neděle 31. května 2020

Buchta s tvarohem a čokoládovými peckami podle Benedetty

Ze všeho nejdřív vám musím představit Benedettu. Celým jménem se jmenuje Benedetta Rossi, žije v regionu Marche a úplně náhodou se stala kulinářským fenoménem. V době, kdy hvězdy světových kuchyní fantazírují a předkládají neuvěřitelné recepty ve většině případů neproveditelné v normální domácnosti, u Benedetty najdete jednoduchá domácí jídla, vyrobená z běžně dostupných surovin a připravená bez složitých a reklamovaných přístrojů a nástrojů, naopak téměř všechno dělá ručně a jediným pomocníkem je ruční šlehač.
Žije na venkově ve velkém domě, lemovaném vinicemi, polem a zahradou, spolu s manželem, rodiči, domácími zvířaty a je úplně normální. Vaří ve své prostorné kuchyni opásaná zástěrou, má uklidňující maminkovský vzhled, je lehce nad váhu zrovna jako její manžel, který víceméně z legrace natočil první video a dal na internet. Během krátké doby měla tisíce "like" a zrodil se nápad vytvořit si vlastní sito. Dnes jsou její videa sledovaná i v televizi a především na Facebooku. Nevaří v botách s 12 cm podpatky a nevede spousty zbytečných řečí , ani nikomu nenadává jaké je nemehlo. V kuchyni bývá většinou sama a pokud si pozve hosta, je to její teta, maminka nebo sestřenice. Pokud se s ní chcete seznámit trochu blíž, tady je její odkaz : Fatto in casa da Benedetta
Většině video receptů je rozumět i bez znalosti italštiny a kdyby vám nebylo něco jasné, máte buď Google překladač nebo mě :-)
Už jsem podle ní vyrobila několik pokrmů, všechny vyjdou jak mají a je vidět, že jsou vyzkoušené - žádná improvizace. Poslední je Buchta (původně to byla bábovka) s tvarohem (rikotou) a čokoládovými peckami.
Zapomeňte na diety a jdeme na to!
******************************************************************************************************************************************
INGREDIENCE:
4 vejce
200 g cukru (dala jsem o něco méně, asi 170 g)
250 g rikoty (nebo kvalitního tvarohu)
120 g rostlinného oleje (používám slunečnicový)
320 g hladké mouky
100 g čokoládových pecek
kůra z poloviny citronu
špetka soli
1 prášek do pečiva s vanilkou
cukr na posypání (bílý nebo třtinový)
******************************************************************************************************************************************
Nejdřív ze všeho si připravíme formu na bábovku nebo dort (průměr na bábovku 26 cm,moje kulatá je 24cm).
Dobře vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou, nebo kokosem.
Vejce vyšleháme s cukrem až směs zbělá a zhoustne. Nastrouháme kůru z citronu a já jsem přidala asi lžíci šťávy.Pak přijde na řadu olej a rikota nebo tvaroh, který přidáme po částech a vše dobře promícháme.
Je lepší, když jsou vejce a rikota pokojové teploty, moučník tak lépe vyběhne!
Mouku se špetkou soli prosíváme do směsi a mícháme, aby se neutvořily hrudky. Úplně nakonec přidejte prosátý prášek do pečiva. Vznikne poměrně husté těsto, ale takové má být. Čokoládové pecky dáme do misky a smícháme s trochou mouky, nepropadnou se pak v těstě až na spodek a vmícháme do těsta vařečkou.
Vlijeme do formy, u kulaté povrch posypeme cukrem, dala jsem třtinový, protože utvoří hezkou křupavou krustu. V Itálii se posype i u formy na bábovku, která není jako ta česká, ale po vyklopení se zas obrátí a vršek zůstane nahoře. Je to vlastně takový věnec, ne naše klasická bábovka, kde je hezčí spodek.
Peče se asi 40 minut bez horkovzduchu přibližně na 180°. Lze péct i s horkovzduchem, v tom případě stačí 170°, ale na tento typ moučníků se mi zdá lepší bez, připadá mi, že vyjdou méně suché.
Jestli vás zajímá recept v originále, je zde . Kdyby se vám ho nepodařilo otevřít, zadejte si na Youtube :
Fatto in casa da Benedetta - Ciambella soffice ricotta e gocce di cioccolato.
BUON APPETITO! Usmívající se

17 komentářů:

  1. Skvělá bábovka, ale opět bych ji musela sníst sama. Jak tam nejsou rozinky a nějaká krémová nebo pudinková náplň, u ostatních neuspěju. 👏
    Dost velkou chvíli mi trvalo, než se tvůj blog umoudřil a otevřel se mi.
    Pá 🙋

    OdpovědětVymazat
  2. [1]: Můžeš dát rozinky místo čokolády, jednou jsem to takhle udělala a vyjde moc dobře
    Blog.cz blbne čím dal tím víc, já se začala stěhovat ale nějak se mi to zaseklo, ani karanténa nepomohla 😉

    OdpovědětVymazat
  3. Na paní jsem se koukla, je to taková mamča, její videa se mi moc líbí, díky ti za tip!

