Růženko, brambory u nás doma vedou!!! Takže další inspirace do jedlíkovské kuchyně     

    OdpovědětVymazat
  6. [4]:[5]: Brambory nezklamou skoro nikdy..Tady se pouzivaji hlavne pres zimu, v lete je jina cerstva zelenina -je moc horko - ale nekdy mam ze vsech tech salatu pocit,ze mam v brise zàby   !

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Musíš občas zařadit kus poctivýho českýho bůčku a žaby budou umlčeny.

    OdpovědětVymazat
  8. [7]:    To prave nejde, v tom vedru!! A po letosni zime mam obavy, ze ty salatky budu muset pozivat cely rok! Co se tyce te pizzerie - tady je to same - pokud najdes neco dobreho nebo kvalitniho, muzes se vsadit,ze brzy zavrou! Podle me to delaji poctive a pak jsou prodelecnì...

    OdpovědětVymazat
  9. Tak to je Růži první italský recept s brambory. Mám italskou kuchařku bez jediného receptu z brambor.

    OdpovědětVymazat
  10. Ja vim, taky proto jsem ho tam dala    Za chvili zacne teplo a s bramborami je tu temer konec!

    OdpovědětVymazat
  11. [11]:Děkuji, určitě vyzkouším příští týden a dám na blog.

    OdpovědětVymazat