sobota 11. května 2013

Čokoládové kostky s mascarpone a hruškami

Mascarpone je v Itálii uvedený jako sýr. Jeho konzistence je hustá, asi jako zakysaná smetana, ale chuť je neutrální. Používá se hlavně do moučníků za studena (např.slavné tiramisú) , do krémů, ale i v některých tepelných úpravách. Nahradí tuk nebo máslo a moučníky jsou krásně měkké. jedním z takových recepttů jsou čokoládové kostky s hruškami.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE (do menší formy)
3 vejce
250 g mascarpone
100 g mouky
3OO g hrušek (2-3 kusy)
110 g cukru
30 g kakaa
1/2 prášku do pečiva
špetka soli
**************************************************************************************************************************************
Vejce ušleháme s cukrem do pěny, až hmota zesvětlá a nabyde na objemu. Pak přidáme po částech mascarpone a opět našleháme. Mouku smícháme s práškem do pečiva, špetkou soli a kakaem a dobře promísíme. Po troškách vsypáváme do směsi vajec s mascarpone. Pokud se vám zdá moc hustá, přilejte opatrně trochu mléka. Hustota těsta závisí na mascarpone, nejsou všichni stejní. Hrušky oloupeme, nakrájíme na kousky a vmícháme do těsta. Můžeme si nechat pár plátků a ozdobit jimi řezy než je dáte do trouby.
Pečeme asi 25 - 30 minut v mírně vyhřáté troubě, asi 170°.
Upečené necháme vyhladnout, pak cukrujeme moučkovým cukrem a krájíme na řezy.
Nemají konzistenci jako například bábévka, jsou nižší a jakoby "pudinkové", měkké a vláčné.


3 komentáře:

  1. Vypadají dobře.Dá se asi péct z jakýmkoli ovocem.Musím vyzkoušet. Hezký večer.

    OdpovědětVymazat
  2. [1]:Je to dobre i s merunkama Zdravim!

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Růženko, řezy vypadají moc pěkně

    OdpovědětVymazat