pondělí 6. ledna 2014

Fenykl s rajčaty (Finocchio al pomodoro)

Máme po svátcích a sváteční obědy nám daly zabrat! Chce to něco lehčího, nejlépe zeleninu. Fenykl se prodává i v Česku, je podobný kedlubnám, ale má nasládlou, aromatickou chuť. Je výborný v syrovém stavu, nakrájený nebo nakrouhaný se hodí do salátů, v Itálii se jí i vařený, jen politý olovovým olejem a ochucený solí a pepřem. Vynikající je i krátce povařený a zapečený se šunkou a sýrem. Tentokrát jsem ho připravila dušený s rajčaty, která spolu s nasládlým fenyklem dodají pokrmu příjemnou sladkokyselost.
**************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
500 g fenyklu (po očištění zbyde asi 350 g)
malá cibule
3 čerstvá, zralá rajčata nebo
- sklenka rajčatového protlaku bez příchutě (ne kečup!)
hrst strouhaného parmazánu
menší hrst strouhanky
olej, sůl a pepř (nebo peperončíno)
*****************************************************************************************************************
Fenykl očistíme, první tuhou vrstvu odstraníme, rozdělíme na čtvrtky a vyndáme i tvrdý střed. Pak nakrájíme na osminky, potom ještě na proužky, propláchneme vodou, scedíme a vložíme do kastrolu, kde jsme nechali zesklovatět nakrájenou cibulku. Krátce podusíme a přidáme dobře vyzrálá rajčata (ideální by bylo je spařit horkou vodou, oloupat a částečne zbavit semínek), nebo rajčatový protlak. Ochutíme solí a pepřem a dusíme do měkka. Ke konci přidáme strouhanku smíchanou se sýrem, zamícháme a necháme asi minutu povařit.
Zakápneme olivovým olejem a podáváme jako přílohu nebo samostatný pokrm s čerstvým chlebem.
Já jsem fenykl připravila jako přílohu k opečenému sýru (typu Hermelín) s parmskou šunkou.
BUON APPETITO!

11 komentářů:

  1. Ahoj Růženko,moc Tě v novém roce zdravím!!  Představ si, že jsem fenykl ještě nikdy v životě nejedla V obchodě ho i u nás vídám, ale nevěděla jsem, jak ho udělat. A teď jsi mě inspirovala    Růženko,měj se moc krásně!!!

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj Alis, zkus ho, je opravdu dobry a zdravy. Za syrova je vyborny nakrajeny na prouzky a smichany se strouhanou mrkvi, zakapany citronem a olivovym olejem.
    Tady delaji i zimni salat - pomerance na platky a fenykl-zvlastni,ale moc dobre. Zapeceny se sunkou, besamelem a syrem neni sice uz tak zdravy,ale je to lahudka
    Mej se a dobrou chut!!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahojky. Myslím si, že jsem fenykl také nikdy nejedla, takže to rozhodně zkusím. Měj se krásně.

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj Ruzenko,fenykl pestuji na zahradce a mam ho moc rada.Tento recept neznam a rada vyzkousim. Delam fenyklovy salat s pomeranci a syrem,a ten je moc dobry.
    Preji Ruzenko hodne zdravicka a lasky a tesim se na dalsi recepty.

    OdpovědětVymazat
  5. [3]:Diky, urcite ho vyzkousej![4]:Ze zahradky je urcite uplne nejlepsi!
    S pomeranci ho delam taky,je to vitaminova bomba

    OdpovědětVymazat
  6. Růženko moc zdravím a přeji v tomto roce,ale i dalším hodně zdravíčka a pohody.
    Fenykl jsem dělala před třemi dny jako salátek k večeři,tmavý rohlík k tomu a bylo to moc dobré.
    Nakrájela jsem kousek fenyklu-očistěného na menší nidličky,malou červenou cibulku,šunku na nudličky-osolila-opepřila a dala light tatarku,byla rychlá a odlehčená večeře.Kamarádka do toho dala ještě vařené vajíčko.

    OdpovědětVymazat
  7. [6]: Ahoj, to jsi dobre "uvarila"), ja ho taky pridavam do salatu, doda mu zvlast ted v zime lepsi chut. A snasi se s kazdou zeleninou.Zdravim!!!

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá velice dobře, ale asi  až budu mít potřebné suroviny, tak to zkusím.

    OdpovědětVymazat
  9. [8]: Surovin je potreba malo, jako temer vzdy v italske kuchyni. Krome fenyklu byva myslim vse ostatni ve spizi )

    OdpovědětVymazat
  10. Z fenyklu dělám nejen salát na syrovo, ale klidně ty horní části pokrájím do zeleninové polévky. Výborný je i do zelňačky, udělá jí nasládlou chuť, případně i do zelí k masu.

    OdpovědětVymazat
  11. [10]: Ja prave delam pasirovanou zeleninovou polevku a taky vyuzivam tu prvni vrstvu. Zelnacku jsem tady vlastne ani nedelala, dik za typ!!

    OdpovědětVymazat