pátek 22. června 2012

Hrasek po fiorentinsku

Zacina sezona hrasku a tak prispivam dalsim receptem.Jde o hrasek, jak ho delaji v oblasti Florencie a v Toskansku vubec.

Budete potrebovat pro 4 osoby:
500 gr vyloupaneho hrasku
150 gr pancetty (neco jako nas bucek, ale libovejsi ) nebo anglicke slaniny
4-5 lzic rajskeho protlaku nebo oloupana cerstva rajcata na kousky
mala cibulka
strouzek nebo dva cesneku
peperoncino (sucha rozemleta feferonka) nebo pepr
olej

Na oleji zpenime drobne krajenou cibulku, pridame pancettu na kosticky nebo platky anglicke slaniny,pokrajene na silnejsi nudlicky. Chvili opeceme a prisypeme hrasek a rajcata nebo rajsky protlak, utreny cesnek.
Dusime az hrasek zmekne, pridame podle chuti peperoncino nebo pepr.
Muzeme podavat jako samostatny pokrm nebo jako prilohu, treba k prirodnimu rizku.

Podobnym zpusobem muzeme pripravit i ZELENE FAZOLKY. Nakrajime je na kousky a bud je trochu povarime (asi 5 minut) a pak upravujeme jako hrasek, nebo je muzeme dat i za syrova. Trva to trochu dele, ale jsou chyìutnejsi.
Umyslne jsem u receptu vynechala sul, protoze uz je dost slana uzenina. Pripadne dosolime.

středa 20. června 2012

Vysivana decka

Tuto decku jsem vysila asi pred rokem, ale teprve ted nafotila. Je to jeden z mala vyrobku, ktere jsem vyrobila pro sebe domu...

úterý 19. června 2012

Kure s paprikami

Tento recept delam opravdu rada, jednak je velmi chutny , jemne kureci maso vyvazi silnejsi chut paprik, a pak je i hezky na pohled, zvlast kdyz pouzijete papriky ruznych barev. Pokud se v Italii pripravuji jen jako priloha, rika se tomu také "la bandiera", coz znamena "vlajka". Spolu s kuretem pak vyvorite opet jidlo " z jednoho kastrolu".
Nekdo pouziva kure cele, nasekane na kusy, ale me se nejvic osvedcilo kure vykostene a pak nakrajene na mensi kousky. Rada pouzivam stehna, maso je mekci a snadnejsi k vykosteni. Ale i kdyz nechate kosti kde jsou, nic se nezkazi.
Potreby:
1 kure nebo 4 - 5 kurecich stehynek
asi 800 gr paprik
mensi cibulka, lepsi cerstva
asi 5-6 cerstvych, oloupanych rajcata
trochu mouky
bazalka
sul, olej, kostka pro zeleninovy vyvar(neni nutne, ja davam pro zvyrazneni chuti)

Nejdrive si pripravime maso, stahneme kuzi a chceme-li , vykostime kure,nakrajime na kousky.
Ocistime papriky, zbavime je seminek a nakrajime na prouzky.
Na oleji podusime cibulku-jen kratce, vlozime papriky a dusime. Osolime a pridame rajcata - dobre zrala sparime vodou (ja je hazim na par vterin do varici vody, pak zchladim) a oloupeme a nakrajime na kosticky.
Mezitim co se zelenina dusi pod poklickou, poprasime maso lehce moukou a na rozpalenem oleji kratce orestujeme - jen co se maso zatahne.
Pokud pouzivate, muzete dat do paprik trochu kostky pro zeleninovy vyvar. Kdyz jsou papriky temer mekke, vlozite k nim opecene kureci maso a nechate jeste asi 10 minut povarit spolecne.
Nakonec posypeme trochou sekane bazalky.

neděle 17. června 2012

Caprese

Tento salat vetsinou vidavame upraveny tak, ze platky mozzarelly se stridaji s platky rajcat.
Pak ho jednou delal muj starsi syn, ktery pracuje v takovem peknem hotelu u more a nakrajel vse na kostky a smichal. Kdyz jsem se podivovala, co je to za novou upravu, povidal, ze u nich v hotelu to delaji timto zpusobem a pak caprese podavaji vychlazeny v miskach jako predkrm (jen tak pro zajimavost-asi15 euro porce)
Musim jim dat za pravdu, protoze salat je opravdu daleko chutnejsi-a taky praktictejsi

Tudiz si pripravte-pro 4 osoby (ale ridte se svou chuti a hladem!)
2-3 mozzarelly-asi po 100 gr
-pokud sezenete mozzarellu z buvoliho mleka, je chutnejsi a byva vetsi-kolem 200-250 gr
zrala, ale tuha rajcata
bazalka na posypani
sul, pepr, trochu octa a olivoveho oleje na zalivku

Rozkrajejte na kostky rajcata i mozzarelly, natrhejte na kousky bazalku, smichejte, pridejte sul, pepr, zakapnete octem (nejlepe vinnym) a nakonec olivovy olej. Vse se promicha, necha ulezet v chladu tak pul hodiny. S cerstvym chlebem neni v lete lepsiho obcerstveni-svacina nebo lehka vecere.