    OdpovědětVymazat
  4. Růženko, moc děkuji za povídání i ten recept! Na té buchtě je vidět, jak je vláčná a nadýchaná, žádná dusivka :o) Tak to máme rádi, určitě vyzkouším - mě by tam asi taky víc chutnaly rozinky, syn ale je nemám rád, tak to budu muset vymyslet :o)
    Moc tě zdravím, Helena

    OdpovědětVymazat
  5. Recept se bude hodit na zimu, jako když najdu   
    Až budeš přestěhovaná, dej vědět novou adresu, myslím, že stejně nic jiného nezbude.
    Komentovat stále dokola a koment se ztratí je fakt opruz.

    OdpovědětVymazat
  6. [3]: Je to typická mamina, manžel je taky takový taťka i když děti nemají a je jí 48 let. Být Češka, pekla by buchty, koláče a vařila knedlíky se svíčkovou Prostě poctivá kuchyň a po všech těch mistrech s hvězdami příjemná změna (vlastně návrat k normálu )

    OdpovědětVymazat
  7. [4]: Dělala jsem jí i s rozinkami a musím říct že tam pasují náramně. Jenže právě nechutnají všem. Jestli nechceš dávat čokoládu, zkus kousky ovoce, třeba jahody   Vláčná opravdu je, vydržela pár dní naprosto bez nehody  

    OdpovědětVymazat
  8. [5]: Blog tady je už opravdu  na limitu. Adresu ti můžu dat hned
    https//rosmarino-e-salvia.blogspot.com (Italské střípky )
    Vím že jsem se mohla obrátit na hodné bloggery co přestěhovali tebe, ale první články jsem musela přepsat ( neměla jsem českou klávesnici) a začala jsem někdy před dvěma lety
    Jde mi hlavně o recepty a zážitky z Itálie, mám obavu že blog.cz se brzy vypaří úplně Tak kopíruji ručně a bez komentářů. Netušila jsem ani, kolik toho mám 😲

    OdpovědětVymazat
  9. Zdravím, dnes jsem buchtu upekla, nejdříve jsem z toho těsta byla nějak vykolejená, protože bylo dost hutné, takové těžké...ale upekla jsem jí, je opravdu výborná. Moc děkuji za Vaše receptiky, jsou úžasné. Alena

    OdpovědětVymazat
  10. Ještě chci dodat..posypáni těsta cukrem je báječný nápad 🍀 Alena

    OdpovědětVymazat
  11. [9]: Jsem moc ráda, že se buchta povedla!   Je pravda že těsto je dost husté, ale odolala jsem pokušení přidat třeba trochu mléka, protože na videu Benedetty bylo přesně takové. A vyplatilo se, byla i po pár dnech krásně měkká a čokoláda se nepropadla na dno.
    Ten cukr jsem objevila v jednom receptu a dělám to pokaždé kdy to jde. Moučkový cukr jako posyp se nakonec stejně vpije 😁😉

    OdpovědětVymazat
  12. Další výborný recept. Bohužel mám malý odbyt na pečené moučníky.   

    OdpovědětVymazat
  13. [12]: Já už bohužel taky Kluci z domu a manžel sladké moc nerad. Ale vydržela opravdu dlouho vláčná a k snídani jsem jí pomalu zvládla sama 😁😋

    OdpovědětVymazat
  14. Růženko, recept vypadá báječně a já ho příležitostně vyzkouším. 👍👍👍

    OdpovědětVymazat
  15. Recept určitě vyzkouším. Nyní je u nás v kurzu péřová buchta. Trene těsto s olejem do něj zpěvák vanilkový pudink. Manžel je schopen sníst celý plech

    OdpovědětVymazat
  16. [14]: Vyzkoušej, tobě bude určitě chutnat, je od Italky 😁

    OdpovědětVymazat
  17. [15]: V poslední době mě nejvíc chutnají měkké buchty. Zřejmě si to vyžadují mé zuby

    OdpovědětVymazat