úterý 4. března 2014

Jablkove rezy (torta di mele)

V Itàlii je "torta di mele" - v presném prekladu by to byl "jablkovy dort" - typickym moucnìkem, ktery umì snad kazdà italskà zena. Jinak se totiz pecenì prìlis nevenujì, bud koupì jiz hotové v cukràrnàch, nebo upece hodnà maminka, teta ci Ceska vdanà v Itàlii :-))
Zvlàstnì oblibe se tesì nàs strudl; delà se i tady,ale byva velmi sladky, mìsto orechu se pridàvajì piniové orisky (vyborné,ale kdybyste je nevideli,ani je na chuti nepoznàte), krome hrozinek mam dojem ze nekdy pridajì i kandované ovoce; skorice, pokud jì vubec pouzijì, ma jinou chut nez ta, co prodàvaji v Cechach...proste kazdy mà svoje, strudl at nechajì nàm, ale co se tyce této jablecne buchty (alias dortu) myslìm,ze se mu nedà nic vytknout! Tenhle recept je jeden z mnohych - snad v kazdé rodine existuje varianta "jejich" jablkové buchty....
INGREDIENCE:
asi 1 kg jablek(nejlèpe renety)
4 vejce
180 gr màsla
180 gr cukru
140 gr hladké nebo polohrubé mouky
1/2 pràsku do peciva
sàcek vanilkového cukru
1 citron (trochu stavy a strouhané kury)
spetka soli
Màslo nakràjejte na kousky a dejte rozehràt do mikrovlnky nebo nad vodnì làzen. Nechte trochu prochladnout.
Mezitìm oloupejte jablka, nakràjejte na kousky a dejte do mìsy kde je promìchejte se 2 lzìcemi cukru a trochou citronové stàvy.
Smìchejte màslo s cukrem, postupne pridejte zloutky jeden po druhèm, pak mouku prosàtou spolecne s pràskem do peciva, vanilkou a trochou strouhané citronove kury.
Bìlky uslehejte do tuha a pridejte ke smesi, pak vmìchejte opatrne i nakràjenà jablka.
Do obdèlnìkové formy vylozené pecicìm papìrem nebo vymazanou tukem a vysypané hrubou moukou nalejte testo a nechte péct v mìrné troube (asi 160') 40-50 minut.
Po vychladnutì pocukrujte mouckovym cukrem.

10 komentářů:

  1. Jablecny kolac chutna vzdy. Tvuj urcite zkusim, protoze vsichni u nas maji radi  " mokre" buchty a toto je ta prava. Mej se a pec stale takove dobroty, aspon mam inspiraci.

    OdpovědětVymazat
  2. Oj mňam, to je ale pochutnáníčko :)

    OdpovědětVymazat
  3. [1]: Je to opravdu mokrà buchta - malo mouky a hodne jablek.

    OdpovědětVymazat
  4. [2]: Dik za navstevu !Mas zajimavy blog..

    OdpovědětVymazat
  5. Růženko, buchtu jsem si dala do záložky a určitě vyzkouším.     

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Růženko, receptík vypadá  jednoduše a mám ještě pár jablek, tak se do něj o víkendu pustím Moc na Tebe myslím, určitě už u vás všechno nádherně kvete   

    OdpovědětVymazat
  7. [5]: Vyzkousej, je i rychla na pripravu

    OdpovědětVymazat
  8. [6]:Ahoj Ali, je to jednoducha buchta, rychle hotova, jako skoro kazde italske jidlo. Tady to sice kvete,ale ja neprestavam prorokovat, ze zima jeste prijde!

    OdpovědětVymazat
  9. Ahoj Ruženko, taky mám jablečné buchty ráda. Já používám nejraději Elster, jsou to jablíčka trochu kyselejší, ale po nastrouhání nezhnědnou.Tohle je zajímavý recept, určitě vyzkouším. Krásný den.

    OdpovědětVymazat
  10. [9]: Je to hodne "jablkové" Ten tvuj druh jablek neznam,ale na jablkové buchty, strudly & spol. taky pouzivam radsi kyselejsi.

    OdpovědětVymazat