čtvrtek 14. června 2012

Kolac s merunkovou zavareninou

Tento treny kolac (nebo spis buchtu) jsem vyzkousela v tydnu. Jde rychlou pripravu a jednoduche davkovani. Vysledkem je dortik, chutove pripominajici trenou buchtu plnenou marmeladou-ale pece se zaroven s ni.

3 vejce
150 gr polohr.mouky
pul vanicky tuku (125 gr,myslim ze u nas je stejna vaha)
90gr cukru
pul prasku do peciva
marmelada dle chuti-nebo povidla
spetka soli
cukrove granule-podle chuti

Utreme tuk s cukrem do peny, pak pridavame jedno vejce po druhem - dalsi vejce pridame, az kdyz je predchozi dobre vpracovano, ale netreme zbytecne dlouho. Je lepsi, kdyz ma vse pokojovou teploty, jinak se smes muze srazit. Smichame mouku s praskem do peciva a soli a postupne pridavame do testa. Dobre promichame, nalijeme do mensi formy (zhruba 22 cm, pokud je kulata nebo na mensi pekacek, vylozeny pecicim papirem)
Na povrch testa vlozime asi 8-10 lzicek marmelady, ktera se behem peceni vnori do testa. Pokud mate radi, asi po 1o minutach peceni posypte buchtu cukrovymi granulemi. Pece se asi 25 minut.

úterý 12. června 2012

SVATEBNI KOLACKY

Dnes se budu chlubit cizim perim!! Vdavala se dcera meho bratrance a jeho zena Jana s pomoci hodne sousedky vyrobila asi 1800 kolacku, v prumeru 3 cm! Uz to by byl sam o sobe uctyhodny vykon, ale ona se rozhodla, ze se s nami o tu dobrotu rozdeli a ze pripravi balicek s kolacky a posle ho do Italie. Opravdu tak ucinila a jake bylo prekvapeni, kdyz nejen ze dorazily v rekordnim case neceleho tydne a v poradku! Pravda je, ze to holky moc sikovne zabalily. Jsou opravdu vytecne a krehke. Pouzila nekynute testo s drozdim. Naplne strikala sackem, takze to i hezky vypada a zdobila-na mak mandli, na orechovou napln orech, na tvaroh rozinku.
V Italii tradici svatebnich kolacku neznaji,ani jsem nic podobneho nevidela nikde v pekarstvi.
Pri svatbe se podavaji tzv."konfety", coz jsou mandle obalene v cukrove poleve.
Takze se chystam je prekvapit, klidne i na vanoce, spolu s cukrovim.Zatim uvadim recept zde:

1 kg polohrube mouky
1/2 kg tuku (pokud se testo droli, trochu pridame)
hrst cukru
spetka soli
42 gr drozdi
Navody na naplne neuvadim, vetsinou ma kazdy svuj recept, nebo se daji nalezt v kazde kucharce. Jen nesmi byt moc ridke, aby naplne pri peceni nestekala. Do tvarohove davala jen zloutek a cukr.
Drozdi rozdrobime do mouky,pridame ostatni suroviny a vypracujeme testo. Vyvalime , hned delame kolecka formickou asi 3 cm v prumeru a strikame naplne (ty pripravime predem) Hned davame do trouby, peceme az zezlatnou. Vychladle cukrujeme. Daji se i zmrazit.

Italska svatebni bomboniera

Kdyz byla rec o italskych zvycich, zrovna tady jednu takovou "bombonieru" mam-kveten a cerven jsou mesice svateb a svatych prijimani. Tahle byla prave delana k prijimani, ktere se dela kdyz je detem kolem 10 let. Je to velka oslava, sejde se rodina, pribuzni, znami. Nejdriv je mse v kostele, deti jsou poprve ke zpovedi , pak dostanou od farare ostii-oplatku.
Tim je cirkevni obrad ukoncen a pak je vetsinou v kazde rodine slavnostni obed, bud doma, nebo v restauraci. Jeste pred obradem se pratelum a pribuznym rozdavaji tyto ranecky, ktere obsahuji kazdy 5 mandli v cukrove, bile poleve, pokud se jedna o svatbu nebo prijimani. Jsou modre nebo ruzove, kdyz se oslavuje narozeni ditete, cervene pri promoci a zlate nebo stribrne pri oslave zlate nebo stribrne svatby.
Casto se pouzivaji treba hackovane decky, pri oslave deti nejaka figurka, nekdy i vazicky, porcelanove krabicky, ramecky s fotografii, vysivane pytlicky -fantazii se meze nekladou! Hlavne je vsechno velmi hezky naaranzovane, za timto ucelem jsou zde specialni obchody.