čtvrtek 3. června 2021

Rizoto s chřestem ( Risotto con asparagi)

 A ještě jednou chřest , tentokrát jej použijeme k přípravě chutného rizota. Dělám klasické italské krémové, komu nechutná  a je zvyklý na suché, udělá si jej podle sebe. Může použít stejný základ a smíchat s dušenou rýží, i když je to trochu jiná záležitost. 

U italského rizota rýže během vaření a častého míchání vsákne všechny chutě základu, což se v případě pouhého smíchání nepodaří, ale jak říkám, je to každého chuť a zvyk.

V případě že chcete mít italské rizoto , nepoužívejte rýži předvařenou, ale kvalitní typ např. Carnaroli, Vialone nano nebo jinou speciální rýži pro rizota. 

***********************************************

INGREDIENCE:

320 g rýže 

500 g čerstvého chřestu

1 čerstvá cibulka nebo šalotka

máslo , strouhaný parmazán Parmigiano Reggiano

kořenová zelenina na vývar 

zhruba 1 litr vody

olej, sůl a pepř 

************************************************

Nejdříve očistíme chřest . Když jej vezmete jeden po druhém do ruky a ohnete, přelomí se přesně tam, kde se dělí na tvrdou a měkkou část . Tvrdší konce dobře omyjte, nakrájejte na kousky a dejte vařit spolu s trochou kořenové zeleniny . 

Zbytek chřestu také omyjte a dejte vařit do vyššího hrnce tak, aby špičky zůstaly venku, jsou velmi jemné a stačí pár minut v páře . Přikryjte poklicí, k změknutí bude stačit tak 10-15 minut. 

Chřest vyjměte a odřízněte špičky, dáte je až do hotového rizota.

Na oleji nechte zesklovatět jemně krájenou cibulku a vložte opranou rýži . Míchejte až zesklovatí, pak podlijte trochou vývaru . Uvařený chřest rozmixujte ponorným mixérem a po částech přidávejte do rýže, vždy počkejte až se jedna dávka vsákne a přidejte druhou. Podle potřeby přidávejte i vývar, rizoto má být měkké, ne suché .  U italského rizota se nevyhnete častému míchání a hlídání ! Veškerá příprava u plotny s vařečkou v ruce by ale neměla zabrat víc jak 20 minut. 

Když je rýže měkká, přidejte lžíci másla, dvě až tři lžíce strouhaného parmazánu, zamíchejte a nakonec vložte chřestové špičky na ozdobu. Nechte “usadit” pár minut a můžete podávat . Na talíři si ještě každý může posypat strouhaným parmazánem. BUON APPETITO! 




 

11 komentářů:

  1. Růženko, zdravím. Recept i výsledek na fotce vypadá báječně. Díky za inspiraci, zkusím, dokud je sezóna chřestu. P.S. Slintám tady u počítače a doma jen tvrdé housky...Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si zas dala ty housky, třeba i tvrdé, dala bych rozpéct ! Toskánský chleba ani pečivo mi až na výjimky moc nechutná . Zato taková houstička kmínem posypaná.. 😋

      Vymazat
  2. Růženko, miluji chřest a miluji italská rizota. Mňam!
    Posílám pozdravy, Helena

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ráda, taky jsem slyšela názor, že italské rizoto je blivajz 😁 Záleží hodně na rýži a samozřejmě na kuchařce. Já na něj nedám dopustit!

      Vymazat
  3. Rizoto miluji, obzvláště, když je vláčné nebo krémové. Ve školní jídelně mi moc chutnalo, jen nešlo polykat, bylo suché jak týden starý rohlík 😀.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dřív jsem taky znala jen suché rizoto, ale ráda jsem přesedlala na krémové . To klouže do krku jedna radost ! 😁

      Vymazat
  4. Růženko, recept vypadá naprosto úžasně a já ho vyzkouším. Rizoro mám moc ráda.
    Měj hezké dny. 🍀

    OdpovědětVymazat
  5. Italské rizoto určitě znáš a bude ti chutnat. Chřestová sezóna už asi skončila ale stejným způsobem se dá připravit i s cuketkou. Zdravím!

    OdpovědětVymazat
  6. Je zajímavé, že chřest mne nějak nezaujal ..Jim ho, chutná mi, ale připadá mi jako jiná zelenina, srovnatelný naprms brokolicí..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oproti brokolici je jemnější , výborná je např.i chřestová polévka s opečenými kostičkami chleba 😋

      Vymazat
  7. Zajimave je, ze chřest mi nejak k srdci neprirostl, zda se mi, ze kvetak je lepší

    OdpovědětVymazat