sobota 13. března 2021

Velikonoční vejce s flitry

Velikonoce se kvapem blíží. Vejce z polystyrenu jsem dělala už několikrát,letos jsem je ozdobila flitry. K tomu nějaký háčkovaný košíček a mám hotové dárky pro známé a přátele, protže koledníci tu nechodí, ani se nemrská, prostě tyto svátky se slaví typicky italským způsobem - u stolu! 
V pondělí je pak zvykem jet někam na výlet a dělat piknik. Snad bude počasí přát...
P.S. Článek je z minulých let a letošní Velikonoce budou úplně jiné. Snad taky u stolu a doufejme, že aspoň s jedním synem a snachou.



17 komentářů:

  1. Růženko, snad se vám Velikonoce vydaří, jak jste zvyklí, nám to opravdu nehrozí...
    Přeji krásné sváteční den! Hezky si ho užij!
    Pa, Helena

    OdpovědětVymazat
  2. Nám to taky nehrozí, je to jako vloni. Článek jsem z archívu , ani jsem si nepamatovala že měl dneska vyjít 😁 Už jsem ho doplnila na aktuální stav . Měj se hezky 🤗

    OdpovědětVymazat
  3. Růženko, a vajíčka se běžně, v době necovidové, v Itálii zdobí?
    Máš je moc pěkná :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, zdobí, i když třeba kraslice tu neznají . Jinak se Velikonoce slaví snad i víc než Vánoce . Dělá se i velikonoční stromeček, většinou se používají větvičky olivovníku nebo rozkvetlé z ovocných stromů - ty se často koupí umělé aby nezvadly. Na ně věší různě ozdobená vejce. Podobný jsme měli v práci, jestli najdu fotku dám jí na blog. Zdravím ! 🤗

      Vymazat
    2. Děkuji za vysvětlení :) Pěkný den ti přeji. P.

      Vymazat
  4. Růženko, u nás už i ty tradice upadají a koledníci těměř nechodí. V dobách, kdy bývala dcera doma, jsme barvily 40 vajec. Koledníci, zejména z řad spolužáků, se dostavovali v hojném počtu. To, co odnesli, přinesl pro změnu ze své koledy syn. Takže nula od nuly pošla. 😃 Pak ještě chodíval kamarád se svými syny a kluci ze sousedství. Dnes jsou to dospělí muži a už mají i děti.
    Vajíček barvím deset, někdy dvanáct. Něco si vezmou vnoučata, ze zbytku pak dělám vajíčkový salát. Loni jsem nedělala nic, jen jsem upekla mazance a uvařila tradiční velikonoční jídla. Letos to bude asi podobné.

    🌹🌹🌹 K Tvému dnešnímu svátku Ti přeji vše nejlepší, hlavně hodně zdraví, štěstí a pohody. 🌹🌹🌹
    Opatruj se. 🍀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání, ani jsem si já sama nevzpomněla , tady v kalendáři můj svátek není . A každý kalendář má své svaté, kromě těch nejdůležitějších , které mají všichni. Tradice dostávají zabrat a nejen díky Covidu . Možná se to ještě drží na vesnicích, ale mladí mají dnes na všechno internet, než aby chodili od domu k domu . Škoda, byla to veselá doba . Tady se nekoledovalo nikdy, protože u Italů se veškeré svátky a události odbývají u stolu 😁 I letos, kdy je vše zavřeno a nesmíme nikam hlavně na Velikonoce, povolili návštěvy rodinných příslušníků . Což se zase zvrhne na obědy kde bude 10-12 lidí a za 14 dní bude překvapení . Ale třeba ne, buďme optimističtí. 😉 Moc zdravím !🤗

      Vymazat
  5. Růženko, také přeji k svátku vše nej, hlavně zdraví. Vajíčka jsou nápaditá. Jsi šikovná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání ! Vajíčka jsou z dřívějška, ale myslím že se k nim ještě vrátím . Materiál mám a jsou jednoduché na výrobu .

      Vymazat
  6. Růženko,k svátku přeji zdraví, štěstí a pohodu. Velikonoce,toť otázka, zřejmě budou po telefonu,mailem a pokud se zadari,tak malá procházka. Mazanec a soldra k tomu uzené a klobása velikonoční. Fukčarinka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji za přání ! Po loňských Velikonocích jsme se na letošní těšili, ale zas nic. Aspoň nám ale povolili setkat se s rodinnými příslušníky, tak přijde syn s manželkou . Druhý je v Německu a to bude jen po telefonu.

      Vymazat
  7. Růženko, dodatečně taky vše nejlepší k včerejšímu svátku. Vajíčka s flitry jsou veselá. Teď je všechno vzhůru nohama.My jsme vždycky Velikonoce trávili na chalupě u bratra, kde jsme se všichni sešli. Tradice jsme tam dodržovali, barvilo se moc vajíček, protože je to na vesnici a chodí hodně koledníků. Pekli jsme různé dobroty a večer byl ohýnek a buřty. Prostě jsme tam vždycky na Velikonoce "zahajovali sezónu" - jak říká brácha...Bylo to moc pěkné. Měj se dobře, zdraví Lenka
    www.babilenka.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za přání 😊 Takové zvyky jsou moc hezké, dřív se na Velikonoce opravdu zahajovala sezóna 😁 Teď nejsou ani Velikonoce ani sezóny , dnes tu sprchlo sice krátce, ale i s trochou sněhu . Počítám, že na svátky bude jak naschvál krásně, jako vloni .

      Vymazat
  8. No, u nás budou zase už druhý rok netradičně, u stolu. Snad tomu tak další rok nebude...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás taky, ale i když je všude zavřeno, na Velikonoce povolili návštěvu příbuzných a kdo má byt třeba u moře, smí tam jet. Podivné opatření na které doufám nedoplatíme za 2 týdny .

      Vymazat
  9. Růži, flitry na vajíčkách nevypadají vůbec špatně, je to takové neokoukané :-) Připomnělo mi to,jak jsem si zlaté flitry jako svobodná přišívala na široký pásek k červeným šatům :-) ...no je to dávno,jen taková vzpomínka :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsou hezké vzpomínky, taky se pamatuji jak jsme si leccos vylepšovaly doma. Tenkrát “nebyly lidi”, zato dnes jsou na všechno , ale my byly hodně kreativní 😉

      Vymazat