Lasaně se dají upravovat na vícero způsobů, nejen tradičně s ragú (recept najdete na aderese : https://rosmarino-e-salvia.blogspot.com/search?q=lasagne), ale například i se zeleninou, s pestem nebo i s rybami. Momentálně je sezóna chřestu a v kombinaci se šunkou získáte chutný a sytý pokrm.
*********************************************************************************************************************************
INGREDIENCE pro 4 osoby:
300 g lasaní
800 g chřestu
200 g šunky
bešamel z půl litru mléka, 50 g másla, 5O g hladké mouky, špetky soli a muškátového oříšku
trochu vývaru
1 čerstvá cibulka
olej, máslo
100 g strouhaného parmezánu
**********************************************************************************************************************************
Nejdříve si připravíme bešamel. Můžete jej koupit i hotový, ale pokud chcete připravit doma, stačí udělat světlou jíšku z 50 g rozehřátého másla, do kterého po částech vsypete 50 g hladké mouky, dobře zamícháte, pak zředíte půl litrem mléka (nejdřív trochu na hustou kaši, pak přilejete zbytek), ochutíte solí a špetkou muškátového oříšku a povaříte za stálého míchání až zhoustne.
Potom očistíte chřest, oloupete a odkrojíte spodní tvrdé části. Nakrájíte jej na kousky, špičky dám stranou protože je stačí povařit jen krátce takže přidám později. Šunku použijte buď plátkovou nebo vcelku a nakrájejte na kousky nebo kostičky. Do hlubší pánve dejte trochu oleje a vložte nakrájený chřest. Dobře promíchejte, pak přilejte pár lžic vývaru a pod poklicí poduste téměř do měkka - stačí asi 10 minut. Potom vložte i špičky chřestu a nakrájenou šunku, dochuťte solí je-li potřeba (šunka bývá dost slaná, tak opatrně). Duste do měkka, načež přidejte asi 2/3 bešamelu a promíchejte.
Lasaně se zde prodávají čerstvé vaječné, jsou tenké takže se nemusí vařit a dají se rovnou do pekáčku. Pokud je nemáte, dejte vařit vodu s trochou oleje do velkého hrnce a vkládejte do ní lasaně jednu po druhé, míchejte aby se neslepily. Je lepší dělat je na dvakrát, doba varu je uvedená na obalu. Po uvaření je skládejte na utěrku vedle sebe. Teď už to půjde rychle: do pekáčku dejte na dno trochu bešamelu nebo oleje a naskládejte první várku lasaní tak, aby se jen mírně překrývaly.
Pokryjte vrstvou chřestové směsi, posypte strouhaným parmezánem, dejte další vrstvu lasaní, směs, parmezán a tak dále až vypotřebujete všechny ingredience. Poslední vrstva bude chřest se šunkou a bešamelem posypaná sýrem a pokapaná křížem krážem olivovým olejem nebo kousíčky másla.
Dejte zapéct do trouby na 200° po dobu asi 20 minut, nebo až uvidíte že zezlátnou. Vyndejte a nechte pár minut odpočinout, pak krájejte na porce. BUON APPETITO!
Super volba k obědu. Těstoviny s chřestem jsme si dělali v poslední době často, protože máme svůj čerstvý chřest. Lasaně ještě nebyly, takže jsou na řadě. Diky za připomenutí. 🙋 🍝
OdpovědětVymazatNevím, zda bych si na to troufla, ale vypadají úžasně....
OdpovědětVymazatVypadá to skvostně a voní až sem.
OdpovědětVymazatA skvostné lasagne jsem jedla tam u vás, skutečně neměly chybu
[1]: Domácí chřest vám docela závidím My ho máme rádi i jen tak vařený, ale s těstovinami nebo rýží je to skvělá kombinace
OdpovědětVymazat[2]: Klidně si troufni, není to žádná věda! Já popisuji všechno podrobně ale trvá míň času to uvařit než napsat
OdpovědětVymazat[3]: Klasické lasagne jsou s masovým ragú a pocházejí z Boloně - tam jsou mistři Ale dělají se po celé Itálii na různé způsoby a většinou nezklamou Jen se tam nesmí dávat moc věcí najednou, ale to už jako správná Italka dávno víš
OdpovědětVymazatRůženko, miluji chřest a miluji lasagne - za mě dokonalá kombinace.
OdpovědětVymazatPosílám pozdravy, Helena
Helenko, je to recept z archívu, ale protože je sezóna chřestu a nedávno jsem je dělala, myslím že není na škodu si jej připomenout 😉 Chutné a vděčné jídlo z jednoho pekáče . Zdravím! 🤗
VymazatRůženko, děláš mi chutě. Já dělám lasagne s ragú, ale tohle vyzkouším. Dnes jsem koukala v obchodě na chřest, ale nekoupila.
OdpovědětVymazatUrčitě vyzkouším, dokud je sezóna chřestu.
Měj hezké dny. 🍀
Dneska jsem dělala risotto s chřestem 😋 Jeho sezóna je krátká, musíme využít . Jennvo ho “sesumíruju” dám taky na blog . Hezký víkend!
VymazatRůženko, moc Tě zdravím. Mám ráda chřest i lasagne. Zapsala jsem si recept, děláš mi chutě ! Měj se hezky. Lenka
OdpovědětVymazatwww.babilenka.cz
Uvidíš že je to výborná kombinace, delikátní , přesně na jaro!😉 Hezký víkend 😊
VymazatRůži, chřest jsem ochutnala teprve nedávno a můžu říct, že jakákoliv jeho kombinace by mě lákala ochutnat. Lasagne jsem ještě nezkoušela a když tak přemýšlím, tak asi ani nejedla. Na tvém pekáčku to vypadá moc dobře :-) Měj se krásně. Alena
OdpovědětVymazatPodle mě se chřest hodí ke všemu, díky jeho delikátní chuti. Už mám vyzkoušeno kde co , polévku, rizoto, zapékaný, s volským okem... Lasagne trvají o krapet déle, ale zaslouží si to 😉 Hezké dny!
VymazatVypadá to báječně, ještě, že jsem se teď dotláskala bramborákem, jinak by mi i slina ukápla! 😀
OdpovědětVymazatBramborákem bych taky neopovrhla! Občas se do nej pustím , spíš v zimě . Teď je na řadě jarní zeleninka. Hezký víkend přeji !
VymazatVšichni moji chlapci lasaně milují, rozhodně recept vyzkouším :)
OdpovědětVymazatChlapcům většinou zeleninka moc nejede, ale lasagní se nezřeknou (mluvím z vlastní zkušenosti - 3 chlapi v chalupě :-)) A pak je tam i šunka... určitě uspěješ!
VymazatPřeji hezký víkend!
Přiznám barvu, chřest jsem ještě nedělala na žádný způsob, ale pokud mají na jídelním lístku v restauraci dám si. ☺
OdpovědětVymazatJestli ho objevíš v obchodě nebo ještě lépe u farmářů , neváhej a kup si ho. Příprava je rychlá a jednoduchá, chuť delikátní a pochutnáte si! 😋
Vymazat