pátek 25. února 2022

Biscotti dorgalesi (Sušenky z Dorgali)

Dnešní sušenky pocházejí  ze Sardínie, konkrétně z městečka Dorgali v provincii Nuoro. Podobají se lineckým koláčkům s tím rozdílem , že se pečou spolu s marmeládou a neslepují se, vršek je zdobený “hádkem” z těsta . Originál recept je se sádlem, pokud vám nevyhovuje můžete použít stejné množství másla nebo půl na půl . 

************************************************

INGREDIENCE:

500 g hladké mouky

150 g cukru

3 vejce 

130 g sádla pokojové teploty 

1 prášek do pečiva s vanilkou

1/2 sklenice mléka 

špetka soli

marmeláda na plnění nejlépe pomerančová (v originále)

jinak použijte jinou hustší marmeládu podle chuti 

moučkový cukr na posypání 

************************************************ 

Ve větší míse našlehejte celá vejce s cukrem a špetkou soli, přidejte změklé sádlo a míchejte až se vše dobře spojí. Ve vlažném mléce rozpusťte prášek do pečiva a přidejte do směsi , potom po částech i prosátou mouku za stálého míchání . Když směs zhoustne, začněte jí zpracovávat ručně  až získáte hladké těsto. Utvořte kouli, přikryjte fólií a nechte v lednici alespoň hodinu odpočinout , klidně i víc. 

Doplněk - kdyby se vám recept zdál pro sušenky trochu zvláštní , můžete použit Linecké nebo jiné podobné těsto . 

Vyválejte těsto ne příliš tence (asi 4 mm) , vykrojte tvary jako např.květy nebo jednoduchá kolečka , doprostřed dejte lžičku marmelády a že zbytků těsta vyválejte úzkého hada. Nakrájejte na kousky asi 10 cm a obtočte spirálovitě kolem a přes marmeládu jako na fotce . Některé hádky jsem udělala trochu kratší než bylo třeba , ale jistě jste pochopili jak na to. 

Dejte péct do předehřáté trouby na 160’ asi na 15-20 minut. 

Vychladlé pocukrujte moučkovým cukrem . Skladují se jako linecké cukroví, nejlépe v plechové krabici a vydrží tak dlouho než je někdo sní! BUON APPETITO ! 





12 komentářů:

  1. Růženko, vyzkouším určitě,jen mě zaráží to rozmíchají prášku do pečiva v mléce. Nespletla jsi se?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to trochu zvláštní postup, abych pravdu řekla tak jsem je pekla asi před rokem a už si moc nepamatuji jestli jsem dělala přesně tak nebo klasicky vmíchala prášek do mouky. V mléce trochu vyšumí, ale zas nemají být vysoké . Někdy se recepty zdají divné ale pak to funguje 😉
      Jinak jdou udělat i z běžného lineckého těsta , dopíšu to do článku . Měj hezký víkend! 🤗

      Vymazat
  2. Vypadají moc lákavě.
    Přeji krásné a klidné dny ☺

    OdpovědětVymazat
  3. Ráda vyzkouším, děkuji za recept a zdravím do Itálie. Helena

    OdpovědětVymazat
  4. Růženko, zdravím. Sušenky se mi líbí, je to zase něco jiného, recept si ukládám. Děkuju za inspiraci! Měj se hezky, Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky Leni, pekla jsem je právě proto aby byla změna místo lineckého 😉. Hezkou neděli .

      Vymazat
  5. Trochu mi připomínají svatební koláčky... Díky za další skvělý recept, Růženko, to tvé sladké prostě miluju :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Jani, děkuji :-)) Máš pravdu , mohly by se klidně péct jako svatební koláčky ! Zdravím a hezkou neděli.

      Vymazat
  6. Růženko, tak to vidím poprvé. Zase jiná varianta "slepovaného" :-)
    Posílám pozdravy do Toskánska. Jitka

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj Jituško, je to o hodně rychlejší varianta :-) Moc zdravím !

    OdpovědětVymazat